Μονιμη ενισχυση του ΕΣΥ ζητησαν ΑΔΕΔΥ Ροδοπης και υγειονομικοι

Διαμαρτυρία έξω από το Νοσοκομείο Κομοτηνής στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης για την Υγεία

Την ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο την περίοδο της πανδημίας, όσο και μετά από αυτή, ζήτησαν μέλη της ΑΔΕΔΥ και υγειονομικοί, σε κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 1 Φεβρουαρίου μπροστά από το νοσοκομείο Κομοτηνής.

Η κινητοποίηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης για την Υγεία που διοργανώθηκε σε όλη τη χώρα, με αιτήματα, μεταξύ άλλων, την γενναία αύξηση της κρατικής Χρηματοδότησης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση και ανάκληση της μείωσης των ημερών καραντίνας, μέτρα προστασίας παντού, ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ και αναγνώριση του θανάτου από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα, αλλά και δημιουργία εμβολιαστικών δομών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, μαζί με επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα της Υγείας.

Σημαντικά προβλήματα στο ΕΣΥ

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, προχώρησαν σε αυτή την κίνηση για να αναδείξουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο ΕΣΥ ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας.

Τα συνεχή αιτήματα για την ενίσχυση του Συστήματος, το οποίο σηκώνει το βάρος της πανδημίας, έχουν ικανοποιηθεί μόνο αποσπασματικά, και όχι με μόνιμους εργαζόμενους, κάτι που δημιουργεί ζητήματα στη λειτουργία, ιδίως των περιφερειακών νοσοκομείων.

Εξέφρασε δε τη στήριξη του στους υγειονομικούς που κάνουν τιτάνια μάχη για να κρατήσουν ψηλά το σύστημα Υγείας, δίνοντας ψυχή και σώμα, τονίζοντας πως δεν πρέπει να απειλούνται όσοι βρίσκονται σε αναστολή με απόλυση.

Απαξίωση των εργαζομένων στα νοσοκομεία

Από την πλευρά του Συλλόγου Εργαζομένων ο Αντιπρόεδρος κ. Αλέξανδρος Σπανός σημείωσε πως η Κυβέρνηση, χωρίς την μπότα του μνημονίου και της επιτροπείας, τολμά να περικόπτει από τον προϋπολογισμό 800 εκ. ευρώ, και σε μια τέτοια πανδημία 4.000 συνάδερφοί τους βρίσκονται σε πολιτική ομηρία μέσω του καθεστώτος της επικουρικής εργασίας.

Τόνισε δε την ανάγκη να μπουν οι υγειονομικοί σε καθεστώς Βαρέων και ανθυγιεινών, και να αναγνωριστούν οι θάνατοι τους από κορωνοϊό σαν εργατικό ατύχημα.

Όσο για τους συναδέρφους τους σε αναστολή, η κυβέρνηση εξαντλεί όλη της την αυστηρότητα, ανέφερε, παρόλο που οι Έλληνες υγειονομικοί έχουν χτίσει ένα τείχος προστασίας του 97%, όταν άλλοι κλάδοι, όπως οι εκπαιδευτικοί, τα σώματα ασφαλείας και ο στρατός, έχουν την ανοχή της.

Επίσης  τόνισε πως τους εμβολιασμούς θα μπορούσαν να αναλάβουν οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας, ώστε η υπόλοιπη νοσηρότητα να πηγαίνει στα νοσοκομεία αντί στις ιδιωτικές κλινικές που θεωρεί πως στηρίζει η σημερινή Κυβέρνηση, στην γενικότερη αποστροφή της σε οποιοδήποτε δημόσιο, υγεία ή παιδεία.

Εξέφρασε δε την βεβαιότητα πως θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, και πως ο λαός θα διορθώσει την επιλογή του, γιατί δεν του αξίζει αυτή η διασπάθιση χρήματος, το κύμα ακρίβειας, και όλα όσα συμβαίνουν, θεωρώντας πως όλες οι δυνάμεις της προόδου και της αξιοπρέπειας πρέπει να σηκώνουν μέτωπο αντίστασης και ανατροπής.

Συνεχίζουν να στηρίξουν τη Δημόσια υγεία

Από την πλευρά της η Γραμματέας του Συλλόγου κ. Μαρία Ντικούδη, τόνισε πως παλεύουν εδώ και 2 χρόνια με ένα άγνωστο εχθρό, και η μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Ο, που εμφανίζει όμως μειωμένη μολυσματικότητα στον εμβολιασμένο πληθυσμό, και την «ουρά» της Δ, επηρεάζει και αυτούς, με θετικοποίηση και των εργαζομένων από τις επαφές τους έξω από το Νοσοκομείο.

Για αυτό και διατύπωσε την αντίθεσή τους για τις οδηγίες μείωσης των ημερών καραντίνας, ενώ ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους που επιδεικνύοντας επαγγελματισμό και συναδελφικότητα, καλύπτουν τις βάρδιες των συναδέρφων τους.

Στήριξη από Δ. Χαρίτου

Χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου απέστειλε και ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου, που βρισκόταν στην Αθήνα για τις κοινοβουλευτικές του υποχρεώσεις. Σε αυτόν ανέφερε:

«Αναγνωρίζουμε την καθημερινή μάχη που δίνετε ακούραστα για τη ζωή των συνανθρώπων μας, όπως και τον αγώνα σας για τη θωράκιση του δημοσίου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού κα άλλου προσωπικού. Γι’ αυτό άλλωστε είμαστε αταλάντευτα στο πλευρό σας.

Η επιδημιολογική  επιτήρηση της πανδημίας για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιβάλλει οι διαγνωστικοί έλεγχοι να γίνονται δωρεάν, ώστε να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι οικογένειες.

Επιμένουμε τα Νοσοκομεία μας να μην είναι μονοθεματικά, μόνο για covid και να αναβάλλονται χρονικά προς τα πίσω οι άλλες αναγκαίες επεμβάσεις.

Η πανδημία μας έδειξε την αναγκαιότητα ενός ισχυρού δημοσίου συστήματος υγείας για αυτό και δεν θα ξεχάσουμε τον αγώνα να επαναφέρουμε το χαρακτήρα του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής ξανά σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, από Ιδιωτικού Δικαίου που το μετέτρεψε η σημερινή κυβέρνηση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.