Μητροπολιτικη Εγκυκλιος επι τη Αγια και Μεγαλη Παρασκευη

«Ας φροντίζουμε, ακολουθώντας την εντολή και το παράδειγμα του Κυρίου μας, να γινόμαστε το αλάτι της γης»

Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Ακούστε με προσοχή αδελφοί μου ετούτη την πένθιμη ώρα τον λόγο που ακούγεται από τον Ιησού πάνω στον Σταυρό: «Πάτερ άφες αυτοίς ̇ ου γαρ οίδασι τι ποιούσι».

 Παρακολουθήστε νοερά τον Χριστό ανάμεσα στους δύο συσταυρωμένους ληστές, εξευτελισμένο, συκοφαντημένο, προδομένο από τον μαθητή Του, εγκαταλελειμμένο σχεδόν από όλους, στην κορυφαία στιγμή του πόνου, να εκφράζει αυτά τα λόγια της υψίστης αγάπης : «Πατέρα συγχώρεσέ τους, δεν κατανοούν τι κακό κάνουν».

 Όλη η επίγεια δράση του Κυρίου αναλώθηκε σε λόγους και πράξεις αγάπης, σε ευσπλαχνία προς τον λαό Του. Και τώρα, ο ίδιος ο λαός που ευεργετήθηκε από τον Χριστό, αποθηριωμένος ανταποδίδει οδυνηρούς βασανισμούς και Τον καταδικάζει στον πιο ατιμωτικό θάνατο.

 Εκείνος έδωσε ως εντολή την αδιάκριτη προς όλους αγάπη, αγάπη και προς τους εχθρούς και το διδάσκει έμπρακτα στις στιγμές της μεγάλης οδύνης. Δεν εκδηλώνει καμιά αποστροφή, δε ζητεί την τιμωρία των αχαρίστων διωκτών Του, αλλά ζητά με αγάπη τη συγχώρησή τους, μάλιστα προσφέρει και ελαφρυντικά για το έγκλημα που διαπράχτηκε εναντίον Του: «ου γαρ οίδασι τι ποιούσι», δεν ξέρουν τι κάνουν, έχουν άγνοια.

Στο κοσμικό δίκαιο, υπάρχει η αρχή ότι η άγνοια του αδίκου χαρακτήρα μιας πράξεως, το να μην ξέρει δηλαδή κάποιος ότι αυτό που κάνει είναι παράνομο, μπορεί να επιφέρει την απαλλαγή του από την καταδίκη. Ενώ όμως στα δικαστήρια αυτοί που επικαλούνται αυτή την αρχή είναι οι θύτες, προκειμένου να αθωωθούν, εδώ είναι το ίδιο το αθώο θύμα, ο Χριστός, που ενώ ακόμα υποφέρει πάνω στο Σταυρό χαρίζει στους διώκτες Του όχι μόνο τη συγχώρηση, αλλά και την πλήρη αθώωση.

Ο Χριστός πάντοτε συγχωρεί και μας καλεί να Τον μιμηθούμε. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος το εκφράζει κρυστάλλινα με τη φράση: «μιμησώμεθα και ημείς τον Δεσπότην, και υπέρ των εχθρών ευχώμεθα». Όχι να εκδηλώνουμε την αγάπη μας προς τους δικούς μας ανθρώπους, αυτό όμως είναι κοινό γνώρισμα όλων των ανθρώπων. Να μιμηθούμε το παράδειγμα του Κυρίου, δείχνοντας έλεος και κατανόηση σε όσους αδίκως μας πίκραναν. Αυτό είναι το μήνυμα του Σταυρού σήμερα.

Αγαπητοί μου αδελφοί·

Ζούμε σε εποχές δύσκολες. Υπερπλεονάζει η αμαρτία. Οι καρδιές των ανθρώπων παγωμένες από την έλλειψη αγάπης για τον συνάνθρωπο,  συντηρούν ένα αρρωστημένο εγώ· δεν αφήνεται χώρος στο εμείς. Ο κόσμος έχει χάσει κάθε χάρη και ομορφιά, γιατί έχει καταντήσει θέατρο μίσους και εχθροπάθειας, ανταγωνισμών και συγκρούσεων.

Ας μη γινόμαστε εμείς κομμάτι αυτής της σκοτεινής παρακμής, αλλά ας φροντίζουμε, ακολουθώντας την εντολή και το παράδειγμα του Κυρίου μας, να γινόμαστε το αλάτι της γης, προσφέροντας αδιακρίτως προς όλους ευγένεια, σεβασμό, κατανόηση. Η αγάπη, η ανεξικακία και η συγχωρητικότητα προς όλους να είναι για εμάς ένας καθημερινός αγώνας. Δύσκολος και βαρύς φαίνεται, εάν τον αναλάβουμε μόνοι μας. Όμως αυτό δεν το επιτρέπει ο Κύριος και Θεός μας. Ακόμη και από τον Σταυρό Του, θα βρίσκει πάντοτε αιτία να μας δικαιώσει, κι ας μη το αξίζουμε. Καλή Ανάσταση!

Διάπυρος ευχέτης προς τον σταυρωθέντα Κύριον Ιησούν Χριστόν

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.