Μουσικο μηνυμα απο την Κομοτηνη προς τους σεισμοπληκτους της Αντιοχειας

Θεοφάνης Κωφίδης: «Μια παράσταση με έντονο συμβολισμό, που δείχνει ότι η μοίρα μας είναι κοινή, πέρα από τις παραδοξότητες και τα μικρά»

Μουσικούς ήχους και όργανα που εμφανίστηκαν στη Θράκη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα γέμισε το βράδυ της Δευτέρας 3 Απριλίου το Κινηματοθέατρο ΡΕΞ, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το think club ΕΑΝΟΣ με περιεχόμενο «Μουσική Ιστορική Αυτογνωσία Ροδόπης/Θράκης και Μήνυμα Αλληλεγγύης σε Πληγέντες Χριστιανούς και Μουσουλμάνους των Σεισμών της Αντιοχείας».

Έτσι στη σκηνή ακούστηκαν η Ορφική και η Θρακική Λύρα, ο Αυλός, ο Άσκαυλος (Γκάιντα), το Κανονάκι, το Σάζι και άλλα, από τον Χρήστο Χατζόπουλο, τον Δημήτρη Κυριακάκη, τον Μολλά Γκονέν, και τη Σοφία Χατζοπούλου.

Στη συνέχεια παίχτηκαν 15 μουσικά κομμάτια αντιπροσωπευτικά της Θρακικής Μουσικής ταυτότητας, σε μία Ένωση Καλλιτεχνών με «πυρήνα» το γνωστό Συγκρότημα Rodopi Ensemple.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ομάδες από τοπικούς συλλόγους που χόρεψαν αντιπροσωπευτικά ακούσματα της Θράκης, που στο τέλος ενώθηκαν όλοι μαζί δημιουργώντας μια ζωντανή αλυσίδα αλληλεγγύης.

Όπως τόνισε ο συντονιστής του ΕΑΝΟΣ κ. Θεοφάνης Κωφίδης, η εκδήλωση έχει ιστορικό, δια-πολιτισμικό, κοινωνικό, ψυχολογικό και ευρύτερα θετικό χαρακτήρα, αφού η Ροδόπη με την ψυχή της, που αντιπροσωπεύει η μουσική της ταυτότητα, εκπέμπει μήνυμα αλληλεγγύης με έντονο συμβολισμό και αξία.

Άλλωστε η μουσική ενώνει τους ανθρώπους και τους λαούς, για αυτό και θέλησαν να στείλουν αυτό το μήνυμα προς το λαό της Αντιόχειας, που έχει μια ομοιότητα με τον λαό της περιοχής μας. «Έχουν γκρεμιστεί τζαμιά, έχουν γκρεμιστεί εκκλησίες, και αυτό δείχνει την δική μας ευαισθησία ιδιαίτερα από εδώ στη Θράκη» σημείωσε ο κ. Κωφίδης, εξηγώντας πως εδώ στην προσπάθεια αλληλεγγύης που δείχνουν και οι άλλες περιοχές της Ελλάδας, προστίθεται το μωσαϊκό της αρμονικής συμβίωσης Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

«Γιατί εμείς κοιτούμε να συνθέτουμε, και να μην ακολουθούμε την οδό της ανασφάλειας και της ματαιοδοξίας, έχουμε την φιλοδοξία του εμείς και όχι την ματαιοδοξία του εγώ» ανέφερε για να επισημάνει πως μέσα από τις μουσικές ταυτότητες από την αρχαιότητα η παράσταση μέσα από τον έντονο συμβολισμό της, δείχνει ότι η μοίρα μας είναι κοινή, πέρα από τις παραδοξότητες και τα μικρά, η μοίρα της βιοπάλης, της κοινωνικής σύμπραξης, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας. Και αυτό θέλησαν να θυμίσουν προς τους πληγέντες εκεί, αναδεικνύοντας παράλληλα πως στη Θράκη ταιριάζει η εξωστρέφεια, και όχι τίποτα λιγότερο.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο φουαγιέ του ΡΕΞ υπήρχαν κουμπαράδες στους οποίους μπορούσαν οι παρευρισκόμενοι να προσφέρουν ό,τι επιθυμούσαν για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.