Μηνυμα Ειρηνης για την ημερα της Ευρωπης

Από το Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Κομοτηνής σε συνεργασία με το Europe Direct ΑΜΘ

Με έργα μαθητών του Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου, του μοναδικού Σχολείου Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Ροδόπη, για την ειρήνη, τιμήθηκε την Δευτέρα 9 Μαΐου η ημέρα της Ευρώπης, με πρωτοβουλία του Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μάλιστα ανάμεσα στα έργα των μαθητών, περίοπτη θέση είχε αυτό της Αμέτ Τζερέν με θέμα την ειρήνη, το οποίο διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής για το σχολικό έτος 2022 «Ειρήνια Τόξα» της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδος και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, και θα παραμείνει σε αυτή.

Στην έκθεσή του τα παιδιά του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου, με σύμμαχο τη δύναμη της τέχνης, φώναξαν ηχηρά ΟΧΙ στον πόλεμο και φιλοτέχνησαν το όνειρο όλων των παιδιών της γης, το μεγαλύτερο «ειρήνιο» τόξο να ανατείλει και να μεσουρανεί παντοτινά σε όλη την οικουμένη.

Σημαντική πτυχή των δραστηριοτήτων του Μειονοτικού Σχολείου

Φέτος το Σχολείο είναι το μοναδικό από τη Ροδόπη που συμμετέχει στο πρόγραμμα Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, σημείωσε η κ. Άρτεμις Αρχοντογεώργη, Φιλόλογος, που μαζί με την Νομικό κ. Κατερίνα Γεωργαντά είχαν την διαχείριση του προγράμματος, και ήρθαν την ημέρα της Ευρώπης στην πλατεία για να δείξουν τα έργα που φιλοτέχνησαν τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, μέσα από τη συμμετοχή τους σε διάφορες δράσεις, τόσο για την έμφυλη βία αλλά και στη δράση ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής.

Κεντρικό ρόλο όμως στην παρουσία τους στην πλατεία είχαν τα έργα για την ειρήνη, και κυρίως το έργο της Αμέτ Ζερέν, για τη διάκριση του οποίου είναι πολύ περήφανοι.

Γιορτάζοντας την ενότητα

Από την πλευρά του Europe Direct ΑΜΘ η κ. Ηράκλεια Γκατζίνη τόνισε πως αυτή την ημέρα γιορτάζει η ενότητα, η ευημερία και η ειρήνη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την διακήρυξη Σουμάν, την αφετηρία της ΕΕ όπως τη γνωρίζουμε σήμερα να βάζει τις βάσεις στην προσπάθεια να μην γνωρίσει η ανθρωπότητα τις φρικαλεότητες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Φέτος οι αντιπρόσωποι της ΕΕ αφιέρωσαν αυτή την ημέρα στον Ουκρανικό Λαό, γιατί μια από τις πιο σημαντικές αξίες της Ένωσης είναι η αλληλεγγύη. Για αυτό και βρέθηκαν στην Κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, για να γνωρίσει ο κόσμος το γραφείο τους, και να ενημερώσουν, μαζί με τους μαθητές του σχολείου –Πρέσβη για την ειρήνη και τον πόλεμο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.