Μνημονια συνεργασιας με το Παιδαγωγικο Πανεπιστημιο Herzen και το Παιδιατρικο Ιατρικο Πανεπιστημιο υπεγραψε το ΔΠΘ

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αγία Πετρούπολη αποστολής με επικεφαλής τον πρύτανη Αθανάσιο Καραμπίνη

Με την υπογραφή των δύο Μνημονίων Συνεργασίας σφραγίστηκε και επίσημα η συνεργασία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με δύο Κρατικά Πανεπιστήμια της Αγίας Πετρούπολης.
 
Η ενίσχυση των ρωσο-ελληνικών σχέσεων έχει επιβεβαιωθεί άλλωστε με την υπογραφή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος πριν από μερικούς μήνες επίσημα ανακήρυξε το 2016 ως «Έτος Ελλάδας» στη Ρωσία και «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα, ενώ η επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου τον περασμένο μήνα στη Μόσχα εγκαινίασε το αφιερωματικό έτος Ελλάδας- Ρωσίας 2016 με μία σειρά επισκέψεων και κοινών εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για αυτή τη χρονιά.
 
Σε αυτό το πλαίσιο της διαρκούς κι εξαιρετικής συνεργασίας των χωρών μας, και με αφορμή την προηγηθείσα αδελφοποίηση του Δήμου της Αλεξανδρούπολης με το Δήμο Βίμποργκσκι της Αγίας Πετρούπολης, το Δ.Π.Θ αποδέχτηκε την πρόταση για την υπογραφή των Μνημονίων συνεργασίας με το Κρατικό Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο Herzen, ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ρωσίας, γνωστό για τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά του επιτεύγματα, καθώς και με το Κρατικό Παιδιατρικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης του Υπουργείου Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ παράλληλα η αντιπροσωπεία του ΔΠΘ επισκέφτηκε και το Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης. 

Αθανάσιος Καραμπίνης «Η συνεργασία μας με εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ρωσίας ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής του ΔΠΘ για διεθνοποίηση και εκσυγχρονισμό»


«Νοιώθω ιδιαίτερη τιμή και χαρά που εκπροσωπώ με την ιδιότητα του Πρύτανη το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, συνεχίζοντας μία φιλία αιώνων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία οι οποίες συνδέονται με ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς φιλίας που βασίζονται σε κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες. Η πρόταση αυτή αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μια μοναδική ευκαιρία παρουσίασής του σε μια χώρα με παράδοση αιώνων στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, και ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής του για διεθνοποίηση και εκσυγχρονισμό» ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση κατά την εισήγησή του ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης. 

Η συνδρομή του προξένου Πάνου Μπεγλίτη και οι συναντήσεις με ομογενείς και έλληνες φοιτητές

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης στην Αγία Πετρούπολη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη κ.Πάνο Μπεγλίτη με τη συμβολή του οποίου διασφαλίστηκε η απόλυτη επιτυχία των επαφών των Κυβερνητικών Αρχών και των Διοικήσεων των Πανεπιστημίων. Στο Γενικό Προξενείο της Ελληνικής Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους της ομογένειας όσο και Ελλήνων φοιτητών από διάφορες πόλεις της χώρας μας που σπουδάζουν στα ρωσικά Πανεπιστήμια.
 
Η κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης Andrey Maximov και τον Αντιπρόεδρο της επιτροπής Διεθνών και Εξωτερικών Σχέσεων Sergey Markov. 

Τα μέλη της αποστολής

Η αποστολή που μετέβη στην Αγία Πετρούπολη εκτός του Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητή κ. Αθ. Καραμπίνη πλαισιώνονταν από τον Αναπληρωτή Πρύτανη Οικονομικών Αν. Καθηγητή κ. Φώτιο Μάρη, τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Αγωγής καθηγητής κ. Θεόδωρο Κεβρεκίδη, τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας καθηγητή κ. Πλουμή Πασαδάκη καθώς και την Πρόεδρο του Τμήματος της Ελληνικής Φιλολογίας κ. Ζωή Γαβριηλίδου. 

Ζωή Γαβριηλίδου, πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. To Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας της Αγ. Πετρούπολης θα υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.

Επί τη βάσει οκτώ αξόνων δράσης που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν σύναψη συμφωνίας Erasmus+, ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών, θερινό σχολείο ελληνικής γλώσσας στο Δ.Π.Θ, μαθήματα εξ’ αποστάσεως κ.ά – Η καθηγήτρια Φατίμα Ελόεβα θα ανακηρυχθεί Επίτιμη Διδάκτορας του Τ.Ε.Φ.

