«Μηλον της εριδος» τα αδεσποτα της Κομοτηνης

Στον Εισαγγελέα ο «Σπάρτακος» , με καταγγελία για 166 κρούσματα τραυματισμών πολιτών Απάντηση σε αυστηρό ύφος από τον Γ.Πετρίδη, που αμφισβητεί τα καταγγελλόμενα

Μία σοβαρή καταγγελία της δημοτικής παράταξης «Σπάρτακος», στην οποία αναφέρεται ότι από την αρχή του χρόνου στο Νοσοκομείο Κομοτηνής καταγράφηκαν 166 κρούσματα τραυματισμών συμπολιτών μας από επιθέσεις σκύλων, ενώ ταυτόχρονα γνωστοποιείται ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος Εισαγγελέας, επαναφέρει στην επικαιρότητα το ζήτημα του υπερβολικού αριθμού αδέσποτων, που κυκλοφορούν στην πόλη μας, και εγείρει θέμα αναφορικά με τους κινδύνους που διατρέχουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Από την έρευνα του «ΠτΘ» για το περιεχόμενο της επίμαχης καταγγελίας, δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθεί άμεσα ο ακριβής αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρονται σε αυτήν, αλλά από το Νοσοκομείο μας διευκρινίστηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των τραυματισμών, αν όχι το μεγαλύτερο, προκαλείται από επιθέσεις δεσποζόμενων ζώων και όχι κατ’ ανάγκη από αδέσποτα.

Την ίδια στιγμή, όπως ενημερωθήκαμε, έρευνα για τη διασαφήνιση των στοιχείων, που περιλαμβάνονται στην καταγγελία του «Σπάρτακου», ζητούσε από τη διοίκηση του Νοσοκομείου και η δημοτική αρχή Κομοτηνής. Μάλιστα, κατά την επικοινωνία μας με τον δήμαρχο, κ. Γιώργο Πετρίδη, μας δηλώθηκε από τον τελευταίο ότι αμφισβητεί τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε ο «Σπάρτακος».

Παράταξη Πολιτών «Σπάρτακος»

«Τα πράγματα στην πόλη μας δεν κινούνται εύκολα, οπότε προσφύγαμε στον Εισαγγελέα, πριν φτάσουμε να μετράμε τους τραυματίες σε …χιλιάδες»

Σε αυτό το σημείο αξίζει να παρατεθεί το κείμενο της καταγγελίας, που έκανε ο «Σπάρτακος», όπου περιλαμβάνονται τα στοιχεία για τα κρούσματα τραυματισμών πολιτών από επιθέσεις σκύλων:

«Η Παράταξη Πολιτών «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», αναζητώντας πάντοτε λύσεις στα προβλήματα των δημοτών της Κομοτηνής, έψαξε για τα επίσημα στοιχεία σχετικά με το μείζον θέμα των αδέσποτων σκύλων της πόλης. Απευθύνθηκε στο Νοσοκομείο μας και προ ημερών (24/9/2015) έλαβε την απάντηση που τεκμηριώνει την ανησυχία μας: από την αρχή του έτους μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 166 κρούσματα τραυματισμών συμπολιτών μας από επιθέσεις σκύλων! Εννοείται πως δεν περιλαμβάνονται όλα εκείνα τα περιστατικά με επιπόλαια τραύματα, με ατυχήματα που προκλήθηκαν από την απειλή ή το κυνηγητό ποδηλατών, δικυκλιστών κτλ.

Όταν βρισκόμαστε στο σημείο αυτό, κάθε τρεις μέρες να έχουμε δύο τραυματίες στις Πρώτες Βοήθειες του Νοσοκομείου, θεωρούμε ότι κάτι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει. Στην προσπάθειά μας να αναζητήσουμε παλιότερα από κοινού λύση με τη δημοτική αρχή δεν πετύχαμε κάτι, αφού ο νόμος είναι διατυπωμένος με τρόπο απολύτως μη λειτουργικό για ρύθμιση του πληθυσμού των αδέσποτων στις ελληνικές πόλεις. Πιστεύουμε ότι πρέπει να σταματήσουν πια τα ευχολόγια και οι μεταθέσεις ευθυνών και να ψάξουμε όλοι από κοινού για λύση του προβλήματος. Εμείς, ως ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, προτείναμε την επέκταση του δημοτικού κυνοκομείου στον παλιό ΧΑΔΑ κι ευελπιστούμε να αποτελέσει η πρότασή μας αφορμή για έναν ειλικρινή δημόσιο διάλογο. Επειδή όμως τα πράγματα στην πόλη μας δεν κινούνται εύκολα, καταθέσαμε την απάντηση που λάβαμε από το Νοσοκομείο στον Εισαγγελέα, προκειμένου οι δικές του ενέργειες να αποτελέσουν καταλύτη εξελίξεων, πριν φτάσουμε να μετράμε τους τραυματίες σε …χιλιάδες».

