mypigeon.gr: Μια ιστοσελιδα για ταχυδρομικα περιστερια απο την Καρυδια σε ολοκληρο τον κοσμο

Ο εκτροφέας Άγης Βεσεξίδης ακολουθεί την οικογενειακή παράδοση και ανοίγει τις πόρτες του εκτροφείου του στο διαδίκτυο

Δυναμικά έχει ξεκινήσει την πορεία της η ιστοσελίδα mypigeon.gr, η πρώτη διαδικτυακή σελίδα στην Ελλάδα πού βρίσκεις οτιδήποτε ζητήσεις, γύρω από το ταχυδρομικό περιστέρι.

Η σελίδα αποτελεί την προσπάθεια δύο Κομοτηναίων, του εκτροφέα ταχυδρομικών περιστεριών Άγη Βεσεξίδη, και του Νίκου Γκιουλέ ο οποίος ανέλαβε το κομμάτι της διαδικτυακής υποστήριξης.

Έτσι με την βοήθεια παλαιότερων και πολύ έμπειρων εκτροφέων από την Ελλάδα και εξωτερικό, προχωρούν με γοργά βήματα στην καθιέρωση της ιστοσελίδας τους ως ένα σημείο όπου εκτροφείς, και όσοι ενδιαφέρονται για το ταχυδρομικό περιστέρι, έχουν ως προορισμό για να μάθουν, να ενημερωθούν αλλά και να παρακολουθήσουν πού γίνονται εκδηλώσεις, σεμινάρια και άλλα.

Παράδοση στην εκτροφή περιστεριών

Τα περιστέρια για τον Άγη Βεσεξίδη αποτελούν μια οικογενειακή συνήθεια. «Θυμάμαι τον εαυτό μου μικρό να φοβάμαι να είμαι μέσα στα περιστέρια με τον μπαμπά μου» σημειώνει, ενώ στα 16 του έκανε τα πρώτα βήματα στην εκτροφή περιστεριών με τοπική ράτσα της Θράκης, τα λεγόμενα τακλατζίδικα, ονομασία που προέρχεται από την τουρκική λέξη takla, που σημαίνει τούμπα.

Η ενασχόλησή του με την εκτροφή των ταχυδρομικών ξεκίνησε το 2017 όταν η μεγάλη αγάπη και το μεράκι που έτρεφε για το αντικείμενο συνδυάστηκε με τις γνώσεις του στην προπόνηση και τον πρωταθλητισμό από της πολεμικές τέχνες, στοιχείο που προσπάθησε να μεταφέρει και στην προπόνηση των περιστεριών.

Η εμπειρία της προπόνησης ανθρώπων και περιστεριών είναι παρόμοια, σημείωσε ο κ. Βεσεξίδης, με κύρια διαφορά πως αυτό που κάνει ο άνθρωπος συνειδητά, το περιστέρι το κάνει από ένστικτο.

Αποτέλεσμα ήταν να πάρει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε αγώνες ταχύτητας, το 2019 με ένα δικό του περιστέρι, που είχε και το όνομα του γιου του, Τιμολέων, ενώ συνεχίζει την εκτροφή στο σπίτι του στην Καρυδιά.

Το mypigeon δημιουργήθηκε στις αρχές του 2021. Πρόκειται για μια σελίδα υψηλών προδιαγραφών με στόχο την προαγωγή του χόμπι σε όλο τον κόσμο. Ήδη έχουν πολλές εγγραφές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και μάλιστα ανταγωνίζονται ιστοσελίδες του εξωτερικού με ιστορία δεκαετιών με δημοπρασίες πρωταθλητών περιστεριών για αναπαραγωγή, άρθρα και από το εσωτερικό και το εξωτερικό, που μεταφέρουν τις γνώσεις ετών στην προπόνηση των περιστεριών.

Πολλοί οι εκτροφείς περιστεριών στη χώρα

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περί τους 50 συλλόγους, με περίπου 250 ενεργά μέλη, οι οποίοι «τρέχουν» στην Ομοσπονδία, και αφορούν πληθυσμό μέχρι και 8-10.000 περιστεριών.

Ο αριθμός των εκτροφέων περιστεριών οποιασδήποτε ράτσας βέβαια, είναι πολύ μεγαλύτερος, με τον κ. Βεσεξίδη να υπολογίζει πως μπορεί να ανέρχονται και στους 500.000 σε όλη τη χώρα.

Στη Θράκη υπάρχουν πάνω από 700 περιστεράδες, που δραστηριοποιούνται κατά 90% στα τακλατζίδικα περιστέρια, με τον μεγαλύτερο αριθμό να επικεντρώνονται σε Κομοτηνή και Ξάνθη, που είναι πιο θεαματικά, μιας και ανεβαίνουν ψηλά και μετά κάνουν τούμπες κατεβαίνοντας.

Πώς προπονούνται τα περιστέρια

Τα ταχυδρομικά περιστέρια, όπως είναι γνωστό, επιστρέφουν πάντα στο σπίτι τους, το οποίο είναι το σημείο όπου πετούν για πρώτη φορά. Από εκεί και πέρα, τα προπονούν καθημερινά, αφήνοντάς τα ελευθέρα κάθε μέρα, και επιστρέφουν το βράδυ στο σπίτι τους.

