Μονο τον Φλεβαρη 58 νεες αιτησεις σε Εβρο και Ροδοπη για εγκατασταση αιολικων παρκων

Ερώτηση Κρ. Αρσένη στη βουλή για το θέμα

Ερώτηση για τις δεκάδες αιτήσεις δημιουργίας αιολικών πάρκων στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης και στο Δέλτα του Έβρου κατέθεσε ο βουλευτής του ΜεΡΑ 25 Κρίτωνας Αρσένης.

Όπως εξηγεί στην ερώτησή του ο βουλευτής «εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης υπάρχουν 7 περιοχές του δικτύου NATURA 2000, 2 περιοχές έχουν χαρακτηριστεί ως Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης, 7 ως Καταφύγια Άγριας Ζωής βάσει της εθνικής νομοθεσίας και 3 περιοχές έχουν χαρακτηριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως Βιογενετικά Αποθέματα. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από την παρουσία των πλέον εκτεταμένων και παραγωγικών δασών της Ελλάδας, τα οποία, μεμονωμένα, χαρακτηρίζονται από μοναδικότητα ως προς τα οικολογικά χαρακτηριστικά τους, όπως το αδιατάρακτο φυσικό οικοσύστημα του Παρθένου Δάσους Φρακτού, το μοναδικό στην Ελλάδα αμιγές δάσος Σημύδας, το δάσος της Τσίχλας και της Χαϊντούς και το δάσος της Ελατιάς που, με κυρίαρχο είδος την ερυθρελάτη, παραπέμπει σε τοπία της Βόρειας Ευρώπης. Στην περιοχή έχει δοθεί άδεια παραγωγής αιολικών ακόμα και δίπλα στον καταρράκτη Λειβαδίτη.

Ανατολικότερα στην Π.Ε. Έβρου υπάρχουν ήδη εγκατεστημένες εκατοντάδες Α/Γ. Η περιοχή χαρακτηρίστηκε Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας από το ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ, ένας προβληματικός χαρακτηρισμός για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκκινήσει διαδικασία επί παραβάσει. Στην εκβολή του Δέλτα του Έβρου, το σημαντικότερο μεταναστευτικό διάδρομο της χώρας για την ορνιθοπανίδα, έχει δοθεί ήδη άδεια παραγωγής για 60 Α/Γ offshore και υπό αξιολόγηση για άλλες τόσες δίπλα ενώ κατά μήκος του ποταμού έχει δοθεί άδεια παραγωγής για 28 Α/Γ από τη ΡΑΕ. Μόνο στον κύκλο Φεβρουαρίου κατατέθηκαν 58 νέες αιτήσεις σε Έβρο και Κομοτηνή. Οι 34 δεν θα χρειαστούν καμία μελέτη λόγω της μεθόδου της ‘σαλαμοποίησης’ που εισήγαγε με Υ.Α. ο κ. Χατζηδάκης».

Ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό περιβάλλοντος τα εξής:

«1. Εφόσον δεν υπάρχουν ακόμα χάρτες με τις ζώνες ασυμβατότητας και ζώνες που προκύπτουν από τις προβλεπόμενες αποστάσεις χωροθέτησης εγκαταστάσεων Α.Π.Ε., πώς διασφαλίζετε τις περιοχές όπου δεν επιτρέπεται η δημιουργία Αιολικών Πάρκων;

2. Απουσία θεσμοθετημένων σχεδίων διαχείρισης των περιοχών Natura (Οδηγία 92/43/ΕΕ) με ποιον τρόπο εξετάζετε τη ‘Δέουσα Εκτίμηση’ των επιπτώσεων συγκεκριμένων έργων ΑΠΕ; Με ποια εργαλεία εξετάζεται κατά τη διαδικασία Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης η συμμόρφωση με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Α.Π.Ε.;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.