Μνημοσυνο και τρισαγιο για τους τεσσερις εθνομαρτυρες κληρικους της Μητροπολης Μαρωνειας και Κομοτηνης

Στο μνημείο αφιερωμένο στη θυσία τους στον Ναό της Αγίας Σοφίας

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των Εθνοϊερομαρτύρων Κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής τέλεσε το πρωί της Κυριακής 23 Οκτωβρίου ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, που κατόπιν πραγματοποίησε Τρισάγιο στο μνημείο που βρίσκεται πίσω από το Ιερό Βήμα του Ιερού Ναού Της Του Θεού Σοφίας Κομοτηνής.

Οι τέσσερις κληρικοί, οι οποίοι έπεσαν θύματα του διωγμού των βουλγαρικών κατοχικών αρχών, επειδή δεν προσχωρούσαν στην Εκκλησία της Βουλγαρίας είναι οι εξής:

1. Ιερέως Δημητρίου Καβάζη, Εφημερίου Κρωβύλης, 24-04-1944

2. Ιερέως Γεωργίου Βουλγαράκη, Εφημερίου Νέας Αδριανής, 13-11-1944 ,

3. Ιερέως Θεοδώρου Παπαδοπούλου, Εφημερίου Αιγείρου, 22-06-1941 και

4. Ιερέως Βαγιάννη Εμμανουηλίδη, Εφημερίου Συκοράχης, 25-06-1944,

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Ιερολογιώτατος Διάκονος Αρσένιος Βασιλείου, ο οποίος παρουσίασε τον βίο, το έργο και το μαρτυρικό τέλος των τιμωμένων Εθνοϊερομαρτύρων Κληρικών, προτρέποντας όλους τους παρευρισκόμενους να μιμηθούν το παράδειγμά τους.

Πριν της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή, επεσήμανε την συμβολή του ιερού Κλήρου στη διάσωση των παραδόσεων της Πίστεως και της Πατρίδος, και τόνισε ότι η αυτοθυσία των προγόνων μας, κληρικών και λαϊκών, κατά την διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής των ετών 1941 – 1944 αποτελεί φάρο και πυξίδα για όλους μας, σε καιρούς μάλιστα χαλεπούς που αμφισβητούνται αξίες και ιδεώδη.

Πριν από το μνημόσυνο, ο Μητροπολίτης τέλεσε με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου και πρώτου Ιεράρχου Ιεροσολύμων, την επ’ ονόματι του Αγίου αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία στο ναό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.