Μηνυση κατα του Γ.Γ. του Υπουργειου Παιδειας και του Διευθυντη ΔΕ Ξανθης απο το Ημερησιο Ιδιωτικο Μειονοτικο Σχολειο Ξανθης

Για τις αποφάσεις τους σε σχέση με το ζήτημα του μαθηματικού Νιχάτ Χότσικα - Την παρέμβαση – απάντηση της Πολιτείας ζητά η ΟΙΕΛΕ

Την παρέμβαση της ελληνικής πολιτείας και συγκεκριμένα του Υπουργείου Παιδείας, σε ό,τι αφορά την υπόθεση της απόλυσης του εκπαιδευτικού κ. Νιχάτ Χότσικα από το Ημερήσιο Ιδιωτικό Μειονοτικό Σχολείο Ξάνθης, ζητά με επιστολή της προς το Υπουργείο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, καταγγέλλοντας την πρόσφατη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε κατά του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Γ. Παντή και του Διευθυντή ΔΕ Ξάνθης κ. Γ. Παπαθανασίου, η ιδιοκτησία του σχολείου.
 
Η μήνυση από πλευράς του σχολείου προκλήθηκε από την εντολή του κ.Γιάννη Παντή για πειθαρχικό έλεγχο του σχολείου, καθώς με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία η απόλυση ιδιωτικού εκπαιδευτικού είναι νόμιμη μόνο εφόσον λάβει χώρα με πράξη του οικείου διευθυντή Εκπαίδευσης, γεγονός που καθιστά την απόλυση του εκπαιδευτικού Χότσικα Νιχάτ από το εν λόγω σχολείο παράνομη και άρα επιφέρει πειθαρχικές κυρώσεις.
 
Στην σχετική επιστολή της ΟΙΕΛΕ προς τον  υπουργό παιδείας, η ενέργεια αυτή της ιδιοκτησίας του σχολείου χαρακτηρίζεται ως πρωτοφανής, τονίζοντας πως «οι εκπρόσωποι του Ιδιωτικού Μειονοτικού Σχολείου θεωρούν πως δρουν σε ένα δικό τους παράλληλο εργασιακό και εκπαιδευτικό Σύμπαν, όπου μπορούν να επιβάλλονται ποινές απόλυσης σε όσους εκπαιδευτικούς τολμούν να έχουν «λανθασμένες» πολιτικές ή θρησκευτικές αντιλήψεις και όπου οι αποφάσεις της πολιτείας είναι ανίσχυρες». 
 
Η επιστολή αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της μη συμμόρφωσης της ιδιοκτησίας του Σχολείου στην απόφαση του το αρμοδίου υπηρεσιακού συμβουλίου το οποίο είχε απορρίψει την καταγγελία και ζήτησε την άμεση επιστροφή του εκπαιδευτικού στην τάξη, όπως και έγινε, με τον ίδιο ωστόσο να παραμένει απλήρωτος εδώ και εννέα μήνες. 

Μιχάλης Κουρουτός «Θα δοθεί σύντομα η αρμόζουσα πολιτική απάντηση» 

Το πρωί της Τρίτης, 13 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των πλευρών στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας Ξάνθης, όπου και συζητήθηκαν οι καταγγελίες του κ. Νιχάτ Χότσικα, παρουσία του προέδρου της ΟΙΕΛΕ κ.Μιχάλη Κουρουτού, ο οποίος μίλησε ακολούθως στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».
 
«Αυτό που ζητούσαμε εμείς, είναι ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας είναι κανονικά εργαζόμενος, εργάστηκε, παρέδωσε βαθμολογία για τους μαθητές του, έκανε υπερωρίες ότι πρέπει να πληρωθεί. Η αμοιβή είναι δικαίωμα του εργαζομένου και υποχρέωση του εργοδότη. Ο Νιχάτ είναι εννέα μήνες απλήρωτος, δεν έχει πάρει ούτε επίδομα αδείας, ούτε τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα» εξήγησε, υπογραμμίζοντας πως «η στέρηση μισθού ενός εργαζομένου που έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του ξεπερνάει τα όρια μιας αντιπαράθεσης και είναι και ποινικό αδίκημα».
 
Ο κ. Κουρουτός τόνισε πως η απόφαση της Επιθεώρησης να ζητήσει εξηγήσεις αποτελεί δικαίωση τόσο για τον κ. Νιχάτ όσο και την ΟΙΕΛΕ, ενώ υπεραμύνθηκε του κ. Πάντη λέγοντας πως είπε « τα αυτονόητα». « Ο γενικός γραμματέας στην επιστολή του είπε τα αυτονόητα,  ότι δηλαδή θα πρέπει να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του υπουργείου παιδείας, ότι είναι ένα ιδιωτικό σχολείο που όπως παρά πολλά άλλα ιδιωτικά σχολείο πρέπει να τηρεί τους νόμους του ελληνικού κράτους και τους νόμους που διέπει την λειτουργία τους, όπως ο ειδικός εργατικός νόμος που υπάρχει. Η επιστολή ζητούσε αν δεν εφαρμόσουν τις διατάξεις του νόμου να προβούν σε πειθαρχικό έλεγχο, και επειδή προέβη σε πειθαρχικό έλεγχο ο διευθυντής εκπαίδευσης οι ενέργειές από πλευράς της ιδιοκτησίας του σχολείου ήταν να προβούν σε μηνυτήρια αναφορά και μάλιστα με προκλητικό τρόπο» σημείωσε. 

«Δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε τρομοκράτη οποιανδήποτε εργαζόμενο έχει διαφορετικές πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις από εμάς» 

«Δεν έχει δικαίωμα να χαρακτηρίζει κανείς στην Ελλάδα κάποιον τρομοκράτη και για κανέναν λόγο. Υπάρχουν ειδικές υπηρεσίες και διαδικασίες που  προστατεύουν το κράτος από την τρομοκρατία» επεσήμανε ο κ. Κουρούτος  χαρακτηρίζοντας το όλο ζήτημα που έχει ανακύψει ως μείζων πολιτικό και ζητώντας την άμεση παρέμβαση της πολιτείας. « Όταν σε ένα έγγραφο, δημόσιο καταγράφεται ένας εκπαιδευτικός ως τρομοκράτης επειδή δεν ανήκει στις θρησκευτικές πεποιθήσεις του σχολείου εγώ νομίζω ότι είναι μείζων πολιτικό ζήτημα, γιατί κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι στην Ελλάδα δεν μπορούμε να γυρίσουμε σε εποχές Χούντας. Δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε τρομοκράτη οποιανδήποτε εργαζόμενο έχει διαφορετικές πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις από εμάς. Την στιγμή που δεν προκαλεί την κοινωνία και ο άνθρωπος είναι συμβατός με τους όρους εργασίας τους, δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο έναν εργαζόμενο» σημείωσε χαρακτηριστικά επαναλαμβάνοντας πως το έγγραφο αυτό έχει αποσταλεί από την ΓΣΕΕ σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά συνδικάτα, επισημαίνοντας την εργασιακή ανασφάλεια που επικρατεί στον χώρο του σχολείου αυτού.
 
Ο ίδιος μάλιστα έκανε γνωστό πως εν αναμονή απάντησης από πλευράς του υπουργείου ο ίδιος θα συναντηθεί με  εκπροσώπους των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, «ώστε να δούμε πως μπορούν να σταθούν στο πλευρό τόσο της μειονότητας όσο και των εργατικών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών» για να υπογραμμίσει πως «σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να φανταστώ ότι η σημερινή κατάσταση, το πολιτικό κλίμα της Τουρκίας μεταφέρετε στην Ελλάδα και θα έχουμε τα ίδια γεγονότα, δηλαδή διώξεις. Δεν είναι δυνατόν και δεν θα μείνουμε με δεμένα χέρια» υπογράμμισε τονίζοντας  πως «θα δοθεί σύντομα η αρμόζουσα πολιτική απάντηση». 

«Οι ανακοινώσεις της ΟΙΕΛΕ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» 

Το δελτίο τύπου της ιδιοκτησίας του Ημερήσιου Ιδιωτικού Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης:
 
Όπως είναι γνωστό, στις 7 Οκτωβρίου 2016 καταγγέλθηκε η σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου του Μαθηματικού Νιχάτ ΧΟΤΣΙΚΑ.
 
Προσφέρθηκε στον ίδιον η προβλεπόμενη από τους νόμους αποζημίωση αλλά ο ίδιος αρνήθηκε να το παραλάβει και το εν λόγω ποσό κατατέθηκε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ενώ ο εν λόγω μαθηματικός, από την ημέρα επίδοσης της καταγγελίας της σύμβασης και επί δύο εβδομάδες δεν πάτησε στο σχολείο και δεν προέβη σε καμία νομική ενέργεια, λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις αυτών που τον καθοδηγούν (λανθασμένα) άρχισε να έρχεται στο σχολείο και προσπάθησε να εισέλθει στα μαθήματα και κάθε φορά αφού του υπενθυμίστηκε ότι καταγγέλθηκε η σύμβαση, του ζητήθηκε να αποχωρήσει από το σχολείο.

Κατά την διάρκεια αυτή, η καταγγελία της σύμβασης του εν λόγω μαθηματικού γνωστοποιήθηκε στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης από την ιδιοκτήτρια του σχολείου.

Η εγκυρότητα η μη της εν λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας κρίθηκε από το ΚΥΣΔΕ η σύνθεση του οποίου (τρεις διευθυντές εκπαίδευσης και δύο μέλη που καθορίζονται από την ΟΙΕΛΕ) δημιουργούσε ερωτηματικά για την αμεροληψία του και γι’ αυτό άλλωστε με τη νέα ρύθμιση (παρ. 9, άρθρου 56 του Ν. 4472/2017) άλλαξε η σύνθεση του (πλέον θα αποτελείται από τρεις δικαστές) και αφού δεν λήφθηκαν υπόψη οι ενστάσεις μας και τα έγγραφα που προσκομίστηκαν κρίθηκε καταχρηστική η καταγγελία και κατατέθηκε από την πλευρά μας η αίτηση ακύρωσης κατά της πράξης αυτής, του ΚΥΣΔΕ.

