Να αλλαξει το κεντρο της Κομοτηνης μεσω του Ταμειου Ανακαμψης θελει ο Δημος

Πρόταση 10 εκ. ευρώ, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε περίπου 30 δρόμους, θα υποβληθεί στο ταμείο

Προβλέπει Ευφυές Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης αλλά και ψηφιακές εφαρμογές πολιτιστικής και τουριστικής προβολής

Να συνδέσει το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής, με το εμπορικό κέντρο της σύγχρονης πόλης, φιλοδοξεί ο Δήμος Κομοτηνής με την πρόταση που θα υποβάλλει στο Ταμείο Ανάκαμψης, με συνολικό προϋπολογισμό 10.382.215,40 ευρώ.

Μέσω αυτού ελπίζει πως οι μεμονωμένες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο ευρύτερο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, θα ενοποιηθούν ώστε ο ευρύτερος χώρος να μεταβληθεί σε ένα κοινό τόπο συνάντησης ανθρώπινων δραστηριοτήτων που θα ευνοούν την οικονομική δραστηριότητα στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής ανάπλασης .

Το κύριο μέρος του έργου αφορά την ανάπλαση 24 οδών στο κέντρο της Κομοτηνής, ενώ θα γίνει και ανάπλαση της οδού Κανάρη και πέριξ οδών στον ιστορικό τόπο του εμπορικού κέντρου της Κομοτηνής.

Πέρα από τις αναπλάσεις, θα γίνει υπογειοποίηση κάδων απορριμμάτων, θα εγκατασταθεί Ευφυές Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης, ενώ θα αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα και διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές για την πολιτιστική και τουριστική προβολή του Δήμου Κομοτηνής.

Αναπλάσεις σε πάνω από 30 οδούς

Οι παρεμβάσεις σε 24 οδούς, που θα κοστίσουν 4.300.000 ευρώ, αφορούν την

βελτίωση της κίνησης των πεζών, την αποτροπή της παράνομης στάθμευσης, τη δημιουργία ποδηλατόδρομου, τον εκσυγχρονισμό του οδοφωτισμού αλλά και τη συνολική ανακατασκευή των πεζοδρομίων με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, την υπογειοποίηση δικτύων και άλλα.

Οι οδοί της μελέτης χωρίζονται σε αυτές που διατηρούν παραδοσιακά χαρακτηριστικά ή/και βρίσκονται εντός ιστορικού κέντρου και είναι προστατευόμενες (Φρουρίου, Σωκράτους, Χρυσάνθου, Παλαιολόγου, Γραβιάς, Ξενοφώντος, Νίκαιας, Φωκίωνος, Νικολάου, Μιλτιάδου, Σεφέρη και Καβείρων) και της σύγχρονης αισθητικής, εκτός ιστορικού κέντρου, που δεν διατηρούν παραδοσιακά χαρακτηριστικά (Τρικούπη, Φιλικής Εταιρείας, Μάνεση, Χαλκοκονδύλη, Μαρωνείας, Κυριακίδη, Βέμπο, Κομνηνού, Πολυφήμου, Τσετινέ, Βύρωνος, Πουρνάρα και Αγίου Γεωργίου).

Η Ανάπλαση της οδού Κανάρη και πέριξ οδών στον ιστορικό τόπο του εμπορικού κέντρου της Κομοτηνής θα κοστίσει 1.500.000 ευρώ, και συμπεριλαμβάνει την αναβάθμιση των εμπορικών δρόμων με την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στο μέγιστο εφικτό και την διατήρηση του οδοστρώματος σε ελάχιστο πλάτος 3.50m (στην οδό Κανάρη) με κάποιες οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης και θέσεις φορτοεκφόρτωσης.

Συμπεριλαμβάνει τη διατήρηση του γρανιτικού παραδοσιακού λιθόστρωτου στην περιοχή του οδοστρώματος και την αντικατάσταση των λευκών πλακών πεζοδρομίων με κυβόλιθο Καβάλας, κεραμικό κυβόλιθο, μάρμαρο, ενώ η οδός Κανάρη θα μετατραπεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.

Προμήθεια βυθιζόμενων κάδων και σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης

Συνολικά 2.343.600 ευρώ θα κοστίσει η προμήθεια και εγκατάσταση έντεκα οικολογικών συστημάτων βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων και  δεκαεννέα οικολογικών συστημάτων  βυθιζόμενων κάδων αποθήκευσης απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών.

Όσο για το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, προϋπολογισμού 1.138.000 ευρώ, θα καλύψει 1.500 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης και ειδικών κατηγοριών (μονίμων κατοίκων, ΑΜΕΑ, κτλ) ενώ θα μπορεί να επεκταθεί στο μέλλον εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Το σύστημα θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση των οδηγών σε πραγματικό χρόνο για τη διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης, μέσω εφαρμογών φορητών συσκευών (mobile apps) και μέσω ηλεκτρονικών πινακίδων LED εγκατεστημένων σε διάφορα σημεία της περιοχής εφαρμογής, και την ψηφιοποίηση των ελέγχων της δημοτικής αρχής και της έκδοσης προστίμων, με διαχείριση των αδειών μονίμων κατοίκων.

Ολοκληρωμένο σύστημα προβολής

Τέλος για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος και διαδραστικών ψηφιακών εφαρμογών για την πολιτιστική και τουριστική προβολή, έργο προϋπολογισμού 1.100.221 ευρώ, ο Δήμος θέλει να δημιουργήσει μια ζωντανή πολιτιστική εμπειρία, όπου ιστορικά μονοπάτια, αγορές, κτίρια και προσωπικότητες θα αναβιώσουν σε ψηφιακή μορφή στο αστικό περιβάλλον της πόλης.

Έτσι θα δημιουργηθεί Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα Πολιτιστικής και Τουριστικής Προβολής Δήμου Κομοτηνής, που περιλαμβάνει τη δημιουργία διαδικτυακής πύλης, αποθετηρίου πολιτιστικού περιεχομένου, εφαρμογή πολυγλωσσικών, ηχητικών θεματικών ξεναγήσεων, με σύστημα για την περιήγηση ατόμων με προβλήματα όρασης σε διαδρομές, σημεία και χώρους πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος της Κομοτηνής.

Για απομακρυσμένο κοινό, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, θα υπάρχει η δυνατότητα για ζωντανές τουριστικές και εκπαιδευτικές περιηγήσεις. Σε επιλεγμένους (εσωτερικούς και ελεγχόμενους) χώρους ή υποδομές της Κομοτηνής θα εγκατασταθούν δύο διαδραστικοί σταθμοί, ενός εικονικής πραγματικότητας (VR – Virtual Reality) και ενός μικτής πραγματικότητας (MR – Mixed Reality)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.