Μικρη πτωση των βασεων σε Ιατρικη και Πολυτεχνεια δειχνουν τα στατιστικα

Οι προτιμήσεις των υποψηφίων αναμένεται να «κινήσουν» φέτος τις περισσότερες βάσεις των τμημάτων

Πτώση των βάσεων στο 1ο, 2ο και 3ο πεδίο βλέπει φέτος ο κ. Νίκος Νικολαΐδης, μαθηματικός και υπεύθυνος του φροντιστηρίου «Μεθοδικό», μετά και από τη δημοσίευση των στατιστικών από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ σταθερές αναμένεται να μείνουν οι βάσεις στο 4ο Πεδίο.
 
Αναλυτικότερα ο κ. Νικολαΐδης, με βάση τα στατιστικά αυτά αλλά και όσα ξέρουμε για τις προτιμήσεις των υποψηφίων, σημειώνει πως στο 1ο πεδίο Ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών, που έχει σχολές όπως η νομική, η ψυχολογία και άλλες, αναμένεται να παρατηρηθεί πτώση, ενώ πτωτικά αναμένεται να κινηθεί και το 2ο πεδίο, Θετικών και τεχνολογικών επιστημών, που έχει τα Πολυτεχνεία.
 
Πτώση αναμένεται και στο 3ο πεδίο, Υγείας και Ζωής, που περιλαμβάνει τις ιατρικές σχολές, ενώ το μόνο πεδίο που θα δει μικρές αυξομειώσεις αναμένεται να είναι το 4ο, Οικονομίας και Πληροφορικής.
 
Μεγάλη άνοδος αναμένεται στις παιδαγωγικές σχολές, των οποίων το πεδίο καταργήθηκε και πλέον έχουν μπει σε όλα τα πεδία, ενώ τις βάσεις σε συγκεκριμένα τμήματα μπορεί να επηρεάσει και η δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. 

Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τις βάσεις 

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις βάσεις, σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης, είναι τρεις. Οι βαθμολογίες στα μαθήματα που εξετάστηκε ο μαθητής, πόσα άτομα παίρνει η σχολή, και η σειρά με την οποία τοποθετεί τα τμήματα που θέλει στο μηχανογραφικό.
 
Με δεδομένο ότι κάθε σχολή παίρνει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, αυτό επηρεάζει τη βάση, με την οποία περνά ο τελευταίος υποψήφιος που έχει δηλώσει τη σχολή, και με βάση τους παράγοντες που αναφέρθηκαν, αυξομειώνεται ανάλογα.
 
Έτσι σε μια σχολή που χρειάζεται 16.500 μόρια, αν ο υποψήφιος έχει 16.700 μόρια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπει, και τούμπαλιν, μιας και για να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα για τις βάσεις, αν θα πάνε προς τα πάνω ή προς τα κάτω, πρέπει να ξέρουμε πόσα άτομα θα πάρει το κάθε τμήμα, τι βαθμολογίες έχουν οι μαθητές που δηλώνουν αυτό το τμήμα, και χρειαζόμαστε τη σειρά, γιατί και η σειρά θα παίξει το ρόλο της.
 
Με τη σειρά λοιπόν να καθορίζει τους υψηλούς βαθμούς, υπάρχουν σχολές που έχουν υψηλή ζήτηση, δηλαδή τις προτιμούν οι μαθητές λίγο περισσότερο από τις άλλες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια είναι τα σώματα ασφαλείας, όπως σχολές Αστυφυλάκων, Πυροσβεστών, τα τμήματα Υπαξιωματικών, το Λιμενικό που πρόκειται να μπει, κλπ.
 
Η ελκυστικότητα των σχολών οφείλεται στο γεγονός ότι οι απόφοιτοι έχουν μια απευθείας επαγγελματική αποκατάσταση, και παρόλο που ο κ. Νικολαΐδης θεωρεί πως αποτελούν μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση, και όποιος τα επιλέγει θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι θέλει να ακολουθήσει την καριέρα αυτή, λόγω της οικονομικής δυσκολίας που περνάει η χώρα τα τελευταία χρόνια τα Σώματα Ασφαλείας έχουν μια προτίμηση παραπάνω. 

