Μουσαφιρηδες απο την Ιταλια φιλοξενησε ο Πολιτιστικος Ομιλος Ξυλαγανης

Γνώρισαν και γεύτηκαν γεύσεις της Θράκης

Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Γαστρονομικών Επιστημών του Πολένζο στη βόρεια Ιταλία φιλοξένησαν στο Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο τα μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής.

Την πρώτη ημέρα οι φιλοξενούμενοι δοκίμασαν τοπικά νηστίσιμα πιάτα, παραδοσιακά νηστίσιμα γλυκά και τοπικά προϊόντα. Έμαθαν λεπτομέρειες για την διατροφή μας στη Θράκη και πως αυτή εξελίχθηκε μέχρι σήμερα. Παρακολούθησαν την περιφορά του επιταφίου στο χωριό και έμαθαν για τα ήθη και έθιμα της Ξυλαγανής.

Την δεύτερη ημέρα έφτιαξαν τσουρέκια με την καθοδήγηση των μελών του ΠΟΞ , τα ζύμωσαν, τα έπλασαν, τα διακόσμησαν και φυσικά τα δοκίμασαν. Έμαθαν πώς γίνεται ο ελληνικός καφές και πώς τρατάρετε συνοδευτικά με γλυκά του κουταλιού, λουκούμι και χειροποίητα κουλουράκια. Ζήτησαν μάλιστα και συνταγές από γλυκά του κουταλιού αλλά και χειροποίητα λικέρ όπως βύσσινο, αρμπαρόριζα κ.α.

Φυσικά ξεναγήθηκαν στο μουσείο και έμαθαν για τα παραδοσιακά επαγγέλματα που χάθηκαν στο χρόνο και τη ζωή παλιά, διαπιστώνοντας πως πολλά πράγματα ήταν κοινά με τα δικά τους.

Η Ξυλαγανή ήταν η πρώτη στάση τους και θα συνεχίσουν το ταξίδι των γεύσεων και της γαστρονομίας σε όλη τη Θράκη τις επόμενες μέρες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.