Μονιμη λυση για το θεμα της κατευθυνσης Κοινωνικης Εργασιας ζητουν οι φοιτητες του Τμηματος Κοινωνικης Διοικησης

Σταμάτησε η κατάληψη στο τμήμα, ενώ ικανοποιήθηκε και το αίτημα να μπουν στην κατεύθυνση οι 39 φοιτητές που είχαν μείνει εκτός

Στην Πρυτανεία του ΔΠΘ βρέθηκαν την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου μέλη του Συλλόγου Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης, ζητώντας να επιλυθούν μόνιμα τα θέματα που υπάρχουν με την αδυναμία φοιτητών να ενταχθούν στην κατεύθυνση κοινωνικής εργασίας.
 
Οι φοιτητές είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, πραγματοποιώντας μάλιστα και κατάληψη στο Τμήμα μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή.
 
Τελικά το θέμα φαίνεται ότι λύθηκε για φέτος, με τη Συνέλευση του Τμήματος να αποφασίζει την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου να εντάξει τους 39 επιπλέον φοιτητές που είχαν περάσει τα μαθήματα-κριτήρια, αλλά δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στην κατεύθυνση γιατί το όριο είχε καθοριστεί στους 80. 

Μόνιμο πρόβλημα υποχρηματοδότησης 

Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης κ. Κατερίνα Κορδαλή, ενώ ικανοποιήθηκε το αίτημα για να ενταχθούν οι φοιτητές στην κατεύθυνση, πραγματοποίησαν αυτή τη διαμαρτυρία αφενός συμπαριστάμενοι στο σύλλογο Οικοτρόφων, που πραγματοποιούσε εκείνη την ώρα διαμαρτυρία, αλλά και ζητώντας να καταργηθούν τα κριτήρια στο τμήμα τους.
 
Ο σύλλογος εδώ και αρκετά χρόνια πραγματοποιεί κινητοποιήσεις κάθε χρονιά, γιατί στην σχολή υπάρχουν αφενός μαθήματα-κριτήρια τα οποία αν δεν περάσουν δεν περνούν στην κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας.
 
Ο λόγος είναι η υποχρηματοδότηση των σχολών, που δεν επιτρέπουν να υπάρχουν κονδύλια ώστε να κάνουν όλοι οι φοιτητές πρακτική, για αυτό και φέτος αρχικά είχαν περιοριστεί στους 80 αυτοί που μπορούσαν να συμμετάσχουν, αν και οι αιτούμενοι που είχαν περάσει τα κριτήρια ήταν περισσότεροι.
 
Την ίδια ώρα τα προκάτ στα οποία στεγάζονται, δεν θεωρούν πως μπορεί να ανταπεξέλθει στον αριθμό που χρειάζεται η κατεύθυνση ώστε να κάνουν ποιοτικό μάθημα.
 
Για αυτό και ξεκίνησαν κινητοποιήσεις πριν από 2 εβδομάδες, με κατάληψη του τμήματος που έληξε την Παρασκευή, ενώ την Τετάρτη στην συνέλευση του τμήματος οι 39 «υπεράριθμοι» φοιτητές που είχαν περάσει τα μαθήματα-κριτήρια τελικά εντάχθηκαν στην κατεύθυνση. 

Προτείνουν λύσεις για το πρόβλημα 

Αναγνωρίζουν βέβαια πως το πρόβλημα είναι χρόνιο, κυρίως λόγω της υποχρηματοδότησης, για αυτό και θεωρούν πως χρειάζεται μια μόνιμη λύση.
 
Αυτό που έχουν προτείνει οι ίδιοι είναι να γίνουν ξεχωριστές εισαγωγικές κατευθύνσεις η κοινωνική εργασία και η κοινωνική διοίκηση και πολιτική, ώστε οι εισακτέοι σε κάθε κατεύθυνση να μπορούν να καλυφθούν από το τμήμα.
 
Σήμερα οι περισσότεροι εισακτέοι, και λόγω έλλειψης πληροφόρησης, έρχονται στην Κομοτηνή με την ελπίδα να γίνουν κοινωνικοί λειτουργοί αλλά τελικά μένουν εκτός, αν όχι λόγω κριτηρίων, λόγω έλλειψης πόρων.
 
Συνεχίζουν πάντως τους αγώνες τους με διάφορες μορφές, γιατί παλεύουν για την κατάργηση των κριτηρίων για την ένταξη στις κατευθύνσεις, αλλά και των κριτηρίων για την ένταξη στην πρακτική.
 
Και αυτό γιατί οι φοιτητές, εξήγησε, αν δεν έχουν περάσει τα συγκεκριμένα μαθήματα κριτήρια, δεν μπορούν να ξεκινήσουν την πρακτική τους, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των σπουδών τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.