Μνημη κεκοιμημενων κι εφετος στη Ροδοπη το ψυχοσαββατο της Πεντηκοστης

Δίσκοι με κόλλυβα και αναμμένα κεράκια γέμισαν τα σκαλιά των εκκλησιών

Οι αγαπημένοι που έφυγαν από τη ζωή μνημονεύθηκαν κι εφέτος κατά το ορθόδοξο έθος.

Την Παρασκευή έτσι που μας πέρασε σε όλες τις εκκλησιές της χώρας, και φυσικά και στη Ροδόπη, τελέστηκαν οι εσπερινοί υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων, απάντων και απασών των μελών της εκκλησίας, κληρικών και κοσμικών, από πάππου προς πάππον.

Δίσκοι με κόλλυβα και αναμμένα κεράκια γέμισαν και πάλι τα σκαλιά των τέμπλων των εκκλησιών και πολλοί οι πιστοί που αγαλλίασαν με τη μνημόνευση από τους ιερείς των ονομάτων των αγαπημένων τους που συναποτελούν την νοητή ποίμνη του Θεού στον ουρανό.

Αγαλλίασαν και οικειώθηκαν για μια ακόμη φορά τη βαθιά τρυφερότητα της ορθοδοξίας που απορρέει από την αντιμετώπιση του γεγονότος του θανάτου και την ήττα του  από τον νεκρωθέντα και αναστάντα και καταλύσαντα το βασίλειο του θανάτου Ιησού Χριστό.

Τη βαθιά τρυφερότητα που απορρέει από τη θέαση του σύμπαντος κόσμου στην ορθοδοξία ως ολότητας, και αποτείνει δεήσεις και ικεσίες προς τον Κύριον να τους αναπαύσει όλους,  γονείς, αδερφούς, τέκνα, κάθε άνθρωπο, όλους όσους έχουν πεθάνει, «στην αγκαλιά του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ιακώβ…».

Κόλλυβα ευλογήθηκαν και την επόμενη ημέρα, το Σάββατο το πρωί, και διανεμήθηκαν στους πιστούς έξω από τους ιερούς ναούς ή τα κοιμητήρια «υπέρ αναπαύσεως των ψυχών» των κεκοιμημένων.

Και του Χρόνου!!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.