Μονιμα υποστελεχωμενη η Εξωτερικη Φρουρα των Φυλακων Κομοτηνης

Απαραίτητη η ενίσχυση με προσωπικό, οχήματα, αλλά και υλικό

Τριπλάσιοι οι κρατούμενοι από την χωρητικότητα της Φυλακής

 
Με συμβολική διαμαρτυρία έξω από το Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής ξεκίνησαν την Δευτέρα την πενθήμερη κινητοποίησή τους τα μέλη του Σωματείου Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρουράς, ζητώντας να προχωρήσει η ενίσχυσή τους σε προσωπικό και να καλυφθούν οι υλικοτεχνικές ανάγκες της υπηρεσίας.
 
Κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων θα εκτελούνται μόνο μεταγωγές κρατουμένων στα δικαστήρια, για τους οποίους τίθεται ζήτημα παρέλευσης της προσωρινής κράτησης, μόνο μεταγωγές κρατουμένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα για τους οποίους συνεπάγεται κίνδυνος ζωής και μετάγονται με ασθενοφόρα οχήματα, ενώ δεν θα επιτρέπονται επισκεπτήρια συγγενών.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι 

Ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Μερκούριος Κερμανίδης τόνισε πως ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις αυτές σε πανελλήνιο επίπεδο, γιατί έχουν χρόνια αιτήματα τα οποία χρήζουν πλέον άμεσης ικανοποίησης.
 
Το σημαντικότερο από αυτά είναι οι προσλήψεις, μιας και έχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις που χρειάζεται να καλυφθούν άμεσα. Όπως εξήγησε στην Κομοτηνή, όταν πρωτολειτούργησε η υπηρεσία εξωτερικής φρουράς στις φυλακές το 2000, οι οργανικές θέσεις ήταν 96 και καλύπτονταν από 50 εργαζόμενους. Έκτοτε οι οργανικές θέσεις μειώθηκαν, χωρίς ποτέ να καλυφθούν πλήρως και αυτή τη στιγμή έχουν 46 άτομα στην Εξωτερική Φρουρά, τα οποία δυσκολεύονται να ανταπεξέρθουν σε όλα τα καθήκοντά τους. Περίμεναν ενίσχυση από διορισμούς μέσω της προκήρυξης 6Κ/2018, όμως έχουν περάσει δύο χρόνια, και οι διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, με τους διοριστέους να βρίσκονται στον αέρα για όλο αυτό το διάστημα.
 
Μάλιστα η ενίσχυση καθίσταται πιο σημαντική αν κάποιος αναλογιστεί πως όλοι οι εργαζόμενοι είναι περίπου στην ίδια ηλικία, μιας και διορίστηκαν όλοι το 2000, που σημαίνει πως όταν χρειαστεί να συνταξιοδοτηθούν, θα φύγουν όλοι μαζί και δεν θα υπάρχουν φύλακες. «Είμαστε μια υπηρεσία που πρέπει να στελεχωθεί άμεσα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κερμανίδης, αναφέροντας πως στην Κομοτηνή, η φυλακή, που έχει δυναμικότητα 162 κρατούμενους, έχει φτάσει να έχει σχεδόν 430, ένα μεγάλο αριθμό, με τα μέλη της εξωτερική Φρουράς να έχουν να διαχειριστούν τις μεταγωγές τους.
 
Η Αστυνομία, σημείωσε, βοηθά όσο μπορεί, αλλά και πάλι δεν μπορεί να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν, την ώρα που στην υποστελέχωση έρχεται να προστεθεί και η μεγάλη ηλικία του στόλου των οχημάτων.

Προβλήματα σε οχήματα και υλικό 

Όπως σημείωσε ο κ. Κερμανίδης, τα περισσότερα οχήματα είναι εικοσαετίας, με κάποια μάλιστα να έχουν πλέον παροπλιστεί γιατί δεν μπορούν να επισκευαστούν, και εδώ και χρόνια ζητούν να αποσυρθούν και να εξοπλιστούν με καινούρια οχήματα, γιατί ουσιαστικά υπάρχει θέμα ασφαλείας στις μεταγωγές, είτε στο δικαστήριο είτε στο Νοσοκομείο.
 
