Μνημη Πολυτεχνειου στην Κομοτηνη

Στεφάνια κατέθεσαν οργανώσεις και φορείς

Οργανώνεις φορείς, σωματεία και σύλλογο τίμησαν και φέτος την επέτειο του Πολυτεχνείου στην πόλη μας. Υπό τη σκιά της πανδημίας, για δεύτερη χρονιά οι εκδηλώσεις περιορίστηκαν σε κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της εθνικής αντίστασης, με τους συμμετέχοντας να τονίζουν το επίκαιρο των μηνυμάτων που εξέπεμψαν οι φοιτητές εκείνον τον Νοέμβρη του 1973.

Δημήτρης Χαρίτου: «Διαρκές σύμβολο αγώνα το Πολυτεχνείο»

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ένα διαρκές σύμβολο αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Το μήνυμά του και όσα πρεσβεύει, στις μέρες μας αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αφού η νέα γενιά και ο λαός μας βιώνουν πρωτόγνωρες συνθήκες μέσα στην πανδημία και την οικονομική κρίση που πλήττει τους νέους και την πλειοψηφία της κοινωνίας μας. Το εξεγερτικό του πνεύμα, η λάμψη που εκπέμπει είναι η ελπίδα για όσους προσδοκούν μια καλύτερη κοινωνία και αγωνίζονται για να γυρίσει σελίδα ο τόπος μας σε προοδευτική κατεύθυνση» τόνισε σε μήνυμά το ο βουλευτής κ. Δημήτρης Χαρίτου. 

Γιάννης Γκαράνης: «48 χρόνια μετά συνεχίζουμε τον δρόμο που αυτοί μας υπέδειξαν»

«Τιμούμε σήμερα τη 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Του μεγάλου, μαζικού και δυναμικού ξεσηκωμού των νέων του χθες για τη διασφάλιση των μεγάλων αγαθών της Ελευθερίας, της δωρεάν Παιδείας και της αξιοπρεπούς κι ακηδεμόνευτης επιβίωσης του ανθρώπου. “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία” ήταν το κεντρικό σύνθημα των παιδιών του Πολυτεχνείου, που με τη δική τους θυσία, έθεσαν τις βάσεις για μια Ελλάδα Ελεύθερη κι Ανεξάρτητη. 48 χρόνια μετά τιμούμε τη μνήμη τους, αποτίουμε φόρο σεβασμού στα οράματα και στους αγώνες τους και συνεχίζουμε τον δρόμο που αυτοί μας υπέδειξαν: τον δρόμο της πάλης για έναν λεύτερο, ομορφότερο και δικαιότερο κόσμο» επεσήμανε στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης.

ΑΔΕΔΥ Ροδόπης: «Όποια και αν είναι τα σχέδια των κυβερνήσεων, η λαϊκή αντίδραση και οι αγώνες μπορούν να τα ανατρέψουν»

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει σήμερα ζωντανή μέσα στους αγώνες για ανατροπή των πολιτικών των υπερεθνικών οργανισμών και όσων κυβερνήσεων τις εφαρμόζουν, μέσα στους αγώνες των εργαζομένων.  Το  Πολυτεχνείο συνεχίζει και ζει στους σημερινούς αγώνες μας και το μήνυμά του σμίγει με τα συνθήματά μας ενάντια στους πολέμους που σκοτώνουν και ξεριζώνουν τους λαούς,  απέναντι στους σχεδιασμούς που απειλούν την ειρήνη, τη φιλία και την ασφάλεια των λαών» τόνισε στο δικό της μήνυμα η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης.

Η συνδικαλιστική οργάνωση συμπλήρωσε ακόμη πως «σμίγει σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες έξαρσης της πανδημίας με τα σύγχρονα  συνθήματα και τις διεκδικήσεις  για την προστασία της ζωής και της υγείας του Λαού με την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και την ενίσχυση όλων των κρίσιμων δημόσιων δομών όπως η Παιδεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Πυροσβεστική, οι Δασικές Υπηρεσίες, η Πολιτική Προστασία, Υπηρεσίες προστασίας του Περιβάλλοντος  και Σχεδιασμού κ.α.  Είναι ακριβώς η εξέγερση του Πολυτεχνείου που μας έδειξε ότι όποια και αν είναι τα σχέδια των κυβερνήσεων, η λαϊκή αντίδραση και οι αγώνες μπορούν να τα ανατρέψουν».

ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης: «Σήμερα ο αγώνας ορίζεται κυρίαρχα από το καθήκον να νικήσει η ζωή!»

Τέλος η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης τονίζει στο μήνυμά της πως «σήμερα ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας ορίζεται κυρίαρχα από το καθήκον να νικήσει η ζωή! Να προστατεύσουμε την κοινωνία από τη φονική πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες που έχει αυτή προκαλέσει! Να θωρακίσουμε την κοινωνία από το τρομακτικό κύμα λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος! Να βγούμε όρθιοι και νικητές!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε θέλει, ούτε μπορεί να υπερασπιστεί την δημόσια υγεία και συνολικότερα την ασφάλεια της κοινωνίας. Δουλειά της είναι η προστασία των συμφερόντων των λίγων, των κλινικαρχών, του ΣΕΒ, των ιδιωτικών κολεγίων. Η βία και ο αυταρχισμός είναι το συμπλήρωμα μίας κυβερνητικής πολιτικής που είναι εχθρική προς τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει ξανά την ΕΥΠ σε μηχανισμό παρακολούθησης πολιτών, αναζητώντας «εσωτερικούς εχθρούς». Είναι πλέον φανερό ότι το «τελευταίο μίλι» του κ. Μητσοτάκη αποτελεί έναν ατελείωτο Γολγοθά. Η μόνη διέξοδος είναι να φύγει αυτή η αυταρχική, αναποτελεσματική και αντιδραστική κυβέρνηση!

Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.