Μνημονιο συνεργασιας αναμεσα σε ΔΠΘ και Διεθνη Βραβεια «Giuseppe Sciacca»

Για κοινές δράσεις με κοινωνικό, πολιτιστικό και επιστημονικό χαρακτήρα

Τη συνεργασία τους με χρονικό ορίζοντα 5 ετών, που θα περιλαμβάνει κοινές δράσεις με κοινωνικό, πολιτιστικό και επιστημονικό χαρακτήρα, επισημοποίησαν χθες το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τα Διεθνή Βραβεία «Giuseppe Sciacca». Στην Πρυτανεία του Δημοκριτείου για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας βρέθηκε η, καταγόμενη από την Ξάνθη, γενική γραμματέας του διεθνούς θεσμού, κ. Βίκυ Μπαφατάκη, συνοδευόμενη από συνεργάτες της, που στην πλειοψηφία τους έχουν ήδη δεσμούς με το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της περιοχής μας, είτε ως απόφοιτοι, είτε ως μεταπτυχιακοί φοιτητές.
 
Τα Διεθνή Βραβεία «Giuseppe Sciacca» ιδρύθηκαν πριν από 14 χρόνια διοργανώνονται κάθε Νοέμβριο στο Βατικανό. Στα εν λόγω βραβεία συμμετέχουν νέοι έως 35 ετών σε 9 μεγάλες διαγωνιστικές κατηγορίες με τις μελέτες ή τα έργα τους, ενώ επιπλέον υπάρχουν τα τιμητικά βραβεία, που απονέμονται σε σημαντικές προσωπικότητες και το Απόλυτο Βραβείο, που δίνεται σε μια εξέχουσα προσωπικότητα. Υπό την σκέπη των Διεθνών Βραβείων «Giuseppe Sciacca» λειτουργεί μεταξύ άλλων το Ινστιτούτο Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών και Μελετών, το οποίο προωθεί τον επιστημονικό και τον πολιτιστικό εθελοντισμό.

Αθανάσιος Καραμπίνης
 
«Το μνημόνιο συνεργασίας αφορά σε μια περίοδο 5 ετών, αλλά πιστεύω ότι θα κρατήσει τουλάχιστον 500»

Οι άξονες, στους οποίους θα κινηθεί η συνεργασία μεταξύ του θεσμού και του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, είναι η προώθηση των ηθικών και πολιτιστικών αξιών, που αποτελούν τη βάση του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας στους τομείς των κοινωνικών, των νομικών και των ανθρωπιστικών επιστημών με σκοπό την προώθηση της ισότητας, της δικαιοσύνης, της παγκόσμιας ειρήνης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αναγνώριση, η προβολή και η επιβράβευση της αριστείας και της κοινωνικής προσφοράς, είτε γίνεται ατομικά είτε από ομάδα ανθρώπων, και η προώθηση επιστημονικών και διαπολιτισμικών ανταλλαγών για την έρευνα και την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
 
Παίρνοντας αφορμή από τον τελευταίο άξονα συνεργασίας, ο πρύτανης του Δημοκριτείου, κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, υπενθύμισε ότι το πανεπιστήμιό μας σε ό,τι αφορά στη διαπολιτισμική εκπαίδευση έχει αφενός το πρώτο τμήμα, που δραστηριοποιείται στη γλώσσα, τη φιλολογία και τον πολιτισμό των παρευξείνιων χωρών και αφετέρου λειτουργεί σε μία περιοχή που έχει διαπολιτισμική ταυτότητα, που θα μπορούσε να αποτελεί ένα πρότυπο για πολλές χώρες.
 
Στη σύντομη τοποθέτησή του ο κ. Καραμπίνης αναγνώρισε ότι σε μεγάλο βαθμό η επίμαχη συνεργασία οφείλεται στην αγάπη της κ. Μπαφατάκη για την περιοχή μας και για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνεργασία δε θα κρατήσει μόνο 5 χρόνια, όπως ορίζεται στο σχετικό μνημόνιο, αλλά τουλάχιστον 500, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Βίκυ Μπαφατάκη
 
«Το Δημοκρίτειο είναι ένα πανεπιστήμιο που μας εκπλήσσει»

Από την πλευρά της η κ. Μπαφατάκη γνωστοποίησε πως το πανεπιστήμιο της Θράκης είναι το πρώτο ελληνικό ίδρυμα, το οποίο υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με τα Διεθνή Βραβεία «Giuseppe Sciacca», ενώ προανήγγειλε ότι η πρώτη δράση στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεργασίας θα υλοποιηθεί την προσεχή άνοιξη. «Το Δημοκρίτειο είναι ένα πανεπιστήμιο που μας εκπλήσσει», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Μπαφατάκη, «ένα πανεπιστήμιο που πραγματικά κάνει εξαιρετικό έργο, όχι μόνο σε επιστημονικό επίπεδο, αλλά και στον πολιτισμό και στο κοινωνικό γίγνεσθαι». «Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, που θα προάγει και την επιστημονική διπλωματία και την πολιτιστική διπλωματία», συνέχισε, «θα αναδείξουμε την περιοχή μας με το επιστημονικό της προσωπικό, θα κάνουμε διάφορες δράσεις, πολιτιστικές, επιστημονικές και κοινωνικές, τις οποίες νομίζω ότι έχει ανάγκη η περιοχή, και φυσικά θα προωθήσουμε πάρα πολλούς νέους ανθρώπους, επιστήμονες, αθλητές κτλ από την ευρύτερη περιοχή ώστε να γίνει γνωστό το έργο τους και δη το έργο που γίνεται στην ευρύτερη περιοχή μέσω του πανεπιστημίου». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.