Μητροπολιτικη Εγκυκλιος για την εναρξη της Σαρακοστης

«Κατά την περίοδο αυτή η Εκκλησία μας προτρέπει να δούμε το σπουδαίο θέμα της σωτηρίας της ψυχής μας πιο σοβαρά»

Εγκύκλιο για την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής εξέδωσε η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής. Σε αυτήν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων αναφέρεται στα σωματικά και πνευματικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η νηστεία στο δρόμο για το Πάσχα.

Αναλυτικά η Μητροπολιτική Εγκύκλιος:

«Αγαπητοί μου Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπημένα,

Με τη Χάρη και την ευδοκία του πανδώρου Θεού, εισερχόμαστε και φέτος εις την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, «το έαρ της νηστείας και το άνθος της μετανοίας». Είναι η πιο κατανυκτική, η πιο ωραία περίοδος του έτους, κατά την οποία η Εκκλησία μας προτρέπει να δούμε το σπουδαίο θέμα της σωτηρίας της ψυχής μας πιο σοβαρά, πιο υπεύθυνα, πιο ώριμα και να προετοιμασθούμε με ταπείνωση και μετάνοια, με προσευχή, και υπομονή αλλά και με την παθοκτόνο νηστεία για τη μεγάλη εορτή του Πάσχα, για έναν αληθινό εορτασμό. 

Μέσα από τα λόγια της σημερινής ευαγγελικής περικοπής ο ίδιος ο Κύριος δείχνει τον δρόμο δια την κατάλληλη προετοιμασία μας. Εν πρώτοις η νηστεία, η οποία είναι η προσπάθεια να επιτύχουμε την εγκράτεια στις τροφές, στη συμπεριφορά, στους λογισμούς, στις επιθυμίες, στην κρίση και στην κατάκριση των αδελφών μας. Είναι η κατά Χριστόν άσκηση για να καθαρίσουμε τον ρύπο της αμαρτίας από την ψυχή και το σώμα μας. Η άσκηση αυτή δεν συνιστά έκφραση απαξιώσεως του κόσμου, αλλά αναγκαία προϋπόθεση επαναπροσδιορισμού της σχέσεώς μας με αυτόν.

Δεύτερο η συγγνώμη. Η απόρριψη του άλλου, η έλλειψη της αγάπης και της συγχωρήσεως αποτελούν την αιτία της αλλοιώσεως του χριστιανικού βιώματος και της πνευματικής μας νεκρώσεως. Αυτήν ακριβώς την άγονη και υπεροπτική στάση ζωής αποδοκιμάζει ο Ευαγγελικός λόγος κατά τις τρεις πρώτες Κυριακές του Τριωδίου. Η γνήσια πνευματική και χριστιανική ζωή απορρίπτει τις συμπεριφορές αυτές και καθίσταται οδός πνευματικής αναγεννήσεως, έξοδος από τον εαυτό μας, αγάπη προς τον πλησίον. Είναι οδός συγγνώμης και διάκρισης, δοξολογίας και ευχαριστίας.

Τρίτο είναι η πίστη και η αδιάλλειπτος προσευχή. Το κατ’ εξοχήν μέσο επικοινωνίας του ανθρώπου με τον Θεό, το οποίο μας θωρακίζει πνευματικά και απομακρύνει τα τόξα του αρχεκάκου εχθρού. Είναι το άντλημα, για να αντλούμε συνεχώς το ύδωρ της χάριτος του Θεού από την αστείρευτη πηγή της αγάπης Του. “Μέγα γαρ όπλον ευχή, μεγάλη ασφάλεια, μέγας θησαυρός, μέγας λιμήν”, όπως τονίζει ο Ιερός Χρυσόστομος.

Κορωνίδα τέλος όλων, η αρετή της ελεημοσύνης, η οποία μας κάνει μιμητές του παντελεήμονος Κυρίου μας, καθώς όπως τονίζει το Ευαγγέλιο “ο ελεών τον πτωχόν, ελεεί τον ίδιο τον Θεό”.

Αγαπητοί μου Αδελφοί,

«Το στάδιον των αρετών ηνέωκται». Ο ιερός υμνωδός με θαυμαστή γλαφυρότητα προτρέπει τους βουλομένους να αθληθούν στον πνευματικό αυτόν αγώνα, να φορέσουνε την πανοπλία του Σταυρού, να αντιπαραταχθούν στον εχθρό, έχοντας ως τείχος  απαρασάλευτο την πίστη, ως θώρακα την προσευχή και ως περικεφαλαία την ελεημοσύνη. Αντί για κοφτερό μαχαίρι την Νηστεία, η οποία  αποκόπτει από την καρδιά κάθε κακία (Στιχηρό Αίνων Όρθρου Κυριακής της Τυρινής).

Έτσι ας πορευθούμε, αδελφοί μου, κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και αυτά τα όπλα ας χρησιμοποιήσουμε, ώστε να φθάσουμε να προσκυνήσουμε τα σεπτά και άγια Πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και εν χαρά και αγαλλιάσει να εορτάσουμε και την Αγία Αυτού Ανάσταση.

Διάπυρος ευχέτης προς τον Ιησού Χριστό,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.