Μηνυμα του Μητροπολιτη Μαρωνειας και Κομοτηνης προς μαθητες και εκπαιδευτικους της Ροδοπης

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Γραπτό μήνυμα με αποδέκτες τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Ροδόπης με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εξέδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής.
 
Αναφερόμενος στους μαθητές ο Σεβασμιώτατος επισημαίνει πως «άλλη μία σχολική χρονιά ξεκινά σήμερα για σας, αλλά και για τους συνοδοιπόρους σας, τους γονείς, τους δασκάλους, και όλους όσοι έχουν την ευθύνη να σας προσφέρουν ένα ήρεμο, λειτουργικό και ασφαλές περιβάλλον, ώστε να αφοσιωθείτε απερίσπαστοι στη διαδικασία της μάθησης. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται και η τοπική μας Εκκλησία». «Θα είμαστε όλοι κοντά σας και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξουμε το δύσκολο έργο σας» διαβεβαιώνει ο Σεβασμιώτατος για να εξηγήσει πως «δεν πρέπει κανείς να θεωρήσει το έργο σας εύκολο η ευκαταφρόνητο. Έχετε δύσκολο αγώνα μπροστά σας. Η κατάκτηση της γνώσης δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση. Απαιτεί προσήλωση, μελέτη και θυσίες».
 
«Έχετε όμως δίπλα σας» προσθέτει ο τοπικός ποιμενάρχης «την οικογένεια, που θα φροντίσει για τις υλικές και συναισθηματικές σας ανάγκες. Δίπλα σας είναι και οι εκπαιδευτικοί, που θα μεριμνήσουν να οικοδομήσετε την καινούργια γνώση πάνω σε αυτά που ήδη γνωρίζετε, αλλά και να καλλιεργήσετε πνεύμα δημιουργικό και κριτικό. Διότι η αληθινή παιδεία δεν συνιστά στείρα αποστήθιση πληροφοριών ή άκριτη αποδοχή καινούργιων ιδεών. Αντίθετα, πραγματική μάθηση είναι η δημιουργική προσέγγιση της γνώσης, η κριτική εξέτασή της με βάση τις πνευματικές αρχές, το ανθρωπιστικό πνεύμα και τις ηθικές αξίες. Στήριγμα και πυξίδα σ’ αυτό είναι η ορθοδοξία, οι Πατέρες της Εκκλησίας με το θεόπνευστο έργο τους, οι παραδόσεις του τόπου μας».
 
«Το μεγαλύτερο όμως στήριγμά σας είναι ο Θεός» υπογραμμίζει ο Σεβασμιώτατος κλείνοντας την αναφορά του στους μαθητές. «Η ακολουθία του αγιασμού που τελούμε σήμερα» εξηγεί «δεν είναι παρά μία φανέρωση με ορατά σημεία, όπως το νερό, της Χάριτος και ευλογίας του Θεού, τον Οποίον παρακαλούμε και αντλούμε τη βεβαιότητα ότι στέκεται δίπλα σας, φωτίζει τον νου και γεμίζει την καρδιά σας με την αγάπη Του. Αναζητήστε Τον στην Εκκλησία και στις διδαχές της. Αναζητήστε Τον μέσα σας. Αναζητήστε Τον στον συνάνθρωπό σας. Ένας μεγάλος Έλληνας ποιητής, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, γράφει σε ένα του ποίημα: “Κάθε που αγκαλιάζω έναν / άνθρωπο, Κύριε, θαρρώ / πως κρεμιέμαι από το λαιμό σου”. Κρεμαστείτε από τον λαιμό του Θεού και μη φοβάστε τίποτα. Αγκαλιάστε με αγάπη τους συμμαθητές και τους δασκάλους σας και θα δείτε πόσο πιο εύκολος θα γίνει ο αγώνας σας, πόσο πιο ουσιαστική θα σας φανεί η γνώση που θα αποκτάτε μέρα με τη μέρα. Διότι μέρα με τη μέρα θα βιώνετε το θαύμα της αγάπης του Θεού. Εύχομαι, λοιπόν, τη χρονιά αυτή να γίνετε σοφότεροι πνευματικά και πληρέστεροι ψυχικά. Κι όλος ο κόσμος θα γίνει καλύτερος μέσα από σας». 

Το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου προς τους εκπαιδευτικούς 

Στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης δεν παραλείπει να αναφερθεί και στους εκπαιδευτικούς. Αφού τους απευθύνει θερμές ευχές για υγεία και δύναμη «στην επιτέλεση του υπεύθυνου και ιερού σας έργου» επισημαίνει για άλλη μια φορά «πόσο σημαντικό θεωρώ το λειτούργημά σας, κυρίως στα δύσκολα χρόνια που βιώνουμε. Δεν εννοώ την μετάδοση των γνώσεων στους τομείς που θεραπεύει η καθεμία και ο καθένας σας. Γνωρίζω και εμπιστεύομαι την επάρκεια των ελλήνων εκπαιδευτικών και επιστημόνων.
 
Μιλώ για την ευθύνη σας να συμβάλετε στην καλλιέργεια της αληθινής παιδείας στους μαθητές σας. Να τους θωρακίσετε ψυχικά και πνευματικά για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που θα συναντήσουν στη ζωή τους. Μιλώ για το καθήκον που έχετε ως δάσκαλοι να τους μάθετε να σκέφτονται και να εκφράζονται ελεύθερα και δημοκρατικά. Να τους διδάξετε την αγάπη προς τον Άλλο και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Να τους μάθετε να απορρίπτουν κάθε τι που ευτελίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στον βωμό του κέρδους και των υλικών απολαύσεων. Να τους εμφυσήσετε άφθαρτα ιδανικά, ανθρωπιστικές αρχές και ηθικές αξίες, που θα τους βοηθήσουν να πλεύσουν στο ταραχώδες πέλαγος της οικονομικής και πολιτισμικής διεθνοποίησης του καιρού μας, με έρμα και πυξίδα την ελληνοχριστιανική μας παράδοση.
 
Είναι μεγάλος ο μόχθος και τεράστια η ευθύνη να συμμετέχεις στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός νέου ανθρώπου. Απαιτεί από σας γνώση, ευαισθησία και αγάπη για το έργο και για τους υπό διαμόρφωση μαθητές σας. Απαιτεί να τους απευθύνετε λόγο αληθινό και ουσιαστικό. Απαιτεί όμως από μέρους σας και πράξη σύμφωνη με τον λόγο, γιατί είστε ταυτόχρονα τα πρότυπα των όσων διδάσκετε.
Εύχομαι ολόψυχα να έχετε τον Θεό στήριγμα και αρωγό σε αυτήν και σε κάθε σχολική χρονιά!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.