Μηνυμα απο 5 σχολεια της Ροδοπης για την εξαλειψη της Βιας κατα των γυναικων

Με δικούς τους, οπτικοακουστικούς τρόπους, έδωσαν την δική τους ματιά στο ζήτημα που ταλανίζει την Ελληνική κοινωνία

Μήνυμα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, έστειλαν πέντε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, συμμετέχοντας στις δράσεις που διοργανώθηκαν στην Κομοτηνή στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με πρωτοβουλία του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής, και τη συμμετοχή μιας σειράς φορέων της Ροδόπης.

Ένας από αυτούς ήταν και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης που ένωσε τη φωνή της με αυτήν ποικίλων φορέων που συντάχθηκαν για να στηλιτεύσουν αυτό το αποτρόπαιο κοινωνικό φαινόμενο.

Σύμφωνα με την Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαίρη Κοσμίδου και την Υπεύθυνη Σχολικών δραστηριοτήτων κ. Κατερίνα Σχοινά, η συμμετοχή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της ευρείας κοινότητας μαθητών και εκπαιδευτικών στο παραπάνω συλλογικό εγχείρημα  δηλώνει τη σημασία της εκπαίδευσης στην πρόληψη της εξάλειψης του φαινομένου.

Για αυτό άλλωστε και η εβδομάδα δράσης που διοργανώθηκε στην Κομοτηνή, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου με πέντε σχολεία του Δήμου Κομοτηνής, το 5ο Γυμνάσιο, το Μουσικό Σχολείο, το 3ο Γενικό Λύκειο, το Εσπερινό Γενικό Λύκειο και το Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο, να υλοποιούν διαδικτυακή ημερίδα όπου συζητήθηκε το θέμα και παρουσιάστηκαν μικρά αλλά αντιπροσωπευτικά δείγματα από δράσεις των σχολείων για την έμφυλη βία.

Έτσι το 5ο Γυμνάσιο Κομοτηνής παρουσίασε ταινία μικρού μήκους και βίντεο εκφράζοντας την ανάγκη για τον αγώνα κατά της βίας (την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο https://www.youtube.com/watch?v=atD2u3uFwzs). Το Μειονοτικό Γυμνάσιο, πραγματοποίησε έκθεση ζωγραφικής με έργα των μαθητών και μαθητριών του που στηλίτευαν εικαστικά την έμφυλη βία.

Όσο για το 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής, αυτό δημιούργησε σχετικό πάντλετ με παρόμοιας θεματικής και διάθεσης δυναμικές δράσεις, ενώ μαθήτριες του Εσπερινού ΓΕΛ Κομοτηνής διάβασαν αποσπάσματα από την εμβληματική «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Τέλος το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής χάρισε τον μουσικό του επίλογο με παλιά τραγούδια, των οποίων οι στίχοι είναι δηλωτικοί του σεξισμού και των διακρίσεων εις βάρος της γυναίκας. 

Τα σχολεία κατάφεραν έτσι να εκφράσουν με τον ευρηματικό τους τρόπο το μήνυμα για την εξάλειψη της βίας  κατά των γυναικών.

Η δράση ολοκληρώθηκε με συστάδες από 25 πορτοκαλί μπαλόνια που ανυψώθηκαν στον ουρανό, στέλνοντας ένα συμβολικό ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας και, ταυτοχρόνως, μια χρωματιστή πινελιά ελπίδας στον συννεφιασμένο ουρανό της πόλης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.