Μικροι και μεγαλοι περπατησαν στα Φατηριακα

Στην μεγάλη εορτή της Ροδόπης, την παραμονή των Εννιαημέρων της Θεοτόκου

Εποχές προ κορωνοϊού θύμιζε η προσέλευση στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, την παραμονή της εορτής των Εννιαημέρων της Θεοτόκου.

Πολλοί ήταν αυτοί που ξεκίνησαν από το ξημέρωμα με τα πόδια από την Κομοτηνή, για να κάνουν την απόσταση 15 περίπου χιλιομέτρων, ώσπου να φτάσουν στην Μονή που φιλοξενεί τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Ανάμεσά σε αυτούς ήταν πολλοί νέοι, που σε παρέες ή και με τους γονείς τους έκαναν την απόσταση για να προσκυνήσουν την εικόνα, για να πάρουν στη συνέχεια το δρόμο της επιστροφής είτε ξανά με τα πόδια, είτε με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ροδόπης που έκαναν συνεχείς διαδρομές καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας για αυτό το σκοπό.

Σε όλη την διαδρομή, υπήρχαν σταθμοί όπου οι περιπατητές μπορούσαν να ανεφοδιαστούν με κάτι δροσιστικό, για να συνεχίσουν το έθιμο.

Στη Μονή, όλα ήταν έτοιμα για να υποδεχτούν τους πιστούς, που πλημμύρισαν τον χώρο το απόγευμα της Δευτέρας, όταν και κορυφώνονται οι επίσημες θρησκευτικές εκδηλώσεις, με εσπερινό στο εξωκκλήσι «Ρόδο το Αμάραντον», όπου βρέθηκε η Εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης, και λιτανεία της εικόνας στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, όπου ακολούθησε πανηγυρικός εσπερινός στην Μονή χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος.

Μαζί με την επιστροφή των πιστών όμως, επέστρεψε και η εμποροπανήγυρη που πραγματοποιείται στον χώρο έξω από τη μονή, η οποία τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε σημείο αναφοράς για όλη την Ροδόπη, και ιδιαίτερα για τους μικρότερους Ροδοπίτες.

Από νωρίς μάλιστα στελέχη του Δήμου Κομοτηνής είχαν στηθεί στην είσοδο του χώρου, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα το στήσιμο όσων πήραν θέσεις για το φετινό πανηγύρι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.