Ν. Τσαλικιδης: Η ενισχυση των υποδομων προτεραιοτητα για τη Ροδοπη

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης για την προετοιμασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, τα λάθη στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών και ανάδειξη της Ροδόπης σε τουριστικό προορισμό

Βαρύτητα στο κομμάτι της πρόληψης με την ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών αλλά και την έγκαιρη προετοιμασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών δίνει η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης αναφορά με την επιχειρησιακή της δράση στο κομμάτι της προστασίας ανθρωπίνων ζωών και δευτερευόντως περιουσιών και εκτάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η πρώτη, των συνολικά τριών, συνεδριάσεων του Συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας που αποτελεί άλλωστε και το πιο δυναμικό συντονιστικό όργανο και για την περιοχή της Ροδόπης με την συμμετοχή φορέως της τοπικής αυτοδιοίκησης, του στρατού, της αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, συλλόγων και όλων όσων εμπλέκονται στην επιχειρησιακή ετοιμότητα διαφόρων δράσεων, στην προκειμένη περίπτωση ενόψει της έναρξης της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Μέσα από αυτά τα συντονιστικά όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης «βάζουμε στόχους, δίνουμε βαρύτητα στην πρόληψη και ενώνουμε τις δυνάμεις μας ώστε να διατηρήσουμε και το ακριβοθώρητο φυσικό κεφάλαιο της περιοχής και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας». «Στόχος μας είναι να οργανώσουμε έναν μηχανισμό καταστολής, εάν και εφόσον απαιτηθεί, για να έχουμε αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ενδεχομένως και μετριασμό των συνεπειών, εφόσον προκύψει κάποιο ζήτημα» ανέφερε υπενθυμίζοντας και την πυρκαγιά που ξέσπασε το περσινό Καλοκαίρι στο Άλσος της Νυμφαίας,  και η οποία κατασβέστηκε άμεσα αποτρέποντας την εξάπλωσή της χάρη στην άμεση και συντονισμένη αντίδραση όλων των φορέων.

«Ο καθένας από την πλευρά του πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί. Εμείς ως Π.Ε. Ροδόπης μαζί με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, εκτελούμε εργασίες, διαμορφώνουμε αντιπυρικές ζώνες, για παράδειγμα στις Σάπες, στον Προφήτη Ηλία, στα Πετρωτά, στον Μίσχο, στον Λινό, κλπ, όπως επίσης κάνουμε και καθαρισμούς από ξερά χόρτα όπου είναι αρμοδιότητά μας» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων τους από ξερά χόρτα και λοιπά στοιχεία που μπορεί να αποτελέσουν αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς.

Σε επικοινωνία με το Υπουργείο για τα λάθη στους δασικούς χάρτες

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη κάθοδό του στην Αθήνα και το πλαίσιο των συναντήσεων που είχε για θέματα της περιοχής ο κ.Τσαλικίδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των δασικών χαρτών, με την ανάρτηση των οποίων έχουν παρατηρηθεί πολλά λάθη που ταλαιπωρούν συμπολίτες μας. Όπως εξήγησε με τις αναρτήσεις που έγιναν «αρκετοί συμπολίτες μα που είχαν δηλωμένες εκτάσεις ως καλλιεργήσιμες, είδαν ότι για διαφόρους λόγους αυτές ήταν δηλωμένες ως δασικές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα στην περιοχή μας είναι αυτά από την περιοχή της Εργάνης, της Νέας Πέτρας κ.ο.κ. όπου υπήρχαν λάθη από τους μελετητές, τα οποία επισημάνθηκαν και αργότερα διορθώθηκαν από την πολιτεία». «Υπήρχαν επίσης δασωθέντες αγροί, οι οποίοι όμως ήταν εγκαταλειμμένοι και δηλώνονταν βέβαια από τους ιδιοκτήτες των ΟΣΔΕ, παρόλα αυτά δηλώθηκαν και από το δασαρχείο ως δασικές εκτάσεις» ανέφερε τονίζοντας ότι κατόπιν σχετικών επισημάνσεων και από πλευράς της ΠΕ Ροδόπης το πρόβλημα λύθηκε εν αντιθέσει με άλλες περιπτώσεις όπως αυτή στην περιοχή της Γρατινής που αφορά σε περίπου 4.000 στρέμματα τα οποία διεκδικεί η πολιτεία ως δασικές εκτάσεις ενώ καλλιεργούνται. Όπως εξήγησε ο ίδιος πρόκειται για στρέμματα για τα οποία υπήρχε η διανομή του ’30, την οποία ωστόσο η πολιτεία δεν λαμβάνει υπόψιν και έρχεται σήμερα να τα διεκδικήσει ως δασικές εκτάσεις. Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος «επί του ζητήματος αυτού δρομολογήσαμε κάποιες συζητήσεις με το υπουργείο προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται με ενστάσεις οι συμπολίτες μας, οι οποίες ισχύουν μέχρι 31/5, και φυσικά κοστίζουν και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις μαζικά, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ευθύνεται ο πολίτης».

