«Μνημειων περιηγησις: συνομιλωντας με την ιστορια του τοπου»

Ημερίδα από την ΕΦΑ Ξάνθης την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου

Πλησιάζοντας στον τερματισμό μιας «διαδρομής» που ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Μνημείων περιήγησις: συνομιλώντας με την ιστορία του τόπου».

Ένα σύνολο μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στο πεδινό τμήμα της ΠΕ Ξάνθης, ανάμεσά τους, τμήματα της αρχαίας πόλης των Αβδήρων, λιμάνια, συστάδες τύμβων, αρχαίος δρόμος, αγροικία, λατομεία και ο βυζαντινός οικισμός των Πόρων, εντάχθηκαν σε ένα δίκτυο περιήγησης, που προσεγγίζεται μέσω σχεδιασμένων διαδρομών με αυτοκίνητο, ποδήλατο και πεζή.

Μέσα από τις ανακοινώσεις των επιστημόνων που εργάστηκαν για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου θα προβληθούν στο κοινό για πρώτη φορά μνημεία που δεν ήταν επισκέψιμα ή γνωστά μέχρι τώρα. Πρωτίστως, όμως, θα παρουσιαστεί η σύνδεση όλων αυτών των χώρων σε ένα νοηματικό σύνολο, που απλώνεται στον χώρο και τον χρόνο και μας διδάσκει ότι είμαστε κομμάτια μιας ιστορικής συνέχειας που πρέπει να γνωρίσουμε και να φροντίσουμε να διατηρηθεί. 

Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του Υποέργου 1, «Ενοποίηση σημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος Αβδήρων και Πόρων», ενταγμένου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. «Πολιτιστικές Διαδρομές Εγνατίας Οδού 2014-2020».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2023, στις 7.30 το βράδυ  στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει διαμορφωθεί ως εξής:

19.30 Χαιρετισμός της κ. Μ. Χρυσάφη, Αναπληρώτριας Προϊσταμένης ΕΦΑ Ξάνθης

19.40: Νέες Πολιτιστικές Διαδρομές ή πώς προσεγγίζουμε άγνωστες αρχαιολογικές θέσεις σε γνώριμα εδάφη

Κ. Καλλιντζή, Μ. Χρυσάφη, Κ. Χατζηπροκοπίου, Δ. Σκουλαρίκη, Α. Αδαμίδου, Π. Κατσάκη, Α. Δεληωρίδης, Μ. Δολιανίτης

20.10 Αβδηριτέων Λάας

Μ. Χρυσάφη, Κ. Καλλιντζή, Κ. Χατζηπροκοπίου, Δ. Σκουλαρίκη, Δ. Τσαγκάς, Α. Αδαμίδου, Γ. Πετρίδου, Α. Δεληωρίδης, Μ. Δολιανίτης

20.40 Λαμπρώ: Τιθασεύοντας το υλικό

Κ. Καλλιντζή, Α. Μπακαλίδης, Μ. Χρυσάφη, Κ. Χατζηπροκοπίου, Δ. Σκουλαρίκη, Α. Αδαμίδου, Α. Δεληωρίδης

21.10 Αρχαιότητες στο προσκήνιο

Κ. Καλλιντζή, Μ. Χρυσάφη, Δ. Σκουλαρίκη, Κ. Χατζηπροκοπίου, Π. Κατσάκη, Α. Αδαμίδου

21.40: Απολογισμός

Κ. Καλλιντζή, Επικεφαλής του Προγράμματος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.