Πώς αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις 

Πάντως με τη δημοσιοποίηση των στατιστικών από το Υπουργείο Παιδείας, βλέπουμε πως έχουμε ελάχιστους βαθμούς πάνω από 19.000 μόρια, σε όλες τις κατευθύνσεις.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών στο 1ο πεδίο Ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών, όπου μόνο 58 μαθητές από τις 27.000 που συμμετείχαν έχουν γράψει πάνω από 19.000 μόρια, ενώ σχεδόν 1.200 άτομα έχουν γράψει πάνω από 18.000 μόρια
 
Έτσι αν πάρουμε για παράδειγμα τις θέσεις των τριών Νομικών στην Ελλάδα, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής, που είναι και οι σχολές με την υψηλότερη ζήτηση σε αυτό το πεδίο, η βάση της Νομικής Κομοτηνής που είναι και πιο κάτω από τις άλλες, θα φτάσει ίσως και οριακά κάτω από τα 18.000 μόρια.
 
Στο 2ο πεδίο θετικών και τεχνολογικών επιστημών, όπου είναι τα πολυτεχνεία και οι πολυτεχνικές σχολές, αναμένεται να υπάρξει πτώση στις βάσεις, γιατί παρόλο που οι βαθμοί στα Μαθηματικά κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, η Φυσική είναι πιο δύσκολη από την περυσινή, αν και ανάλογα με τις επιλογές η αυξομείωση μπορεί να είναι διαφορετική στις σχολές που έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες.
 
Για τις Ιατρικές σχολές, στο 3ο Πεδίο Υγείας και Ζωής, πάνω από 19.000 μόρια έχουν γράψει μόλις 260 άτομα. Έτσι τη στιγμή που όλες οι Ιατρικές στην Ελλάδα παίρνουν κοντά στα 1000 άτομα, φαίνεται ότι εκτός από τη ΣΣΑΣ Ιατρική, που έχει 15 θέσεις και μπορεί να είναι πάνω από 19.000 μόρια, φαίνεται φέτος ότι θα έχουν πτώση σε όλες τις ιατρικές, ενώ ακόμα και η Ιατρική Αθηνών, που είναι η πιο υψηλόβαθμη απ' όλες τις υπόλοιπες, μπορεί να πέσει κάτω από τα 19.000 μόρια.
 
Η πτώση βέβαια δεν θα είναι πολύ μεγάλη, γιατί οι περιζήτητες σχολές δύσκολα μεταβάλλονται, αλλά μπορεί να κυμανθεί από τα 100 μέχρι τα 300 μόρια.
 
Αυτό όμως δε σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, ότι μπορεί να έχουμε ανάλογες πτώσεις σε σχολές με χαμηλότερες βαθμολογίες στο ίδιο πεδίο, μιας και πολλές φορές απορροφούν υποψηφίους με υψηλές βαθμολογίες που απλά δεν κατάφεραν να φτάσουν στη σχολή που επιθυμούσαν.
 
«Υπάρχουν κάποιοι μαθητές που έχουν στόχο παραπάνω από τη βαθμολογία που κάνουν, δεν πετυχαίνουν το στόχο τους, αλλά η  επιλογή τους στο μηχανογραφικό, δεν επιτρέπει όσο κατεβαίνουμε να μεγαλώνει η πτώση που θα έχει η βάση» σημείωσε ο ίδιος.
 
Στο 4ο πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής, οι βαθμολογίες δεν φαίνεται να έχουν μεγάλες αυξομειώσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, και για αυτό όποιες αυξομειώσεις στις βάσεις θα είναι ανάλογες.  

Αστάθμητοι παράγοντες Παιδαγωγικές και πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής 

Φέτος βέβαια τις βάσεις θα επηρεάσει και η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που αποτελεί συνένωση δύο ΤΕΙ, με τα νέα τμήματα ΑΕΙ να είναι άγνωστο σε τι επίπεδα θα κινηθούν, αν και θα είναι σίγουρα υψηλότερα από τα τμήματα ΤΕΙ που αντικατέστησαν ή συγχώνευσαν.
 
Ένας άλλος παράγοντας διαφορετικός από πέρυσι είναι ότι καταργήθηκε το πεδίο που είχε ξεχωριστά τα Παιδαγωγικά, που έχουν μπει σε όλα τα πεδία, κάτι που κάνει πολύ πιθανό να δούμε μεγάλη αύξηση στα συγκεκριμένα τμήματα, μέχρι και 2.000 μόρια, κάτι που όμως είναι αναμενόμενο σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.