Η κ. Ζωή Γαβριηλίδου, η πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, ήταν μεταξύ των μελών της αποστολής του ΔΠΘ που επισκέφθηκε την Αγία Πετρούπολη, στην οποία και απευθυνθήκαμε αναζητώντας πληροφορίες για το πώς, το τι και το σήμερα των ελληνικών γραμμάτων στη Ρωσία, αλλά και το Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγ. Πετρούπολης που η αποστολή επισκέφθηκε, και η οποία ευγενώς τις παρείχε, επιτρέποντάς μας να εκμαιεύσουμε ειδήσεις, όπως η επικείμενη υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας στο πλαίσιο οκτώ αξόνων δράσης, ιδιαίτερα σημαντικών, μεταξύ των δυο Σχολών, όπως οι ανταλλαγές φοιτητών και διδασκόντων, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το θερινό σχολείο στο ΔΠΘ, αλλά και η απονομή του τίτλου της Επίτιμης Διδάκτορα του Τ.Ε.Φ. στην ψυχή των νεοελληνικών σπουδών του Τμήματος Βυζαντινών Σπουδών της Αγίας Πετρούπολης, στην κ. Φατίμα Ελόεβα.
 
Η κ. Ζωή Γαβριηλίδου, εισάγοντάς μας κατ’ αρχάς στο πλαίσιο των ελληνικών γραμμάτων στη Ρωσία, μας ανέφερε για το συγκεκριμένο θέμα και την επίσκεψη της ελληνικής αποστολής στο Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγ. Πετρούπολης, μεταξύ άλλων τα κάτωθι. 

«Η ελληνική γλώσσα και φιλολογία στη Ρωσία

Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη Ρωσία αριθμεί παράδοση πολλών αιώνων, και, συγκεκριμένα, από το 1685 όταν ιδρύθηκε το πρώτο ρωσικό ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης, η Σλαβογραικολατινική Ακαδημία από τους Αδελφούς Λειχούδη. Σήμερα η ελληνική γλώσσα και φιλολογία διδάσκονται ως ειδικότητες σε τρία πανεπιστήμια της Ρωσίας: Στο Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Πετρούπολης, στο Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Λεμονόσοφ και στο Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Kuban. 

To Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγ. Πετρούπολης – Μαθήματα με βάση την αρχή της συνέχειας της ελληνικής γλώσσας


To Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγ. Πετρούπολης, που επισκέφτηκε η αποστολή του Δ.Π.Θ. ιδρύθηκε το 1984 και υπήρξε το πρώτο τέτοιου είδους ίδρυμα στην πρώην ΕΣΣΔ. Όπως ενημερώθηκε η αποστολή του Δ.Π.Θ. από την Πρόεδρο και ψυχή του Τμήματος, Καθηγήτρια κ. Φατίμα Ελόεβα, τα μαθήματα οργανώνονται με βάση την αρχή της συνέχειας της ελληνικής γλώσσας. Κατά το πρώτο έτος οι φοιτητές μαθαίνουν αρχαία ελληνικά με πολύ εντατικό ρυθμό και 12 ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας, ενώ τη δεύτερη χρονιά με τον ίδιο εντατικό ρυθμό (14 ώρες) μαθαίνουν νέα ελληνικά κυρίως μέσα από λογοτεχνικά κείμενα, πεζά και ποιητικά, ενώ συνεχίζουν αργότερα με μαθήματα βυζαντινών. Παράλληλα ακολουθούν μαθήματα εκκλησιαστικής σλαβονικής γλώσσας, διαλέξεις που αφορούν την ιστορία της Ελλάδας, μαθήματα ιστορίας της ελληνικής γλώσσας, νεοελληνικής διαλεκτολογίας, ελληνικής λογοτεχνίας. Στους φοιτητές χορηγείται πτυχίο με ειδικότητα στη νεοελληνική και βυζαντινή φιλολογία και την αγγλική γλώσσα. Οι απόφοιτοι προορίζονται για διδασκαλία κυρίως σε ΑΕΙ, όπως ο Maxim Kisilier, που είναι Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης ή σε ειδικά ελληνικά λύκεια όπως ο Dimitri Chernoglazov ή εργάζονται ως μεταφραστές και διερμηνείς όπως η Ελένα που εργάζεται στο ελληνικό προξενείο και συνόδευσε την αποστολή του Δ.Π.Θ σε κάθε της βήμα. Επίσης αρκετοί συνεχίζουν τις σπουδές τους στο Τμήμα, όπως ο Παύλος που στις μεταπτυχιακές του σπουδές μελετά την ελληνική avant-garde ποίηση, ενώ σε λίγες μέρες θα κάνει μια παρουσίαση για το έργο του Μ. Σαχτούρη. 