Οι επιφυλάξεις και οι αμφισβητήσεις από τον δήμαρχο Κομοτηνής

Εκ μέρους του δημάρχου Κομοτηνής δηλώθηκε καταρχήν η έκπληξη για το γεγονός ότι «η παράταξη «Σπάρτακος», αντί να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο με ερώτημα και με πρόταση, επέλεξε να απευθυνθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών». Ακολούθως, ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε ότι τα καταγγελλόμενα θα ελεγχθούν για την ακρίβειά τους, ενώ επικέντρωσε σε τρία σημεία τους, για να αμφισβητήσει ευθέως ή να επιφυλαχτεί για την αξιοπιστία τους. Καταρχήν, εκτίμησε πως τα αριθμητικά δεδομένα, που επικαλείται ο «Σπάρτακος», «πιθανότατα περιλαμβάνουν και επαναλήψεις επισκέψεων για το ίδιο περιστατικό». Κατά δεύτερον, παρατήρησε ότι το Νοσοκομείο Κομοτηνής εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους του νομού, στον οποίο υπάρχουν άλλοι τρεις δήμοι και μάλιστα αγροτικοί. Επιπλέον, διερωτήθηκε αν υπάρχουν στοιχεία στο Νοσοκομείο, που να αποσαφηνίζουν πόσες επιθέσεις έγιναν από δεσποζόμενα και πόσες από αδέσποτα σκυλιά. «Θα επανέλθουμε με στοιχεία, τα οποία θα πάρουμε από το Νοσοκομείο», σημείωσε κλείνοντας αυτήν την αναφορά του ο κ. Πετρίδης, «διότι εδώ δημιουργούμε κι έναν πανικό στον κόσμο».

Γιώργος Πετρίδης
«Είμαστε ο μοναδικός δήμος στην ΠΑΜ-Θ, που διαθέτει δημοτικό κυνοκομείο και προσπαθούμε να λειτουργήσουμε με τον καλύτερο τρόπο»

Εστιάζοντας στην ουσία του θέματος και αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα με τα αδέσποτα στην πόλη, ο κ. Πετρίδης υπεραμύνθηκε των ενεργειών της δημοτικής αρχής στη διαχείρισή τους. «Είμαστε ο μοναδικός δήμος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που διαθέτει δημοτικό κυνοκομείο», τόνισε, «και προσπαθούμε να λειτουργήσουμε με τον καλύτερο τρόπο». «Το κυνοκομείο φιλοξενεί γύρω στα 200 αδέσποτα», συνέχισε, «ενώ είχε φτάσει να φιλοξενεί μέχρι και 300. Η νομοθεσία, παρόλα αυτά, μας επιβάλλει ακόμα κι αυτά που φιλοξενούμε, να τα αφήσουμε έξω. Εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να μαζέψουμε όλα τα αδέσποτα της Κομοτηνής ή να ξέρουμε εκ των προτέρων πιο είναι επικίνδυνο και πιο όχι. Όποτε γίνεται στον δήμο καταγγελία, που έχει να κάνει με επιθετικότητα κάποιου ζώου, επεμβαίνουμε άμεσα, με τον κτηνίατρο αλλά και με υπαλλήλους του δήμου, και το μαζεύουμε. Το περνάμε από εξετάσεις, ώστε να δούμε μήπως έχει κάτι, αν και δεν μας έχει τύχει μέχρι τώρα τίποτε ανησυχητικό, που να συνιστά κίνδυνο για μετάδοση σε άνθρωπο. Ταυτόχρονα ειδοποιούμε και τον καταγγέλλοντα ή τον παθόντα, αν υπάρχει παθών, και τον ενημερώνουμε για την κατάσταση του ζώου, ώστε να ξέρει κι αυτός, να μην ανησυχεί».

«Την ίδια στιγμή, που μας καταγγέλλει ο «Σπάρτακος», καλούμαστε να δώσουμε εξηγήσεις γιατί δεν αφήνουμε ελεύθερα και τα αδέσποτα, που έχουμε στο κυνοκομείο»

Απαντώντας, τέλος, στην πρόταση για επέκταση του δημοτικού κυνοκομείου στον παλιό ΧΑΔΑ, τόνισε ότι αυτή η συζήτηση είχε γίνει με τα μέλη του «Σπάρτακου» και ότι ο ίδιος τους είχε εξηγήσει ότι από τη νομοθεσία δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Η νομοθεσία, όπως θέλησε να αποσαφηνίσει ο κ. Πετρίδης, προβλέπει ότι «δε δικαιούμαστε να τα κρατάμε έγκλειστα τα σκυλιά, αλλά αφού τα στειρώσουμε, τα αποπαρασιτώσουμε και τα εμβολιάσουμε, υποχρεούμαστε να τα επαναφέρουμε στο φυσικό τους περιβάλλον». Όπως επισήμανε, μάλιστα, μετά από καταγγελία πανελλήνιου ζωοφιλικού σωματείου, παρενέβησαν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές σε πανελλαδική κλίμακα, ζητώντας από όλους τους δήμους, που διαθέτουν δημοτικά κυνοκομεία, να εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος. «Την ίδια στιγμή, που μας καταγγέλλει ο «Σπάρτακος» στην Εισαγγελία», σχολίασε με νόημα, «έχουμε έγγραφο της Εισαγγελίας που ουσιαστικά μας καλεί να δώσουμε εξηγήσεις γιατί δεν αφήνουμε ελεύθερα και τα αδέσποτα, που έχουμε στο κυνοκομείο». «Αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά», κατέληξε, «αλλά προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.