Αλλά και ο υπόλοιπος εξοπλισμός τους δεν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, με παράδειγμα τα όπλα τους, που τους δόθηκαν όταν ανέλαβαν υπηρεσία και είναι, όπως ανέφερε ο κ. Κερμανίδης «της δεκαετίας του ‘50» και δεν αντικαταστάθηκαν, αλλά και οι στολές τους, τις οποίες ενώ προβλέπεται να τους δίνεται μία κάθε 2 χρόνια, μετά το 2009 αυτό δεν ισχύει.
 
Την ίδια ώρα τους οφείλονται 1950 ρεπό, τα οποία κανονικά θα πρέπει να δίνονται μέσα στο μήνα, και ζητούν να βγει κονδύλι από τον προϋπολογισμό για να τα πληρωθούν, μιας και δεν φαίνεται να μπορούν να τα πάρουν, ενώ υπάρχουν και άλλες οφειλές από υπερωρίες, αργίες κτλ. που δεν πληρώθηκαν ποτέ, παρόλες τις υποσχέσεις των εκάστοτε ηγεσιών των Υπουργείων.
 
Γενικότερα υπάρχουν πολλά ζητήματα που θεωρούν πως μένουν πίσω, λόγω της αδιαφορίας από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, όπως το θέμα της ανάδειξης ιεραρχίας για την Εξωτερική φρουρά, που τώρα δεν υφίσταται, και άλλα.
 
Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα και ανάλογα με το αποτέλεσμά τους μπορεί να συνεχιστούν, μιας και πλέον οι εξωτερικοί φύλακες έχουν φτάσει στα όριά τους. «Είμαστε στο απροχώρητο, τέτοια απαξίωση δεν την περιμέναμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κερμανίδης για να προσθέσει πως οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν όταν άλλαξαν Υπουργείο, με τη μεταφορά τους από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Προστασίας του Πολίτη, οπότε και θεώρησαν πως τα πράγματα θα βελτιωνόταν, γιατί το δεύτερο έχει καλύτερες δομές και οργάνωση. Αντίθετα έχουν πάει πίσω, και βλέπουν να γίνονται προκηρύξεις για ειδικούς φρουρούς, συνοριοφύλακες, πανεπιστήμια αλλά όχι για τους ίδιους, για αυτό και προχώρησαν στην απεργία.
 

Να προχωρήσουν οι διορισμοί ζητούν οι επιτυχόντες της 6Κ 

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και επιτυχόντες της προκήρυξης 6Κ/2018, που περιμένουν για χρόνια να προχωρήσουν οι διορισμοί, όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Βεσεξίδης, εκπρόσωπος των επιτυχόντων της προκήρυξης στην Κομοτηνή.
 
Η προκήρυξη έγινε τον Ιούνιο του 2018, και αποτελέσματα έβγαιναν τμηματικά, μιας και τους καλούσαν για τα αθλήματα, αλλά και τις ψυχολογικές εξετάσεις, και τώρα περιμένουν αυτά τα αποτελέσματα ώστε να προχωρήσουν οι τμηματικοί διορισμοί, έχοντας ήδη περάσει 2,5 χρόνια.
 
«Θέλουμε τμηματικούς διορισμούς και θέλουμε και εμείς να πιάσουμε δουλειά» σημείωσε τονίζοντας πως υπάρχουν επιτυχόντες που δεν ήθελαν να περιμένουν άλλο και πέρασαν σε προκηρύξεις ειδικών φρουρών και συνοριοφυλάκων.
 
Οι ανάγκες καλύπτονται από τους ίδιους τους επιτυχόντες, που όμως εργάζονται με οκτάμηνες συμβάσεις, που σημαίνει πως δεν έχουν μόνιμη εργασία, μιας και μένουν μερικούς μήνες στην ανεργία μέχρι να ξαναπροσληφθούν πάλι με σύμβαση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.