Μηνυμα για την προληψη απο το ΚΕ.ΜΕ.Α και την τοπικη ιατρικη κοινοτητα

Στην εκδήλωση του 2ου ΚΑΠΗ με θέμα: «Νοσήματα του Αναπνευστικού συστήματος – Πρόληψη και Αντιμετώπιση»

Ημερίδα ενημέρωσης στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων πραγματοποίησε την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου το 2ο ΚΑΠΗ Κομοτηνής, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Πολυλειτουργικό Κέντρου, παρουσία του προέδρου ΚΕ.ΜΕ.Α Νίκου Σωτηρακόπουλου, της κ. Κωνσταντινιάς Ευσταθίου διευθύντριας του 2ου ΚΑΠΗ αλλά και πλήθους μελών του.
 
Η ανοιχτή προς το κοινό εκδήλωση, έφερε τον τίτλο  «Νοσήματα του Αναπνευστικού συστήματος – Πρόληψη και Αντιμετώπιση» με ομιλητές τους πνευμονολόγους ιατρούς Κοσμά Παπαχρήστου, Κωνσταντίνο Αρχοντογεώργη, Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο και Σάββα Καμενίδη οι οποίοι αναφέρθηκαν -μεταξύ άλλων- στους εμβολιασμούς και την ανοσοποίηση του πληθυσμού, το βρογχικό άσθμα, την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το κάπνισμα και τον καρκίνο του πνεύμονα.
 

«Η διακοπή του καπνίσματος προσφέρει 3 χρόνια επιπλέον επιβίωσης»

 
 Ο κ. Χαριτόπουλος, η ομιλία του οποίου περιέλαβε τις καταστροφικές συνέπειες του καπνίσματος, τις βλάβες που προκαλεί το τσιγάρο στον πνεύμονα αλλά  και τη μεγάλη επίπτωση του καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές, προσπάθησε να δώσει το μήνυμα της διακοπής του καπνίσματος έστω και στα άτομα της 3ης ηλικίας γιατί η διακοπή όπως επεσήμανε «είναι σημαντική σε κάθε ηλικία».
 
«Η διακοπή του καπνίσματος στην ηλικία των 65 ετών θεωρείται ότι προσφέρει 3 χρόνια επιπλέον επιβίωσης σύμφωνα με τις έρευνες που διεξάγονται σήμερα» ανέφερε ο επιστήμονας, συμπληρώνοντας πως «στην Ελλάδα ένας στους τρείς θανάτους ηλικίας ανδρών κάτω των 45 ετών, οφείλεται στο κάπνισμα».

 

Περισσότεροι οι μη και πρώην καπνιστές από τους καπνιστές

 
Το δεύτερο πρόβλημα στο οποίο αναφέρθηκε και αφορά την Ελλάδα, είναι ότι οι μη καπνιστές και οι πρώην καπνιστές είναι πολύ περισσότεροι από τους καπνιστές. «Συνολικά στον πληθυσμό περίπου 41% είναι οι καπνιστές, 40% οι μη καπνιστές και γύρω στο 19% οι πρώην καπνιστές» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαριτόπουλος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «οι μη καπνιστές και οι πρώην καπνιστές είναι πολύ περισσότεροι από τους καπνιστές και αυτό αποτελεί ένα μήνυμα που πρέπει να δοθεί σε όλη τη κοινωνία, ότι δηλαδή ο νόμος της διακοπής του καπνίσματος μπορεί να εφαρμοστεί».
 

Ανάγκη «αλλαγής σελίδας» σχετικά με τον αντικαπνιστικό νόμο στην Κομοτηνή

 
Καταληκτικά, ανέφερε πως -μέχρι στιγμής- ο αντικαπνιστικός δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα «αλλαγής σελίδας» αναφορικά με την τήρηση του νόμου στην Κομοτηνή, η οποία όπως υπογράμμισε ο γιατρός «πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας».
 

Απαραίτητος ο «δρόμος» των εμβολιασμών

 
Ακολούθως, ο κ. Κοσμάς Παπαχρήστου, συνεχάρη τον Δήμο για την πρωτοβουλία και την πρόεδρο του αντικαρκινικού συλλόγου Ροδόπης για την εκδήλωση η οποία όπως ανέφερε «ναι μεν μπορεί να αφορά κυρίως την 3η ηλικία αλλά ουσιαστικά ενδιαφέρει όλο τον πληθυσμό».
 
Ο κ. Παπαχρήστου τόνισε την εξέχουσα σημασία των εμβολιασμών για την ανοσοποίηση του πληθυσμού, κατακρίνοντας τις τάσεις που έχουν προκύψει από μια μερίδα του κόσμου που τάσσεται κατά των εμβολίων. «Είναι προς το συμφέρον όλων να μην καλλιεργούνται αμφιβολίες και να μην υπάρχει παραπλάνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Παπαχρήστου.
 

«Η πρόληψη πρέπει να είναι μέλημα όχι μόνο των ηλικιωμένων αλλά όλων»

 
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΕ.Α κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, σημείωσε πως «πάντα θα διεξάγονται τέτοιες ενημερωτικές εκδηλώσεις, τονίζοντας την εξέχουσα σημασία αυτών,  με την αναφορά του στην  ιπποκρατική αντίληψη «κάλλιο το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν».
 
Τέλος, ο κ. Σωτηρακόπουλος στάθηκε στα πολλαπλά οφέλη της πρόληψης αναφερόμενος ενδεικτικά στη μείωση των κρατικών δαπανών. «Λιγότερα φάρμακα, λιγότερες αρρώστιες, λιγότερη δαπάνη από την πατρίδα μας και από τα ταμεία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος. «Η πρόληψη πρέπει να είναι μέλημα όχι μόνο των ηλικιωμένων αλλά όλων» τόνισε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.