Μητροπολιτικη Εγκυκλιος για την εναρξη της Αγιας και Μεγαλης Τεσσαρακοστης

«Η περίοδος αυτή είναι σταυρική, είναι μετάνοια στην πράξη»

«Δεύτε λαοί σήμερον υποδεξώμεθα των νηστειών το χάρισμα,

ως θεοδώρητον καιρόν της μετανοίας …»

(τροπ. Β  ὡδῆς Κανόνος Δευτέρας Α  Νηστειῶν)

Η έλευση της Καθαράς Δευτέρας, σήμανε την έναρξη της περιόδου της Σαρακοστής. Σε εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής αναδεικνύει τη σημασία της περιόδου για τους Χριστιανούς, ευχόμενος ολόψυχα να πορευθούμε με καλή προαίρεση, ταπείνωση και μετάνοια.

Ολόκληρη η εγκύκλιος:

 Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

 Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι «η πύλη της μετανοίας», «η οδός της σωτηρίας», μία λυτρωτική πορεία που οδηγεί τον άνθρωπο σε μια συνάντηση με τον Αναστημένο Χριστό, αφού πρώτα συμπορευθεί με Εκείνον και συμμετάσχει στο Πάθος Του.

Αυτή η πορεία είναι ο αγώνας για την απελευθέρωση από την υποδούλωση στην ύλη και η απόκτηση της πνευματικής εγρήγορσης με την άσκηση, τη νηστεία, την αντίσταση στα πάθη, με σκοπό την καταπολέμηση του εξωκεντρισμού και την καλλιέργεια της αγάπης.

Η περίοδος αυτή είναι σταυρική, είναι μετάνοια στην πράξη, αγώνας κατά του κακού και προετοιμασία για την απόκτηση και πάλι του χαμένου Παραδείσου. «Το της Νηστείας πέλαγος» θα έχει φουρτούνες, πειρασμούς, δοκιμασίες και δεν πρέπει να είμαστε ευάλωτοι και ασταθείς, αλλά με θάρρος και ταπεινό φρόνημα να ατενίζουμε με εμπιστοσύνη τον Ζώντα Θεό, που είναι η ζωή και η σωτηρία και τους Αγίους που νίκησαν με την δύναμη του Θεού.

Αυτή η στάση ζωής όμως σημαίνει πως έχουμε επίγνωση της κλήσης μας, δεν απογοητευόμαστε με τις πτώσεις μας, αλλά συνεχίζουμε τον καλό αγώνα εν μετανοία και ελπίζουμε στο έλεος του Θεού.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος λέγει : «Ας αναγνωρίσουμε ότι το να μην αμαρτήσει κανείς καθόλου είναι πράγματι πάνω από τις ανθρώπινες δυνάμεις και γνώρισμα μόνο του Θεού … όμως, το να επιστρέφουν εκείνοι που έχουν αμαρτήσει είναι γνώρισμα ανθρώπων, αλλά ανθρώπων αγαθών, που ανήκουν στη μερίδα εκείνων που σώζονται …»

Αγαπητοί μου,

Εύχομαι ολόψυχα να πορευθούμε με καλή προαίρεση, ταπείνωση και μετάνοια, ελπίζοντες στο άπειρο έλεος του Θεού και να αξιωθούμε να προσκυνήσουμε τα Άχραντα Πάθη Του και την Αγίαν Του Ανάσταση. Αμήν !

Διάπυρος προς Κύριον ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ω Ν

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.