Μελοποιημένη ποίηση και απαγγελίες ποιημάτων του Σεφέρη και του Καβάφη

Η ελληνική αποστολή από το Δ.Π.Θ. κατά την επίσκεψή της στο συγκεκριμένο Τμήμα, συγκινημένη, παρακολούθησε φοιτητές του τμήματος να απαγγέλουν Σεφέρη και Καβάφη και να τραγουδούν υπό την καθοδήγηση της Fatima Eloeva μελοποιημένη ελληνική ποίηση ενώ απευθυνόμενη προς τον Γενικό Πρόξενο που τους συνόδευε κατά την επίσκεψη τόνισε ότι τμήματα σαν και αυτό αποτελούν πυλώνες του ελληνικού πολιτισμού και προπύργια και ως εκ τούτου θα έπρεπε να ενισχύονται με κάθε τρόπο από το ελληνικό κράτος και να διατηρούν στενές σχέσεις με ομοταγή ιδρύματα της ημεδαπής. 

Έντεκα κούτες με βιβλία κλασικής, βυζαντινής ή νεοελληνικής φιλολογίας και γλωσσολογίας θα στείλει το ΤΕΦ στο ομόλογο Τμήμα της Αγίας Πετρούπολης

Στο Τμήμα λειτουργεί βιβλιοθήκη με περίπου 2.000 τόμους. Πρόσφατα, με πρωτοβουλία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αγ. Πετρούπολη κ. Π. Μπεγλίτη δωρίστηκαν στη βιβλιοθήκη του τμήματος τόμοι από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, ενώ το Δ.Π.Θ έχει ετοιμάσει για να αποστείλει έντεκα κούτες με βιβλία κλασικής, βυζαντινής ή νεοελληνικής φιλολογίας και γλωσσολογίας. 

Προετοιμασία για την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ


Το Τμήμα διαθέτει διαπανεπιστημιακές συμφωνίες με σειρά Πανεπιστημίων για ανταλλαγές, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κρήτης, Αιγαίου και Κύπρου, ενώ ετοιμάζεται να υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. στο πλαίσιο οκτώ αξόνων που περιλαμβάνουν σύναψη συμφωνίας Erasmus+, ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών, διοργάνωση θερινού σχολείου ελληνικής γλώσσας στο Δ.Π.Θ για τους φοιτητές του συγκεκριμένου τμήματος, παρακολούθηση μαθημάτων εξ’ αποστάσεως, κοινή διοργάνωση συνεδρίων συνεπίβλεψη διδακτορικών διατριβών, πρακτική άσκηση φοιτητών των δύο πανεπιστημίων.» 

Η Φατίμα Ελόεβα, Επίτιμη Διδάκτορας του Τ.Ε.Φ.

Αυτά μας αφηγήθηκε η κ.Γαβριηλίδου από το ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη, αφήνοντας για το τέλος την πρόταση που διατυπώθηκε από τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ, Καθηγητή κ. Αθανάσιο Καραμπίνη, αλλά και την ίδια, το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας να απονείμει στην Καθηγήτρια κ. Φατίμα Ελόεβα τον τίτλο της Επίτιμης Διδάκτορα του Τ.Ε.Φ. 

Η σύναψη συμφώνου συνεργασίας του Δ.Π.Θ με την Κρατική Παιδιατρική Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης


Η επίσκεψη στην Αγία Πετρούπολη περιελάμβανε, όπως προαναφέραμε, και την επίσκεψη για σύναψη συμφώνου συνεργασίας του Δ.Π.Θ με την Κρατική Παιδιατρική Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης του Υπουργείου Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Saint-Petersburg State Pediatric Medical University Ministry of Healthcare of the Russian Federation), για την οποία και συγκεντρώσαμε, από αφηγήσεις των μελών της αποστολής και, ιδιαίτερα, του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας καθηγητή κ. Πλουμή Πασαδάκη, τις ακόλουθες πληροφορίες.
 
