Μικροι και μεγαλοι μαζευουν φραουλες στο Βιολογικο αγροκτημα Ροδοπης του Χρηστου Ντινιτσουδη
Καλλιεργεί πλέον και λευκές φράουλες
Κυριακή πρωί, και στο Βιολογικό αγρόκτημα Ροδόπης, ο Γεωπόνος-Παραγωγός Χρήστος Ντινιτσούδης ήδη έχει ξεκινήσει να υποδέχεται πελάτες, μεμονωμένους ή και σε ομάδες, στο χώρο, λίγο έξω από την Ιτέα.
Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται στο κτήμα όχι απλά για να προμηθευτούν τις μοναδικές του βιολογικές φράουλες, αλλά για να τις μαζέψουν, πολλές φορές μαζί με τα παιδιά τους.
Παίρνουν λοιπόν το κεσεδάκι τους, και σιγά σιγά, διαλέγουν τις φράουλες που θέλουν να βάλουν σε αυτό, ερχόμενοι παράλληλα και σε επαφή με την φύση, αλλά και την βιολογική καλλιέργεια στο χωράφι.
Μία παρέα ενδιαφέρεται για το καινούριο προϊόν που έχει το αγρόκτημα, τις λευκές φράουλες, μια φράουλα εξαιρετικής γεύσης.
Φράουλες αλλά και άλλα βιολογικά προϊόντα έχει το κτήμα
Στο βιολογικό αγρόκτημα καλλιεργούνται κυρίως βιολογικές φράουλες, αν και έχουν και άλλες καλλιέργειες, όπως όλα τα λαχανοκομικά, φρούτα όπως σύκα, ροδάκινα και αχλάδια, με τις καλλιέργειες να διαφοροποιούνται ανάλογα και με την εποχή.
«Οι βιολογικές φράουλες είναι η ναυαρχίδα του αγροκτήματός μας. Με αυτό ξεκινήσαμε και με αυτό πορευόμαστε» σημειώνει ο κ. Ντινιτσούδης, τονίζοντας πως διαφοροποίησαν την παραγωγή τους, αλλά έκαναν και το αγρόκτημα ανοιχτό και επισκέψιμο, μετά από απαίτηση των πιστών τους πελατών.
«Έπαιρναν την φράουλα, έβλεπαν πως είναι γευστική, και μας ρωτούσαν ‘τι άλλο έχετε’ για αυτό και μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία, για να ευχαριστήσουμε τους πελάτες μας που έρχονται εδώ και μας τιμούν» ανέφερε.
Η βιοκαλλιέργεια της φράουλας ξεκίνησε εδώ και 6 χρόνια, και σταδιακά αυξήθηκαν τα στρέμματα που καλλιεργούνται, και αυξήθηκαν και όσοι έρχονται στο κτήμα για να μαζέψουν φράουλες.
Θεωρεί άλλωστε χαρά και τιμή τους την επισκεψιμότητα του κόσμου, πιστεύοντας στη διαπροσωπική επαφή παραγωγού καταναλωτή, τονίζοντας πόσο απρόσωπος έχει γίνει ο διατροφικός μας κύκλος (σουπερμάρκετ), για αυτό και ο κ. Ντινιτσούδης θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό. «Θέλουμε ο κόσμος να μας επισκέπτεται και να γνωρίζει εμάς αλλά και την διαδικασία παραγωγής των βιολογικών μας προϊόντων», σημείωσε, εξηγώντας πως δεν τους ενδιαφέρει τόσο η ποσότητα, αλλά η ποιότητα, παρά την ανομοιομορφία που μπορεί να έχουν στο μέγεθος.
Πολλοί πελάτες, σημείωσε, παρατηρούν πως κάποιες από τις φράουλες είναι μεγάλες, περιμένοντας οι βιολογικές να είναι μικρότερες, αλλά αυτό, τόνισε, έχει να κάνει και με την ποικιλία, και με το στάδιο της ανθοφορίας.
Στο κτήμα χρησιμοποιούν πολύφορες ποικιλίες, ώστε να έχουν μεγαλύτερο φάσμα παραγωγής, ξεκινώντας τον Απρίλιο και τελειώνοντας τον Νοέμβριο. «Η γεύση είναι αυτό που μας διαφοροποιεί» σημείωσε, τονίζοντας πως το αγρόκτημα ελέγχεται από εγκεκριμένους φορείς πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων. Πέρα αυτού γίνονται δειγματοληψίες καρπών, από εταιρείες που διαθέτουν τα προϊόντα τους σε ράφια καταστημάτων σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Συνεχής εξέλιξη με τις λευκές φράουλες
Η νέα προσθήκη τους στο Αγρόκτημα είναι οι λευκές φράουλες, με το κτήμα να είναι ίσως το μοναδικό που τις καλλιεργεί στη χώρα μας, μια κίνηση που έχουν κάνει στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να εξελίσσονται συνέχεια, και να δώσουν μια άλλη εικόνα στο αγρόκτημά τους. «Θέλουμε να εξελισσόμαστε συνέχεια, να δώσουμε μια διαφορετική εικόνα στο αγρόκτημα, για αυτό και έχουν ποικιλία πρωτοποριακών και κυρίως γευστικών προϊόντων» τόνισε.
Η λευκή φράουλα είναι πιο ιδιαίτερη τόσο λόγω του μεγέθους της, αλλά και στο μάζεμα. Θεωρείται μάλιστα πως είναι ως ποικιλία παλιότερη από τις κόκκινες, οι οποίες εξελίχθηκαν από τους καλλιεργητές στη συνέχεια, αλλά τώρα δίνει το κάτι το διαφορετικό σε όποιον την επιλέξει.
Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας στους παραγωγούς
Ο κ. Ντινιτσούδης είναι περήφανος για τα όσα έχει κάνει στο κτήμα του, όχι μόνο για την προσπάθεια, αλλά γιατί αποδεικνύει πως η περιοχή μας μπορεί να στηρίξει και άλλα προϊόντα, πέρα από το βαμβάκι, το σιτάρι και το καλαμπόκι.
Ο τρόπος με τον οποίο έχει στηθεί η ΚΑΠ, έχει κάνει τους παραγωγούς μας «απαθείς», σημείωσε, γιατί ενώ μπορούμε να παράξουμε πολλά προϊόντα στη Ροδόπη, δεν θέλουμε.
Αυτό είναι και το μήνυμα του προς τους νέους παραγωγούς, να τολμήσουν και να κάνουν νέα πράγματα, ώστε να μην εξαρτούνται μόνο από τις επιδοτήσεις. «Πρέπει όλοι οι παραγωγοί να κάνουν το επόμενο βήμα, δυστυχώς όμως δεν το βλέπω αυτό» ανέφερε. Πιστεύει δε πως θα πρέπει να τολμήσουν να καλλιεργήσουν οπωροκηπευτικά και φρούτα, αλλά και να προχωρήσουν και στη δημιουργία ομάδων παραγωγών, και να φύγουν από την νοοτροπία των προηγούμενων γενιών.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.