Να αποκατασταθει η αδικια για τους μαθητες των ΕΠΑΛ που αποκλειονται απο τα ΑΕΙ

Ζητά με έγγραφο της προς τον υπουργό Παιδείας η ΕΛΜΕ Ροδόπης

Με επείγον έγγραφο της προς τον υπουργό Παιδείας η ΕΛΜΕ Ροδόπης ζητά να αρθεί η αδικία για τους μαθητές των ΕΠΑΛ όλης της χώρας που φέτος θα φοιτήσουν στη Β και Γ τάξη καθώς από φέτος θα ισχύσει διάταξη του ν. 4310/2014, η οποία απαγορεύει ουσιαστικά την πρόσβαση στα ΑΕΙ μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων στους μαθητές των ΕΠΑΛ, ανατρέποντας με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρεται στο έγγραφο,  τα σχέδια και τον προγραμματισμό χιλιάδων μαθητών.   
 
Η διοίκηση της τοπικής ΕΛΜΕ καταλογίζει επιπλέον στους ιθύνοντες του υπουργείου «άγνοια των ιδιαιτεροτήτων και των επιμέρους προβλημάτων ενός ούτως ή άλλως ήδη επί μακρόν συστηματικά υποβαθμιζόμενου χώρου όπως η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση» και σημειώνει πως ο επίμαχος νόμος είναι  «άδικος και προέκυψε πρόχειρα και αυθαίρετα», γι αυτό και ζητά «να δοθεί για φέτος και του χρόνου το δικαίωμα πρόσβασης στα ΑΕΙ των μαθητών της Β΄ και Γ΄ Τάξης των ΕΠΑΛ» και να ανοίξει ένας σοβαρός διάλογος για τα προβλήματα και τις προοπτικές της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
 
 
Αναλυτικά το έγγραφο της ΕΛΜΕ Ροδόπης προς τον υπουργό Παιδείας:
 
«Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά διαπράττεται μία κατάφωρη αδικία προς τους μαθητές των ΕΠΑΛ, καθώς με τον νόμο 4310/2014 τους απαγορεύεται ουσιαστικά η πρόσβαση στα ΑΕΙ μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
 
Περί της τελευταίας γίνεται απλώς λόγος (υπό πλήρως ασαφείς μάλιστα και αδιευκρίνιστες συνθήκες) ως απλού ενδεχόμενου σε μεταγενέστερο έτος από τη λήψη του απολυτηρίου. Η εξέλιξη αυτή βέβαια αδικεί ιδιαίτερα τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ Τάξης, που υπό άλλο εκπαιδευτικό καθεστώς ξεκίνησαν τη φοίτησή τους και ενώ προετοιμάζονταν για τις εξετάσεις, έρχεται μία ακατανόητη απόφαση, που τίθεται μάλιστα σε εφαρμογή ήδη από φέτος, για να ανατρέψει ξαφνικά και χωρίς απολύτως κανένα λόγο τα σχέδια και τον προγραμματισμό τους. Εντελώς ακατανόητη φαντάζει βέβαια και η παροχή του δικαιώματος πρόσβασης στα ΑΕΙ σε μεταγενέστερη περίοδο από το τελευταίο έτος φοίτησης των μαθητών.
 
Πέραν όμως της ιδιαίτερης αδικίας που συντελείται σε βάρος των συγκεκριμένων μαθητών, που ήδη φοιτούν στη Β΄ και τη Γ΄ Τάξη, θεωρούμε ότι και στο σύνολό του ο νόμος 4310/2014 είναι άδικος, προέκυψε πρόχειρα και αυθαίρετα, δίχως να προηγηθεί απολύτως καμία συζήτηση για το μείζον θέμα της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΤΕΕ) με τους σχετικούς εμπλεκόμενους φορείς, και μαρτυρεί άγνοια των ιδιαιτεροτήτων και των επιμέρους προβλημάτων ενός ούτως ή άλλως ήδη επί μακρόν συστηματικά υποβαθμιζόμενου χώρου όπως η ΤΕΕ.
 
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε άμεσα τη μερική τουλάχιστον αποκατάσταση της αδικίας, με το να δοθεί για φέτος και του χρόνου το δικαίωμα πρόσβασης στα ΑΕΙ των μαθητών της Β΄ και Γ΄ Τάξης των ΕΠΑΛ. Πιο μακροπρόθεσμα βέβαια θα ήταν αναγκαίο να ξεκινήσει επιτέλους ένας σοβαρός διάλογος για τα προβλήματα και τις προοπτικές της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ενός χώρου που θα μπορούσε να αποδειχθεί νευραλγικής σημασίας για το εκπαιδευτικό παρόν και το επαγγελματικό μέλλον μεγάλης μερίδας των νέων μας και που δεν μπορεί επ’ άπειρον να αποτελεί πεδίο αλλεπάλληλων αιφνιδίων μεταβολών και έωλων πειραματισμών».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.