Μετά την συμπλήρωση τριών μηνών από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας, κατατέθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να απαγορευτεί, η είσοδος του στο σχολείο και η πρόκληση προβλημάτων στη λειτουργία του. Και ο μαθηματικός κατέθεσε αντίθετη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και ταυτόχρονα αιτήθηκε την έκδοση προσωρινής διαταγής η οποία αφού έγινε δεκτή, δυνάμει αυτής της προσωρινής διαταγής του επέτρεψα από τις 23 Ιανουαρίου έως τις διακοπές του Πάσχα να εισέρχεται στα μαθήματα.
Κατόπιν της συνεκδίκασης των δύο αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων στις 15 Φεβρουαρίου, εκδόθηκε στις 18 Απριλίου η απόφαση.

Με την απόφαση αυτή, αντίθετα με τους ισχυρισμούς της ΟΙΕΛΕ και του ΣΙΕΛΒΕ των οποίων απορρίφθηκαν οι ενστάσεις και ισχυρισμοί στην πρόσθετη παρέμβαση που έκαναν υπέρ του μαθηματικού κρίθηκε ότι:
1) η εν λόγω διάφορα είναι ιδιωτικής φύσεως και αρμόδια για την επίλυση του είναι τα πολιτικά δικαστήρια, 2) Ο εργαζόμενος πρέπει εντός τρίμηνης προθεσμίας έπειτα από την κοινοποίηση της καταγγελίας της σύμβασης να εγείρει αγωγή και να το κοινοποίηση στον εργοδότη και σε περίπτωση που δεν το πράξει αυτό χάνει το δικαίωμα αυτό και η καταγγελία της σύμβασης (ακόμα και να ήταν αρχικός άκυρη) καθίσταται έγκυρη και επομένως ο μαθηματικός δεν μπορεί να επικαλεστεί την ακυρότητα της καταγγελίας μετά την παρέλευση της άνω αποσβεστικής προθεσμίας.
Από το περιεχόμενο της εν λόγω απόφασης προκύπτει ξεκάθαρα ότι από τις 7-10-2016 δεν υπάρχει καμία σύμβαση εργασίας μεταξύ του μαθηματικού και του σχολείου.
Με την υπ’ αριθμ. 139/2017 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης επικυρώθηκε η ορθότητα των νομικών απόψεων που είχαμε από την αρχή της υπόθεσης.
Ο μαθηματικός εισήλθε στις αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου κατόπιν μιας προσωρινής διαταγής και όχι κατόπιν μιας οριστικής απόφασης όπως ισχυρίζεται η ΟΙΕΛΕ.

Οι αρμόδιοι της ΟΙΕΛΕ με τον ισχυρισμό τους ότι ο μαθηματικός έχει δικαιωθεί προσπαθούν να δείξουν πως ο μαθηματικός συνεχίζει να εισέρχεται στις αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου, με πρόθεση να εξαπατήσουν την κοινή γνώμη και να δημιουργήσουν αρνητική εντύπωση κατά του σχολείου μας. Στην πραγματικότητα όμως, μετά την έκδοση της υπ’ αριθμ. 139/2017 δικαστικής απόφασης και της κοινοποίησης της στον ίδιο, ο εν λόγω μαθηματικός σε καμία περίπτωση δεν εισήλθε στο σχολείο και τα μαθήματα του πραγματοποιήθηκαν από άλλο μαθηματικό κατόπιν και της έγκρισης του διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης.

Κατόπιν των παραπάνω και ενώ γνωρίζουν καλά ότι δεν έχουμε καμία υποχρέωση καταβολής μισθού στον εν λόγω μαθηματικό, η ΟΙΕΛΕ ειδικά με το τελευταίο της δελτίο τύπου που είναι γεμάτο ψεύδη και λανθασμένες πληροφορίες με τον ισχυρισμό της, ότι ο μαθηματικός είναι επί εννέα μήνες απλήρωτος, σκοπεύει να εξαπατήσει την κοινή γνώμη, να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις για το σχολείο μας και να το συκοφαντήσει.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι κατά των υπευθύνων που με κάθε τρόπο προσπαθούν να μην συμμορφωθούν και εκτελέσουν την απόφαση που έχει εκδοθεί, κατατέθηκε μήνυση και επίσης στάλθηκε αναφορά στον αρμόδιο Υπουργό που κοινοποιήθηκε και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, με αίτημα διενέργειας ΕΔΕ κατά των υπευθύνων που δεν συμμορφώνονται με την απόφαση.
Τέλος, σχετικά με τις ανακοινώσεις της ΟΙΕΛΕ που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα γίνονται οι απαραίτητες μελέτες από τους δικηγόρους μας, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα μας με κάθε νόμιμο μέσο.
Με σεβασμό προς την κοινή γνώμη.
 

Η Ιδιοκτήτρια του Ημερήσιου Ιδιωτικού
 
Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης
 
Σαϊμέ ΚΙΡΛΗ ΝΤΟΚΜΕ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.