Οι προπονήσεις γίνονται με την μεταφορά τους μακριά από τη φωλιά, με την απομάκρυνση να είναι σταδιακή.

«Ξεκινάς από τα 5 χιλιόμετρα, και συνεχίζεις, στα 10 , τα 20, 50 κ.ο.κ.», με την προσπάθεια να επικεντρώνεται στην γρηγορότερη επιστροφή τους στη φωλιά.

Πώς διαπιστώνεται αυτό; Τα περιστέρια έχουν τσιπάκια στα πόδια τους, και στην πόρτα τους υπάρχει ειδική πλάκα συνδεδεμένη με το ρολόι, καταγράφεται το όνομα του περιστεριού, και η ώρα που έκανε για να επιστρέψει, και ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία επέστρεψε, βγαίνει ο νικητής.

Στην Ελλάδα οι αποστάσεις των διαγωνισμών φτάνουν στα 800 με 900 χιλιόμετρα, ευθείας απόστασης από τη φωλιά, ενώ στο εξωτερικό υπάρχουν αγώνες που φτάνουν μέχρι και τα 2.000 χιλιόμετρα.

Τα περιστέρια έχουν την διατροφή τους, την φαρμακευτική τους αγωγή, την κτηνιατρική παρακολούθηση από πτηνιάτρους, τον εμβολιασμό τους, και γενικότερα συνολική φροντίδα.

Επεκτείνεται και εκτός των συνόρων το πρωτάθλημα του mypigeon

Εδώ και τρία χρόνια ο κ. Βεσεξίδης διοργανώνει Πανελλήνιο πρωτάθλημα για ταχυδρομικά περιστέρια, το οποίο γίνεται και με τον κορωνοϊό, μιας και σχεδόν όλα μπορούν να γίνουν μέσω διαδικτύου.

Οι διάφοροι εκτροφείς στέλνουν τα περιστέρια τους πριν ακόμα πετάξουν, συμμετέχοντας στο διαγωνισμό, και αφού πετάξουν για πρώτη φορά στην Καρυδιά, θεωρούν αυτή το σπίτι τους.

Έτσι όταν γίνεται ο αγώνας, επιστρέφουν όλα στην Καρυδιά, με μοναδική ταυτότητα για το καθένα, και ανάλογα αναδεικνύεται ο πρωταθλητής, με τον τελικό να ξεκινά στη Νάουσα, 300 χιλιόμετρα μακριά, όπου μεταφέρονται τα περιστέρια και από εκεί επιστρέφουν στην φωλιά τους.

Πλέον από φέτος το πρωτάθλημα έχει αναλάβει το mypigeon, και ονομάζεται my pigeon race, και θα συνεχιστεί το 2022 με 17 αγώνες με τον τελικό να ξεκινά είτε από την Νάουσα, είτε από πιο μακριά, από την Κοζάνη, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες και την κατάσταση των περιστεριών.

Μάλιστα για τον συγκεκριμένο αγώνα έχουν επιδείξει ενδιαφέρον όχι μόνο Έλληνες όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά και εκτροφείς από την Γερμανία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Αλβανία, που θέλουν να στείλουν τα περιστέρια τους στην Καρυδιά, για να συμμετάσχουν σε αυτόν.

Ήδη ο κ. Βεσεξίδης έχει προγραμματίσει την κατασκευή επιπλέον εγκαταστάσεων για την φιλοξενία των νέων περιστεριών, με το κόστος διατροφής και φαρμακευτικής κάλυψης να καλύπτεται από τους εκτροφείς και τον ίδιο να πραγματοποιεί την προπόνηση.

Παράλληλα ο Σύλλογος Εκτροφέων 31 Θράκης, που δραστηριοποιείται στην Κομοτηνή, μαζί με τον Σύλλογο στην Ορεστιάδα, πραγματοποιεί εκθέσεις περιστεριών, με την τελευταία που έγινε το 2019 να έχει προσέλευση 3.000 επισκεπτών. Η πανδημία επέβαλε μια παύση στην πραγματοποίησή του, όμως ελπίζουν πως, κορωνοϊού επιτρέποντος, θα μπορέσουν να το συνεχίσουν, σε συνεργασία με το mypigeon.

Τα περιστέρια, οι ασθένειες… και ο Ίβκοβιτς

Οι εκτροφείς περιστεριών ήρθαν στη δημοσιότητα πρόσφατα, μετά από αναφορά που έκανε φίλος του εκλιπόντα Ντούσαν Ίβκοβιτς, ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε ασθένεια από περιστέρια, μιας και ήταν φανατικός εκτροφέας.

Αυτό όμως δεν στέκει, σημείωσε ο κ. Βεσεξίδης, μιας και τόσο το πόρισμα του θανάτου, όσο και από την ιατρική έρευνα, δεν στοιχειοθετείται αυτό.

Από περιστέρια εκτροφής, το μόνο που μπορεί να κολλήσει ένας εκτροφέας, είναι ψιττάκωση, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια απλή αντιβίωση.

Η ιατρική πραγματογνωμοσύνη για τον Ίβκοβιτς ήταν έρπης ζωστήρα με καρδιακό πρόβλημα που του δημιούργησε πνευμονικό οίδημα, χωρίς να συνδέεται με τα περιστέρια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.