Μοναδικη ευκαιρια για Πειραματικο Γυμνασιο και Λυκειο στη Ροδοπη

Αποφασισμένη να προχωρήσει στη δημιουργία των δομών η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης

Ελπίζει σε αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος μετά την πρόσκληση του Υπουργείου προς υφιστάμενες μονάδες για υποβολή αιτήσεων

Την δυνατότητα που δίνει το Υπουργείο Παιδείας να χαρακτηριστούν υφιστάμενες σχολικές μονάδες ως Πειραματικά Σχολεία προτίθεται να εκμεταλλευτεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, ώστε να ικανοποιηθεί ένα αίτημα ετών για την λειτουργία ανάλογης δομής στην περιοχή μας.

Άλλωστε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μαζί με τον Δήμο Κομοτηνής και το ΔΠΘ, έχουν καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο για την δημιουργία πειραματικού Γυμνασίου, και στη συνέχεια Λυκείου, στην Κομοτηνή.

Η αρχική σκέψη ήταν για ένα σχολείο που θα ξεκινούσε από την αρχή, όμως παρά την πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για την δημιουργία Πρότυπων ή Πειραματικών σχολείων σε όλη την χώρα, μέχρι τώρα η υλοποίηση της πρότασης δεν έχει προχωρήσει.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το χαρακτηρισμό σχολικών μονάδων ως Προτύπων ή Πειραματικών Σχολείων όμως, σε συνέχεια του καθορισμού των κριτηρίων με Υπουργική Απόφαση όμως του Υπουργείου, για υφιστάμενες μονάδες, δίνει μια διαφορετική ευκαιρία για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Αναγκαία η δημιουργία Πειραματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Ροδόπη

Όπως σημείωσε η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου, ήδη πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν το σχέδιο για τη δημιουργία μιας νέας Πειραματικής σχολικής δομής είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον διευθυντή σχολικής μονάδας της Κομοτηνής, για τη δυνατότητα να αποκτήσει τον χαρακτηρισμό.

Θεωρεί μάλιστα θετικό πως δίνει τη δυνατότητα σε όποια μονάδα πιστεύει πως μπορεί να ενταχθεί σε αυτό, να κάνει την αίτησή της. Η δυνατότητα αυτή βέβαια, δεν αναιρεί το αίτημα που υπάρχει προς το Υπουργείο, και αν δεν γίνει πραγματικότητα το πρώτο, θα μπορούν να προχωρήσουν με την προσπάθεια να δημιουργηθεί το δεύτερο.

Αν ένα Γυμνάσιο της Κομοτηνής, εκφράσει την πρόθεση να γίνει Πειραματικό, τότε θα καλυφθεί η ανάγκη για Πειραματικό Γυμνάσιο, και κάτι ανάλογο ισχύει για τα Λύκεια. Αν όμως δεν υπάρξει αίτημα, τότε μπορεί το Υπουργείο να δει την πρόταση για ίδρυση νέας σχολικής μονάδας.

Για αυτό και η Διεύθυνση θα έχει επαφές με τα σχολεία της περιοχής, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει ενδιαφέρον από αυτές, και αν ναι πώς μπορεί να προχωρήσει το ζήτημα του αιτήματος, με την βοήθεια της Δευτεροβάθμιας.

Η κ. Κοσμίδου τόνισε πως δεν πρόκειται να αφήσει την ευκαιρία αυτή να πάει χαμένη, και αφού μελετηθεί ποια σχολεία θα πάνε οικειοθελώς, θα κάνει την πρόταση ενός Υφισταμένου Γυμνασίου και Λυκείου, γιατί υπάρχει και η βούληση του Πανεπιστημίου.

Άλλωστε δεν θεωρεί σωστό να δημιουργήσουν ανάλογα σχολεία ο Έβρος και η Ξάνθη, και η Ροδόπη να μείνει πίσω. Αξίζει δε να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάλογη δομή σε όλη τη Θράκη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ στην Πρωτοβάθμια υπάρχει το 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο λειτουργεί για δεκαετίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.