Μηνυμα βουλευτη ΣΥΡΙΖΑ Ροδοπης Δημητρη Χαριτου για την Εργατικη Πρωτομαγια

«Στο όνομα του εκσυγχρονισμού δήθεν της νομοθεσίας η κυβέρνηση στοχεύει να νομιμοποιήσει και με τη βούλα το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας»

Το δικό του μήνυμα ενόψει των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται για σήμερα Πέμπτη 6 Μαΐου στέλνει ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, ασκώντας ταυτόχρονα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις αλλαγές που προωθεί στην εργατική νομοθεσία της χώρας.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής τονίζει πως 135 χρόνια από τους αγώνες του Σικάγου τα αιτήματα για 8ωρο, για συλλογικές συμβάσεις, για αξιοπρεπή εργασία παραμένουν όχι μόνο επίκαιρα, αλλά επανέρχονται στο προσκήνιο με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, εξαιτίας της χωρίς προηγούμενο  επίθεσης της κυβέρνησης ενάντια στον κόσμο της εργασίας και στη νεολαία». 

«Η κυβέρνηση μάς επαναφέρει σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα»

Παράλληλα υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στο δόγμα του νεοφιλευθερισμού και των αγορών, αντιμετωπίζει την εργασία όχι ως κυρίαρχο στοιχείο της ανάπτυξης, αλλά ως το κόστος εκείνο της παραγωγής μέσω του οποίου θα διασφαλίζεται η μεγιστοποίηση του κέρδους των κυρίαρχων οικονομικών ελίτ στο όνομα της ανάπτυξης. Αυτό το δόγμα υπηρέτησε με τις ασκούμενες πολιτικές από το ξεκίνημα της θητείας της, αφού όχι μόνο κατεδάφισε όσα κατακτήθηκαν μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η βάσιμη αιτιολόγηση των απολύσεων, η ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας κα, αλλά με το κυοφορούμενο νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα μας επαναφέρει σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα».

«Στο στόχαστρο των κυβερνητικών μέτρων η νέα γενιά»

Κορυφώνοντας την κριτική του προς την κυβέρνηση ο βουλευτής Ροδόπης υπογραμμίζει πως «στο όνομα του εκσυγχρονισμού δήθεν της νομοθεσίας η κυβέρνηση στοχεύει να νομιμοποιήσει και με τη βούλα το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας που βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι νέοι με την κατάργηση του 8ωρου και τη θεσμοθέτηση της 10ωρης εργασίας, την κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την εδραίωση των ατομικών, τη μονιμοποίηση του ελαστικού ωραρίου, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις ανεξέλεγκτες απολύσεις, την καθίζηση των μισθών καθώς και την περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων. Στο στόχαστρο των κυβερνητικών μέτρων η νέα γενιά που θα έχει μπροστά της όχι μόνο έναν αβέβαιο εργασιακό βίο, αλλά και νέα διλλήματα για το αν θα αναζητήσει εκτός της χώρας άλλους καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας».

«Η εξέλιξη αυτή δεν είναι και δεν μπορεί να είναι νομοτελειακή» αντιτείνει ο βουλευτής λίγο πριν κλείσει το μήνυμά του για να εκφράσει την εκτίμηση ότι «όπως στο ρου της ιστορίας η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, οι νέες γενιές ανέτρεψαν βεβαιότητες και σκληρά καθεστώτα, έτσι και τώρα είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν παθητικά τα τετελεσμένα. Αργά ή γρήγορα, η απάντηση θα είναι ορμητική, μαζική και αποφασιστική».

«Αγώνας για να μην νομιμοποιηθεί η εργασιακή ζούγκλα! Ενωμένοι να αποκρούσουμε το αντεργατικό νομοσχέδιο! Να μη γυρίσει πίσω η ιστορία!» προτρέπει ο κ. Χαρίτου κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.