Μυθος η «ακριβη» στα φοιτητικα ενοικια Κομοτηνη;

Σταθερή η ροή φοιτητών προς αναζήτηση στέγης, που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος λόγω δευτεροετών

Ελπίδα πως θα μείνουν ανοιχτά τα Πανεπιστήμια και δεν θα επαναληφθούν τα περυσινά προβλήματα

Με την ελπίδα πως τα Πανεπιστήμια θα μείνουν ανοιχτά και θα μπορέσουν να μείνουν στην πόλη που αποφάσισαν να σπουδάσουν, έρχονται οι φοιτητές στην Κομοτηνή, με μεγάλο αριθμό από αυτούς να έχουν ήδη ξεκινήσουν να κλείνουν διαμερίσματα.

Αυτό τονίζει ο μεσίτης κ. Πέτρος Ζωγράφου, ο οποίος σημειώνει πως οι απαιτήσεις των φοιτητών παραμένουν λίγο πολύ ίδιες, και βλέπει ότι η περίοδος προς το παρόν, πηγαίνει πολύ καλά, αφήνοντας ικανοποιημένες όλες τις πλευρές.

Όσο για τις τιμές, σημείωσε πως αυτές παραμένουν σταθερές σε σχέση με άλλες χρονιές, και θεωρεί πως είναι καλές, ανεξάρτητα από ό,τι λέγεται για την «ακριβή» Κομοτηνή.

Με τους δευτεροετείς ξεκίνησε η κίνηση

Φέτος η χρονιά είχε μια ιδιαιτερότητα, γιατί η κίνηση ξεκίνησε ουσιαστικά με τους δευτεροετείς φοιτητές, που ήρθαν στην πόλη μας για να βρουν κατοικία, μιας και λόγω της πανδημίας και του κλεισίματος των σχολών κάποιοι είχαν αφήσει τα σπίτια τους, ή κάποιοι άλλοι δεν είχαν εγκατασταθεί καν.

Αμέσως μετά από αυτούς ξεκίνησαν οι νέοι φοιτητές, μετά την ανακοίνωση των βάσεων, με τον κ. Ζωγράφου να εκφράζει την άποψη πως αν συνεχιστεί αυτή η κίνηση και το Σεπτέμβριο, η περίοδος θα πάει πολύ καλά.

«Κάθε χρόνο υπάρχει μια μαζική ροή φοιτητών τις πρώτες ημέρες, κάτι το οποίο ισχύει και φέτος» σημείωσε, όμως με τα πιο δημοφιλή διαμερίσματα σιγά σιγά να βγαίνουν από την αγορά, υπάρχει μια πίεση από τους υποψήφιους ενοικιαστές, ώστε να βρουν χώρο λίγο πιο «έξω».

«Αυτό που λέμε εμείς πάντα σαν μεσιτικά γραφεία, είναι ότι η πόλη μας είναι μικρή, χωρίς μεγάλες αποστάσεις, και καλό είναι να βρούμε κατοικίες εκτός κέντρου, για να νοικιαστούν και τα σπίτια που είναι πιο έξω» ανέφερε.

Όσο για το τι ζητούν οι ενοικιαστές; Οι περισσότεροι, σημείωσε, επιθυμούν να βρουν επιπλωμένο σπίτι, ώστε να μπορούν να αποδεσμεύονται πιο εύκολα, δίχωρο, και συνήθως κοντά στο κέντρο.

Ελπίδα όλων, τόνισε, είναι ότι τα πανεπιστήμια θα μείνουν ανοιχτά, και έτσι και οι φοιτητές θα είναι παρόντες. Από εκεί και πέρα οι εξελίξεις θα δείξουν τι θα συμβεί.

Σταθερές παραμένουν οι τιμές

Οι δε τιμές παραμένουν σταθερές όπως και τα προηγούμενα χρόνια, με τον κ. Ζωγράφου να σημειώνει πως δεν ισχύουν όσα λέγονται για την «ακριβή» Κομοτηνή.

«Κατά την άποψή μου, επειδή βλέπω τιμές άλλων πόλεων, είναι σε λογική κατάσταση» σημείωσε, η τιμή βέβαια πάντα εξαρτάται και από το τι σπίτι θέλει να βρει ο καθένας, με κάποιους που θέλουν να βρουν κάτι πολύ οικονομικό μέχρι αυτούς που θέλουν κάτι πιο πολυτελές.

Έτσι υπάρχουν στούντιο από 180 με 230 ευρώ, μια δίχωρη γκαρσονιέρα από 250 μέχρι 300 ευρώ και από εκεί και πέρα, για πολύ λίγους, οι τιμές ανεβαίνουν.

Στα επίπεδα των άλλων πόλεων της ΑΜΘ τα ενοίκια στην Κομοτηνή

Την τοποθέτηση του κ. Ζωγράφου για τις τιμές, επιβεβαιώνει και η νέα έρευνα του Spitogatos για τα δεδομένα της φετινής περιόδου φοιτητικής αναζήτησης, όταν μάλιστα συγκρίνεται η Κομοτηνή με άλλες πόλεις της Περιφέρειας.

Σε αυτή, φαίνονται μικρές μεταβολές, στις ζητούμενες τιμές σε όλη την επικράτεια, ενώ είναι εμφανές πως η μέση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ανά την επικράτεια κυμαίνεται στα 7,6 ευρώ, με το κόστος της φοιτητικής ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα να παραμένει παραδοσιακά υψηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Από τους πίνακες του Spitogatos, φαίνεται πως όσο αφορά τη μέση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο, οι διαφορές μεταξύ Ξάνθης, Ορεστιάδας και Κομοτηνής είναι μικρές.

Συγκεκριμένα η μέση τιμή στην Κομοτηνή είναι 6,22 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, την ώρα που στην Ξάνθη είναι 6 ευρώ και στην Ορεστιάδα 6,06 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πολύ υψηλότερα βρίσκεται η Αλεξανδρούπολη με 7,25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στην Καβάλα οι τιμές βρίσκονται στο ίδιο ύψος με την Ξάνθη, στα 6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (Δράμα και Διδυμότειχο δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες).

Τέλος να σημειωθεί πως ο ετήσιος μέσος όρος ανέβηκε σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, κατά 4 και 9% αντίστοιχα, ενώ μειώσεις είδαμε σε Ορεστιάδα, με -9%, Καβάλα με -4% και Κομοτηνή, όπου ήταν πολύ μικρή με 1%.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.