«Μυρισε» Τσικνοπεμπτη ο αερας της Κομοτηνης!

Μυρωδιές, γεύσεις, μουσική, χορός και απόκριες συνέθεταν το χθεσινό «γλέντι» σε όλες τις γωνιές της πόλης

Φωτιά πήραν χθες οι ψησταριές, ως είθισται άλλωστε κάθε χρόνο ανήμερα της Τσικνοπέμπτης, με τους Κομοτηναίους να αποδεικνύονται δεινοί ψήστες αλλά και καλοφαγάδες.
 
Η Τσικνοπέμπτη, η οποία θεωρείται μία άτυπη ημιαργία, σε όλο το μήκος και το πλάτος της χώρας γιορτάζεται κάθε χρόνο πανηγυρικά, αποτελώντας μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία καλωσορίσματος της άνοιξης αλλά και της αποκριάς, μιας και έχει συνδεθεί με την απαρχή των καρναβαλικών εκδηλώσεων, που ακολουθούν.
 
Πιστοί στις παραδόσεις και φέτος οι Ροδοπίτες ξεκίνησαν τις προετοιμασίες αρκετές ημέρες πριν, ενώ πρωτοφανής ήταν και η οργάνωση των καταστημάτων ζυθεστίασης της πόλης, που στο σύνολο τους σχεδόν διοργάνωσαν γλέντια σε κάθε γωνιά της πόλης.
 
Από νωρίς το πρωί σχεδόν σε κάθε γωνιά της πόλης, επιχειρηματίες, καταστηματάρχες και σύλλογοι άναψαν κάρβουνα για να υποδεχτούν και να κεράσουν τους θαμώνες των καταστημάτων τους, οι οποίοι έπιασαν από νωρίς θέση.
 
Χαρακτηριστική η εικόνα τόσο του πεζοδρόμου της Βενιζέλου όσο και της κεντρικής πλατείας της Κομοτηνής, όπου από τις έντεκα το πρωί και έπειτα κατακλύστηκαν στην κυριολεξία από κόσμο, που εκμεταλλευόμενος και τον καλό καιρό, ξεκίνησε την ημέρα τους με τον απαραίτητο καφέ.
 
Άλλωστε, δεν ήταν λίγα τα καταστήματα εκείνα που «ενίσχυσαν» τη χθεσινή εορταστική ατμόσφαιρα με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση, που συνέδραμε τα μέγιστα στο εορταστικό κλίμα, ενώ στους δρόμους της Κομοτηνής έκαναν την εμφάνισή τους και πλανόδιοι μουσικοί που ξεσήκωναν τον κόσμο. 

Αποχή μετά τσικνίσματος για τους δικηγόρους του νομού Ροδόπης

Οι καταστηματάρχες της πόλης μας δεν ήταν ωστόσο οι μόνοι που γιόρτασαν τη χθεσινή ημέρα, καθώς στα στέκια συλλόγων, φορέων και λοιπών οργανώσεων τα μαγκάλια άρχισαν να ζεσταίνονται από νωρίς. Τα μέλη του Συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ γέμισαν από νωρίς τον αέρα της γειτονιάς του Κέντρου Αυτόνομης Διαβίωσης , στο τέρμα της οδού Λεωφόρου Δημοκρατίας με τη «μυρωδιά» της τσίκνας, ως άλλη πρόσκληση στους κατοίκους της περιοχής αλλά και σε μέλη και φίλους του συλλόγου να γιορτάσουν μαζί τους.
 
Από νωρίς πήραν θέσεις στο αντίστοιχο γλέντι που διοργανώνουν κάθε χρόνο στον πεζόδρομο της οδού Παπαδήμα και οι δικηγόροι του νομού Ροδόπης, που συνέχισαν την αποχή τους, αυτή τη φορά μετά οίνου και ωραίων γεύσεων.
 
Αντίστοιχα και οι ταξιτζήδες της Κομοτηνής, οι οποίοι άφησαν για λίγη ώρα το τιμόνι, στήνοντας τις ψησταριές τους στην πλατεία Καραϊσκάκη, έξω από τα γραφεία τους για να τσικνίσουν. 

Πρόβα τζενεράλε για τις αποκριάτικες στολές

Κατά τη χθεσινή ημέρα, προάγγελο των εορτών της αποκριάς δεν έλειψαν και οι καρναβαλιστές, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν πρόβα τζενεράλε των αποκριάτικων στολών τους, κυκλοφορώντας στους δρόμους της Κομοτηνής. 

200 κιλά κρασί, 4000 σουβλάκια και πυροτεχνήματα στην γιορτή που διοργάνωσε η ΔΚΕΠΠΑΚ


Στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής στήθηκε φέτος η μεγάλη γιορτή που διοργάνωσε για τους μικρούς και μεγάλους συμπολίτες μας η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, με τη συμμετοχή πολλών συλλόγων, συμπεριλαμβανομένων του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, του Πολιτιστικού Χορευτικού Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής, του Πολιτιστικού Ομίλου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», της Κρητικής Αδελφότητας Ν. Ροδόπης «Ο Ψηλορείτης», του Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής & Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», της Στέγης Πολιτισμού Παράδοσης και Λαογραφίας «ΦΙΛΟΤΕΧΝΕΣ», του Μορφωτικού Συλλόγου των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων, του Συλλόγου Καππαδοκών & Μικρασιατών Νομού Ροδόπης «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» και του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν.Ροδόπης «Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων».
 
Ένα αποκριάτικο ξεφάντωμα για μικρούς και μεγάλους, με άφθονο κέφι, 200 περίπου κιλά κρασί, περισσότερα από 4.000 σουβλάκια, ζωντανή παραδοσιακή μουσική και πυροτεχνήματα που φώτισαν τον ουρανό της Κομοτηνής, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε περίπου στις εννέα το βράδυ, κατά την διάρκεια του οποίου τα χορευτικά τμήματα των συμμετεχόντων συλλόγων χόρεψαν παραδοσιακούς και όχι μόνο χορούς, ενώ ο Σύλλογος Alma Libre παρέσυρε για ακόμα μία φορά τους παρευρισκομένους σε latin ρυθμούς.
 
Ακολούθησε η πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου Εβριτών ν. Ροδόπης και της TRELACADEMY που γιόρτασαν την τσικνοπέμπτη παραδοσιακά, με χορούς και τραγούδια από την αποκριάτικη βορειοελλαδίτικη παράδοση και τους ήχους του μουσικού συγκροτήματος «Εβρίτικη Ζυγιά».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες κάνοντας κλικ στην κεντρική εικόνα

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.