Μνημοσυνο στη μνημη του Αρχιεπισκοπου Χρυσανθου στη Γρατινη

Κάλεσμα προς όλους τους φορείς να στηρίξουν την προσπάθεια αγιοκατάταξής του από το Σύλλογο Γυναικών Γρατινής

Το μεγάλο τέκνο της Γρατινής, και Ιεράρχη της πατρίδας, τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο τίμησε η ιδιαίτερή του πατρίδα την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, με μνημόσυνο την επέτειο της κοιμήσεώς του.

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Γυναικών Γρατινής διοργάνωσε το μνημόσυνο, που τελέστηκε στο εξωκλήσι του Αγίου Χρυσάνθου που βρίσκεται στη πλατεία του χωριού.

Ο Σύλλογος συνεχίζει την προσπάθεια για την αγιοκατάταξη του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου του εκ Τραπεζούντος, καλώντας όλους τους φορείς της Ροδόπης να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, με το κοσμικό όνομα Χαρίλαος Φιλιππίδης, ήταν γιος του Ζήση Φίλιογλου και της Ξανθώς Καραμπάση.

Το 1913 ενθρονίστηκε μητροπολίτης Τραπεζούντας της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ στις 3 Δεκεμβρίου του 1938 εκλέχθηκε στη θέση του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας όπου και διετέλεσε  Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος από το 1938 έως το 1941. Πέθανε στην Αθήνα στις 28 Σεπτεμβρίου 1949, σε ηλικία 68 ετών και κηδεύθηκε με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού. Σήμερα το οστά του βρίσκονται στην εκκλησία της  Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο Ημαθίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.