Μητροπολιτικη εγκυκλιος για την υποδοχη της Εικονας της Παναγιας «Αξιον Εστιν»

Μητροπολίτης Παντελεήμων: «Προσκαλώ όλους να στολίσετε τις οικίες σας με την Ελληνική Σημαία και να συμμετάσχετε εις την υποδοχή»

Να στολίσουν τα σπίτια τους με την ελληνική σημαία καλεί τους πιστούς ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων σε εγκύκλιο που εξέδωσε με αφορμή την υποδοχή της εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστίν». Ο Σεβασμιώτατος στην εγκύκλιό του κάνει λόγο για γεγονός μοναδικής σημασίας που θα καταγραφεί στις δέλτους της Ιστορίας προσκαλώντας όλους να συμμετέχουν στην υποδοχή της Ιεράς Εικόνος που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 6η Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 στην δυτική είσοδο της πόλεως (Άγαλμα Ελευθερίου Βενιζέλου), αλλά και στις ακολουθίες που θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής της εικόνας στην πόλη μας.

Αναλυτικά η μητροπολιτική εγκύκλιος έχει ως εξής:

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Έμπλεοι αισθημάτων χαράς και απείρου ευγνωμοσύνης προς τον Πανάγιο Θεό ετοιμαζόμαστε άπαντες, Κλήρος και Λαός της Ιεράς Μητροπόλεως, να υποδεχθούμε ευλαβικά την Ιερά και Σεβασμία Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου του «Άξιον Εστίν», έμπροσθεν της οποίας εψάλη δια πρώτη φορά από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ ο γνωστός αυτός ύμνος. Ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε την Εφέστιο Εικόνα του Αγιωνύμου Όρους, η οποία σπανίως εξέρχεται εκ του περιβολίου Αυτής, ει μη μόνον δια να επισφραγίσει ιστορικής σημασίας γεγονότα και να επιστηρίξει το χριστεπώνυμο πλήρωμα σε καιρούς εξόχως κρισίμους δια το Γένος και το Έθνος μας.

Η έλευση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας του «Άξιον Εστίν», αποτελεί αναμφίβολα γεγονός μοναδικής σημασίας δια την πόλη της Κομοτηνής, την Ροδόπη και την Θράκη γενικώτερα και θα καταγραφεί με ανεξίτηλα γράμματα εις τας δέλτους της Ιστορίας.

Αποτελεί πνευματικό εγερτήριο και αφορμή αληθινής και θερμής προσευχής προς την Κυρία των Αγγέλων, την «αληθή και βεβαίαν αντίληψιν» όλων μας.  Πορευόμενοι εις την δεύτερη εκατονταετηρίδα από της απελευθερώσεως της Θράκης και της ενώσεώς της με τον εθνικό κορμό της Πατρίδος μας, κλίνουμε γόνυ καρδίας και συμψάλλουμε μετά του Αρχαγγέλου Γαβριήλ το «άξιον εστί ως αληθώς». Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας εις την στοργική Μητέρα μας, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, και εκζητούμε από Αυτήν να μεσιτεύει πάντοτε προς τον Υιό Αυτής και Θεό μας, Ιησού Χριστό, να φυλάττει εις το διηνεκές το ευσεβές Γένος των Ελλήνων από πάσης προσβολής του Βελίαρ, από πάσης ανάγκης και θλίψεως, καθ’ όσον συνεχώς ομολογούμε ότι : «πολλά γαρ ισχύει δέησις μητρός προς ευμένειαν Δεσπότου».

Αγαπητοί μου αδελφοί·

Σας παρακαλώ όλους, να στολίσετε τις οικίες σας με την Ελληνική Σημαία και να συμμετάσχετε εις την υποδοχή της Ιεράς Εικόνος που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 6η Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 εις την δυτική είσοδο της πόλεως (Άγαλμα Ελευθερίου Βενιζέλου), απ’ όπου θα κινήσει η Ιερά Λιτανεία έως το Ηρώο της πόλεως, δια να καταλήξει η Ιερά Πομπή εις τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, όπου θα ψαλεί η Επίσημη Δοξολογία. Η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει εις τον Ιερό Καθεδρικό Ναό έως την Δευτέρα 12η Σεπτεμβρίου, όπου καθημερινά θα τελούνται Ιερές Ακολουθίες προς αγιασμό πάντων.

Επικαλούμενος της πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου εις όλους, εύχομαι η Παναγιά μας να σκέπει, να φρουρεί και να διαφυλάττει άπαντας και να μας καθοδηγεί εις οδούς σωτηρίας.

Διάπυρος ευχέτης  προς την Υπεραγία  Θεοτόκο και Μητέρα του Φωτός

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.