Μνημοσυνο για τον μεγαλο ευεργετη της Κομοτηνης Νεστορα Τσανακλη

«Ο καθένας με τον δικό του τρόπο να γίνει ευεργέτης για αυτή την πλούσια σε ιστορία πόλη» ευχήθηκε ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων

Πριν από μερικούς μήνες, κατά την εκδήλωση «ΑντίΔωρο μνήμης στον Νέστορα Τσανακλή» που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Τσανάκλειου, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων είχε καταθέσει την πρόταση να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στις 27 Οκτωβρίου, ημέρα εορτής του μεγαλομάρτυρος Νέστoρος, στο Μητροπολιτικό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τον Νέστορα Τσανακλή, τον μεγάλο ευεργέτη της πόλης.

Αυτή η πρόταση έγινε πραγματικότητα, με την στήριξη του Δήμου Κομοτηνής, με το μνημόσυνο να λαμβάνει χώρα την Παρασκευή, παρουσία του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιαννη Γκαράνη και πολλών πιστών.

Κατά το μνημόσυνο ο Μητροπολίτης, αναφέρθηκε στον μεγαλομάρτυρα Νέστορα, που αντιπάλεψε των γιγαντόσωμο παλαιστή Λυαίο, τόνισε πως καλούμαστε να δανειστούμε τη φωνή και την προσευχή του Αγίου, να δώσει τη δυνατότητα να ζήσουμε εν ειρήνη, εν αγάπη και αρμονία.

Αυτή η μέρα της γιορτής του Αγίου Νέστορος όμως, πάντα για την Κομοτηνή, έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού ένα από τα παιδιά της, ο Νέστορας Τσανακλής, γεννήθηκε σε αυτή, αλλά και ευεργέτησε την πόλη μας, καθώς και όσες πόλεις στις οποίες βρέθηκε, και στη γη της Αιγύπτου.

Στην Κομοτηνή δημιούργησε την Τσανάκλειο, και όσο βρισκόταν εν ζωή, κάθε χρόνο τελείτο στον Μητροπολιτικό Ναό της Κομοτηνής ευχή για την υγεία και την μακροημέρευσή του.

Πριν από λίγους μήνες, η Μητρόπολη σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής και τον Δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη, αποφάσισαν την ημέρα αυτή να συνεχίσει κάθε χρόνο η Κομοτηνή να τιμά τον δικό της ευεργέτη, με μνημόσυνο, αλλά και μια εκδήλωση.

Έτσι για πρώτη φορά τελέστηκε το μνημόσυνο, και ακολούθησε το βράδυ εκδήλωση για τον Νέστορα Τσανακλή, με τον Μητροπολίτη να τονίζει πως με αυτό τον τρόπο έρχονται να συνεχίσουν την παράδοση που ξεκίνησε ένα αιώνα πριν, να τιμήσουν ένα μεγάλο ευεργέτη της Κομοτηνής, θέλοντας να δείξουν πως οι Κομοτηναίοι δεν ξεχνούν, και δεν πρέπει να ξεχνούν, όλους τους ανθρώπους τους και όσους προσέφεραν στην πόλη.

«Τιμώντας τον Νέστορα Τσανακλή, αυτόν τον μεγάλο άνδρα της πόλης μας, καταδεικνύουμε ότι είμαστε άνθρωποι που ξέρουμε να τιμούμε τους άλλους, και αυτό ας μας δίνει τη δυνατότητα να ερχόμαστε όλοι μαζί κοντά, και να διερχόμαστε το χρόνο της ζωής μας, επιτελώντας έργα θαυμαστά, μεγάλα και εξαίσια» σημείωσε, ευχόμενος ο καθένας με το δικό του τρόπο να γίνει ευεργέτης για αυτή την πλούσια σε ιστορία πόλη, και να αφήσουμε στα παιδιά μας το παράδειγμα ώστε και αυτά να ακολουθήσουν την ίδια πορεία όταν θα πάρουν στα χέρια τους τη ζωή τους και τη διοίκηση του τόπου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.