Κληθείς να καταθέσει τις προβλέψεις του για το φετινό Καλοκαίρι ως προς την επισκεψιμότητα στη Ροδόπη κυρίως από τους Βαλκάνιους γείτονές μας ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης εξέφρασε την αισιοδοξία του λόγω και της αποκλιμάκωσης των μέτρων κατά του κορωνοϊού που στέρησαν τα προηγούμενα δύο χρόνια σημαντικό τουριστικό ρεύμα από την περιοχή,  για να επισημάνει πως γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από το σύνολο των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις προσέλκυσης τουριστών. «Βέβαια η περιοχή μας δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει “Μύκονος” ωστόσο μπορεί και να διεκδικήσει και προς αυτή τη κατεύθυνση δουλεύουμε αυτό που της αξίζει και να εδραιωθεί και στον τουριστικό χάρτη» ανέφερε εξηγώντας πως πρωτίστως θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι υποδομές αλλά και οι προϋποθέσεις ώστε να αναπτυχθεί ανάλογα.

Η υψηλή φορολογία στα καύσιμα στο τραπέζι της συζήτησης με το Υπουργείο Οικονομικών

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πολύχρονη ταλαιπωρία από την «αδικία» όπως την χαρακτήρισε της εξέλιξης της οικονομίας σε γειτονικές χώρες εν αντιθέσει με την υψηλή φορολογία στην περιοχή μας, γνωστοποιώντας πως «σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών κάνουμε κάποιες κινήσεις προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε λίγο τον χώρο καυσίμων. Είναι συζητήσεις που έχουν εξελιχθεί σε μια εργασία που κάνουμε εμείς εδώ προκειμένου να κρατήσουμε κάποια στοιχεία που θα βοηθήσουν το υπουργείο ώστε να δει ξεκάθαρα αυτή την αδικία που υπάρχει στην περιοχή μας και στην Θράκη ευρύτερα».

Ερωτηθείς ως προς την προτεραιοποίηση έργων και δράσεων για την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης το αμέσως επόμενο διάστημα ο κ.Τσαλικίδης εξήγησε πως στρατηγικός στόχος της Περιφέρειας είναι η ενίσχυση των υποδομών, μέσω της διεκπεραίωσης έργων ύψους 90 εκατ. ευρώ. «Στην κατεύθυνση αυτή προσπαθούμε με τις τεχνικές μας υπηρεσίες με το λιγοστό προσωπικό, και ότι δυνάμεις έχουμε ώστε να προκηρυχθούν τα έργα, ώστε να λειτουργήσουν αυτές οι υποδομές» ανέφερε δίνοντας τα παραδείγματα των ασφαλτοστρώσεων με έργα της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έργα υποδομών, ασφαλούς πρόσβασης των πολιτών, έργα που όπως τόνισε «για πολλά χρόνια η περιοχή μας υστερείται».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.