Μητροπολιτικη Εγκυκλιος για τα Χριστουγεννα 2022

«Δεν θα βρει ποτέ την ειρήνη ο άνθρωπος, εφ’ όσον εξακολουθεί να ζει μόνος του, χωρίς Χριστό»

«Ιδού ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ, ότι ετέχθη ημίν σήμερον σωτήρ, ος εστί Χριστός Κύριος, εν πόλει Δαυίδ». (Λκ. 2, 10-11).

Αδελφοί μου αγαπητοί,

Αγάλλεται και χαίρει ολόκληρος ο χριστιανικός κόσμος ακούοντας το χαρμόσυνο τούτο αγγελικό μήνυμα, διότι «Χριστός γεννάται» και η προσδοκία τόσων γενεών ανθρώπων γίνεται πραγματικότητα.

Οι προφητείες περί της «ελεύσεως του δικαίου» εκπληρώνονται και κατά τον Προφήτη Ησαΐα, «ο λαός ο πορευόμενος εν σκότει είδε φως μέγα». Για να συνεχίσει, ο μεγαλοφωνότατος Προφήτης «παιδί θα γεννηθεί για μας, υιός θα δοθεί σε μας, του οποίου η εξουσία και η ισχύς θα είναι επάνω στον ώμο του και θα ονομάζεται αγγελιαφόρος της μεγάλης και σωτηρίου θείας βουλής, θαυμαστός σύμβουλος, Θεός δυνατός, άρχων ειρήνης, πατήρ της νέας ζωής, της αιωνίου ζωής, διότι, λέει ο Θεός, εγώ θα φέρω την ειρήνη στους άρχοντες, ειρήνη και υγεία σ’ αυτό το παιδί. Η βασιλική του εξουσία θα επεκτείνεται απεριορίστως σε όλη την οικουμένη και για το ειρηνικό του κράτος δεν θα υπάρχει τέλος».

Μέσα από αυτές αλλά και πλήθος άλλων προφητειών, ο άνθρωπος απάλυνε την αγωνία του και αναζωπύρωνε συνεχώς την ελπίδα του. Μέσα στην τραγική κατάσταση που περιήλθε εξ αιτίας της ηθικής και πνευματικής εξαθλίωσής του ανέμενε τον Εμμανουήλ.

«Όταν δε ήλθεν το πλήρωμα του χρόνου» ο Πανάγαθος Θεός κάνει πράξη την υπόσχεσή Του. Συγκαταβαίνει από το ύψος της θεϊκής Του μεγαλωσύνης και ταπεινά γεννιέται «ίνα ημείς θεοποιηθώμεν», όπως παρατηρεί ο Μέγας Αθανάσιος.

Δυσπερίγραπτα είναι τα δώρα του Θεού προς τον άνθρωπο κατά την Άγια Νύκτα της κατά Σάρκα Γεννήσεως του Υιού Του. Μοναδικό και υπερκόσμιο το δώρο της Ειρήνης. Άρχοντα της ειρήνης τον αποκαλεί ο προφήτης Ησαΐας και σημειώνει ότι: «της ειρήνης αυτού ουκ έστιν όριον». Ο ερχομός του Χριστού απεκατέστησε την διαραγείσα σχέση του ανθρώπου με τον Θεό και έφερε την ηρεμία και την γαλήνη. «Αυτός γαρ εστίν η ειρήνη ημών» σύμφωνα με τον άγιο Θεοδώρητο.

Πού βρίσκεται όμως αυτή η ειρήνη; Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες πολλών θλιβερών γεγονότων. Οι άνθρωποι αποξενώνονται και οι διαπροσωπικές σχέσεις εξαλείφονται. Πόλεμοι και συρράξεις ταλανίζουν τον κόσμο. Έθνη εγείρονται εναντίον άλλων εθνών και επικρατεί στον κόσμο μια ακαταστασία, ένας αναβρασμός. Καθημερινά ακούμε και βλέπουμε άλογες και ανηλεείς πράξεις ανθρώπων εναντίον συναθρώπων τους και αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να φτάνει ο άνθρωπος σε τέτοιες καταστάσεις. Ένας κόσμος σε συνεχή ένταση και αντιπαλότητα. Δυστυχώς δύο χιλιάδες και πλέον χρόνια από την γέννηση του Χριστού δεν έφτασαν για να σκηνώσει η ειρήνη του Θεού στην καρδιά του ανθρώπου. Και δεν θα την βρει ποτέ την ειρήνη ο άνθρωπος, εφ’ όσον εξακολουθεί να ζει μόνος του, χωρίς Χριστό. Εφ’ όσον εξακολουθεί να βάζει το δικό του θέλημα μπροστά από το θέλημα του Θεού.

Αδελφοί μου,

Ψάλλοντες τον συγκινητικό ύμνο των αγγέλων «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία», ας προστρέξουμε ευλαβικοί προσκυνητές προς τον σαρκωμένο Σωτήρα μας, στην πνευματική Βηθλεέμ, που είναι η Εκκλησία, ας οδηγηθούμε από το λαμπρό φως του Αστέρα της πίστεως και ας προσφέρουμε με καθαρά καρδία τα δώρα της αγάπης μας προς Εκείνον. Την ευγνωμοσύνη μας, την μετάνοια, την ταπείνωση, την φιλαδελφεία, την δικαιοσύνη, την ομόνοια.  Και τότε θα απολαύσουμε τα δώρα του Θεού. Τότε θα σκηνώσει η ειρήνη του Θεού στις ψυχές μας. Τότε θα βρούμε την λύτρωση, την αγαλλίαση, την γαλήνη.

Χρόνια πολλά! Χρόνια ευλογημένα!

Διάπυρος προς τον σαρκωθέντα Κύριο ευχέτης πάντων Υμών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.