Μικροι κηπουροι εν δρασει

Οι μαθητές του 6ου και του 11ου Νηπιαγωγείου γνώρισαν την σπορά και την φροντίδα των φυτών

«Από το σποράκι στο πιάτο μας», μια πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε από παιδιά αλλά και γονείς

Τη σπορά, τη φροντίδα των φυτών τους και στο τέλος, τη συγκομιδή των καρπών τους, θα μάθουν οι μαθητές του 6ου και του 11ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής, που συμμετέχουν φέτος στη δράση με τίτλο «Από το σποράκι στο πιάτο μας» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Σπορίτες Ροδόπης.

Η δράση ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά συνεχίζεται έως και την άνοιξη με την ανθοφορία των φυτών, με τους μικρούς κηπουρούς να γνωρίζουν τα φυτά από τον σπόρο, μέχρι τη βλάστησή του.

Οι μικροί κηπουροί γνώρισαν τους σπόρους αλλά και πώς να τους φυτεύουν

Ήδη επεξεργάστηκαν, ταξινόμησαν, φύτεψαν και μελέτησαν τους εκπαιδευτικούς σπόρους, όπως μελιτζάνα, ντομάτα, πιπεριά, ρόκα, κολοκύθι, που τους προμήθευσαν οι Σπορίτες, μαζί με χώμα και οδηγίες για τη σπορά, κατανοώντας παράλληλα την αξία των παραδοσιακών σπόρων και τη σημασία να διαδοθούν, γι’ αυτό και κάθε ένα παιδί πρόσφερε μια ποικιλία σπόρων στην οικογένειά του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ασχολήθηκαν με κατασκευές – όπως μεγάλες γλάστρες -χρησιμοποίησαν εργαλεία για να σκαλίσουν το έδαφος, συσκεύασαν σπόρους, ζωγράφισαν αφίσες και ταμπέλες για κάθε λαχανικό, έφτιαξαν σκιάχτρα για το «χωράφι» τους.

Έμαθαν για τους σπόρους που φύτευσαν


Ο κήπος που δημιουργήθηκε στο χώρο του νηπιαγωγείου, μαζί με το σκιάχτρο

Τα δύο νηπιαγωγεία, δεν είναι ξένα προς την ανάδειξη της καλλιέργειας των τοπικών ποικιλιών, συμμετέχοντας στη δράση για τις τοπικές ποικιλίες που πραγματοποιούν κάθε χρόνο οι Σπορίτες.

Όπως σημείωσαν η κ. Μαρία Φουντουκίδου και η κ. Φωτεινή Αστερίου, υπεύθυνες της δράσης στα δύο νηπιαγωγεία, φέτος το προχώρησαν ακόμα περισσότερο, γιατί ήθελαν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη φύση, το χώμα, το έδαφος, κάτι που κατάφεραν με την βοήθεια των Σποριτών, που μαζί με τους σπόρους τους έδωσαν και την τεχνογνωσία τους.

Έτσι φέτος έκαναν και δράσεις για τη φύτευση των σπόρων, με ένα μικρό κήπο στο πίσω μέρος της αυλής τους, κατασκεύασαν και τοποθέτησαν ένα σκιάχτρο εκεί, αλλά και συναρμολόγησαν ζαρντινιέρες από ξύλο, με τα παιδιά να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Η δημιουργικότητα των παιδιών όμως δεν εξαντλήθηκε εκεί, μιας και κατασκεύασαν μικρές τσαντούλες για να τοποθετήσουν τα σποράκια, τα οποία μοίρασαν στους γονείς τους, καθώς λόγω κορωνοϊού, οι επαφές είναι περιορισμένες

Σε επαφή με τη φύση

Από την τάξη…

Βέβαια η δράση βοήθησε, επειδή ειδικά τους τελευταίους μήνες οι μαθητές τους έχουν χάσει την επαφή τους με την φύση, να την ξαναβρούν, «να ανακατέψουν με τα χεράκια τους, να δουν πως μπαίνει ο σπόρος μέσα στο χώμα, να ρίξουν νερό, να σκαλίσουν, που τους πηγαίνει ένα βήμα πιο κοντά στη Φύση» όπως ανέφερε η κ. Φουντουκίδου.

Προσπάθησαν παράλληλα να δώσουν στους μαθητές να καταλάβουν την αξία του παραδοσιακού σπόρου, και τον τρόπο που αυτός μπορεί να περάσει από γενιά σε γενιά, αλλά και τη σημασία της προσπάθειας ομάδων όπως οι «Σπορίτες» σε αυτή την κατεύθυνση.

Ενθουσιασμός από μικρούς και μεγάλους

…στη ζαρντινιέρα

Η δράση τους θα συνεχιστεί και την άνοιξη, όταν και τα φυτά τους, με την βοήθεια του καιρού, θα αναπτυχθούν, και τότε θα προσπαθήσουν να μάθουν περισσότερα οι μαθητές τους για τον καρπό του φυτού, όταν αυτός εμφανιστεί.

Κατόπιν, σκοπεύουν να τα μοιράσουν και στο ευρύτερο κοινό, αν φυσικά το επιτρέψει η κατάσταση.

Οι μαθητές τους πάντως αγκάλιασαν με ενθουσιασμό αυτή τη δράση, ενώ ασχολήθηκαν, εκτός από τον ίδιο το σπόρο και την ανάπτυξη του, και με θέματα όπως η παρασκευή ψωμιού, η διατροφή και άλλα.

Ενθουσιασμό όμως έδειξαν και οι γονείς, που συνεργάστηκαν ουσιαστικά στην δράση, με αρκετούς να φέρνουν εργαλεία για τον κήπο αλλά και συμβουλές.

Ελπίδα των υπεύθυνων νηπιαγωγών, αλλά και όλων των συμμετεχόντων στο «Από το σποράκι στο πιάτο μας», είναι ότι τα παιδιά θα συνεχίσουν να κουβαλούν μαζί τους αυτή την αγάπη για τις τοπικές ποικιλίες αλλά και την ενασχόληση με την φύτευση και στην υπόλοιπη ζωή τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.