Μετά την αρχική παρουσίαση του Δ.Π.Θ. που έγινε από τον Αντιπρύτανη κ.Φώτη Μάρη και τους καθηγητές που παρευρέθηκαν στην ομάδα υποδοχής της Παιδιατρικής Ακαδημίας, έγινε γνωστό ότι η Παιδιατρική – Ιατρική αυτή Σχολή έχει μεγάλη παράδοση στην εκπαίδευση των Ιατρών, του Νοσηλευτικού και του παραϊατρικού γενικά προσωπικού σε όλα τα επίπεδα που θεωρούνται απαραίτητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας, αλλά και την Ανάπτυξη των Παιδιών και Παιδιατρικών ασθενών μέχρι της ηλικίας των 18 ετών. Η ολιστική αυτή αντιμετώπιση, η οποία καλύπτει και την ψυχολογική υποστήριξη της ανάπτυξης των παιδιατρικών ασθενών αλλά και την αντιμετώπιση όλων των συνοδών ιατροκοινωνικών προβλημάτων, αποδίδεται με τον Ελληνικό όρο Ακαδημία, ο οποίος καταδεικνύει το μέγεθος του Παιδιατρικού αυτού Πανεπιστημίου. 

Το νεοσύστατο Νεογνολογικό Κέντρο

Μετά τη σύντομη περιγραφή των χώρων ακολούθησε η επίσκεψη του νεοσύστατου Σύγχρονου Νεογνολογικού Κέντρου, το οποίο ιδρύθηκε το 2013 και αναπτύχθηκε σύντομα σε ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα της Ρωσίας. Το Νεογνολογικό Κέντρο έχει στόχο τη συνολική αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νεογέννητα, συγγενείς ανωμαλίες είτε προβλήματα σχετιζόμενα με συνθήκες προωρότητας. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη δυνατότητα αντιμετώπισης των καρδιολογικών, συγγενών ή μη, προβλημάτων, η ευνοϊκή έκβαση των οποίων προκαλεί την προσέλευση πολλών περιστατικών από άλλα μέρη της Ρωσίας. Για την κατανόηση της σημαντικής προσφοράς αναφέρθηκε ότι το Κέντρο νοσηλεύει ετησίως 250-300 νεογνά, ενώ η βρεφική θνησιμότητα, η οποία αντιστοιχεί (αναλογικά) στον αριθμό των θανάτων βρεφών ηλικίας κάτω του ενός έτους ανά 1.000 ζωντανές γεννήσεις, κυμαίνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του μέσου όρου της Ρωσίας. Είναι γνωστό βέβαια ότι ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας αποτελεί μια χρήσιμη ένδειξη για την εκτίμηση του επιπέδου φυσικής ποιότητας ζωής μιας χώρας ή περιοχής.
 
Στη συνάντηση με τον Πρύτανη Vladimir Levanovich, της Saint Pediatric Medical Academy, αφού έγινε αναφορά στη σύνθεση της Σχολής Επιστημών Υγείας, υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων, η οποία περιλαμβάνει ποικίλες συνεργασίες μεταξύ της Σχολής Επιστημών Υγείας του Δ.Π.Θ. και του Παιδιατρικού – Ιατρικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, με την δυνατότητα ανταλλαγής προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, ιατρικού προσωπικού, μελών διδακτικού επιστημονικού προσωπικού (ΔΕΠ) και συνεργασίες για την επίτευξη κοινού ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου και αμοιβαίας υποστήριξης για συνεχή εκπαίδευση, με σχεδιασμό κατάλληλο για διδακτορικά διπλώματα και μεταπτυχιακά προγράμματα.
 
Αναφέρθηκε επίσης ότι παρά τις διαφορές μεταξύ των Εκπαιδευτικών Συστημάτων των δύο Πανεπιστημίων, υπάρχει μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης των συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα, αρχικά με τις ειδικότητες που εστιάζονται στην αντιμετώπιση των παιδιατρικών ασθενών, αλλά στη συνέχεια με όλες τις ιατρικές ειδικότητες και τις δραστηριότητες του Τμήματος της Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δ.Π.Θ. 

Το Κρατικό Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο Herzen

Το Κρατικό Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο Herzen είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ρωσίας. Σήμερα το Πανεπιστήμιο περιλαμβάνει 5 ινστιτούτα, 21 σχολές, περισσότερα από 130 τμήματα, 3 ερευνητικά κέντρα και 27 εκπαιδευτικά και πολιτιστικά κέντρα. Το Πανεπιστήμιο Herzen προσφέρει 32 προγράμματα προπτυχιακών σπουδών, 2 προγράμματα εξειδίκευσης και 23 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Μεταξύ των προγραμμάτων αυτών, τα προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών αποτελούν προτεραιότητα για το Πανεπιστήμιο Herzen.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.