Μικης Θεοδωρακης: Ο «αθανατος» Ελληνας περασε στην αγκαλια της κρητικης γης

«Τον αντρειωμένο μην τον κλαις, όντε κι αν αστοχήσει», τραγούδησαν οι 96 βρακοφόροι

Το αποχαιρετιστήριο τραγούδι από τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε πλέον στην αιωνιότητα, καθώς η κρητική γη, η γη των προγόνων του, δέχθηκε τη σορό του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου για την νεκρώσιμο ακολουθία και στη συνέχεια τον συνόδευσε μαζί με την οικογένειά του, στο νεκροταφείο στον Γαλατά Χανίων. Στον χώρο βρέθηκε και η πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ η τελετή της ταφής έγινες σε στενό κύκλο με τον κόσμο να μένει έξω από το κοιμητήριο.

Όλοι μαζί, φίλοι, συντοπίτες αλλά και απλοί θαυμαστές του έργου του, τον συνόδεψαν κρατώντας λουλούδια και κλαδιά ελιάς, ενώ τραγουδούσαν μεγάλα τραγούδια του Οικουμενικού μουσικού. Οι 96 βρακοφόροι τραγούδηασαν το ριζίτικο τραγούδι «τον ανδρειωμένο μην τον κλαις», το οποίο δόνησε την κρητική γη. Μικροί και μεγάλοι, με δάκρυα στα μάτια χειροκροτούσαν και φώναζαν «αθάνατος», την ώρα που ο κορυφαίος συνθέτης περνούσε στην αθανασία. Πλέον, ο Μίκης Θεοδωράκης βρίσκεται δίπλα στους γονείς και τον αδερφό του Γιάννη, όπως ο ίδιος επιθυμούσε.

Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο «αντίο»

Οι πολίτες που από νωρίς το πρωί της Πέμπτης είχαν βρεθεί έξω από τον Μητροπολιτικό ναό των Χανίων  για να τιμήσουν τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα με τα τραγούδια του οποία μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν γενεές Ελλήνων. Πάνω στο φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη υπήρχε το βραβείο Λένιν. Τη στιγμή που η σορός έφτασε στον ναό, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου, οι συγκεντρωμένοι πολίτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν «αθάνατος».

Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι η αυτοκινητοπομπή αναχώρησε από τον Μητροπολιτικό Ναό Χανίων με κατεύθυνση τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά, για την εξόδιο ακολουθία και εν συνεχεία για την ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, βρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, βουλευτές, δήμαρχοι εκπρόσωποι των αρχών και η οικογένεια του εκλιπόντα.

Το αποχαιρετιστήριο τραγούδια από τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη

Στην κηδεία η κόρη του Μαργαρίτα αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη σημειώνοντας: «θα είσαι για πάντα ζωντανός μέσα στις καρδιές όλων των ανθρώπων, μα περισσότερο στη δική μου καρδιά».

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη επέλεξε να αποχαιρετήσει τον πατέρα της τραγουδώντας στην κηδεία στον Γαλατά Χανίων, το τραγούδι «Παλικάρι» σε στίχους και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από το «Αρχιπέλαγος» του 1959 ερμήνευσε για πρώτη φορά ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Μητσοτάκης: Αποχαιρετούμε τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα του 20ου αιώνα

Το τελευταίο «αντίο» στο μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε στον Γαλατά Χανιών για την εξόδιο ακολουθία. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, σημείωσε ότι «υπηρέτησε με συνέπεια και πάθος τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης αλλά προπάντων της ενότητας» και τον χαρακτήρισε ως «τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα του 20ου αιώνα».

Δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα από το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη

«Αποχαιρετάμε το Μίκη. Βρισκόμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε την τελευταία του επιθυμία. Ήδη η σορός του βρίσκεται στην αγαπημένη του Κρήτη, στη Μητρόπολη.  Θα έρθει εδώ σε λίγο, θα ταφεί στα προγονικά του χώματα. Αυτή ήταν η τελευταία του επιθυμία. Κι εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα, το τραγούδι. Με τα τραγούδια αυτά που μας έμαθε από μικρά παιδιά και θα που τα συνεχίζουν τα παιδιά μας, θα τα συνεχίσουν τα εγγόνια μας. Θα τα τραγουδάει όλη η Ελλάδα κι όλος ο κόσμος», δήλωσε από το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Υποδοχή από 96 βρακοφόρους

Βρακοφόροι και πλήθος κόσμου υποδέχθηκαν στη Δημοτική Αγορά των Χανίων τη σορό του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί δίπλα στους δικούς του ανθρώπους στο κοιμητήριο του Γαλατά, που ήταν ο τόπος καταγωγής του πατέρα του.

Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του δήμου Χανίων που παιάνιζαν συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, πλήθος κόσμου βρέθηκε από νωρίς στη Δημοτική Αγορά για να πει το τελευταίο αντίο τον άνθρωπο που έκανε μέσω του έργου του γνωστή την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Κατά τη σύντομη στάση στη Δημοτική Αγορά, συγκεντρωμένοι με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον Μίκη Θεοδωράκη, φωνάζοντας «αθάνατος».

Από νωρίς το πρωί, κάτοικοι των Χανίων είχαν σταθεί σε διάφορα σημεία της διαδρομής που διένυσε η αυτοκινητοπομπή, από το λιμάνι της Σούδας μέχρι τη Δημοτική Αγορά, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα, τον κορυφαίο Κρητικό συνθέτη και δημιουργό. Από τη Δημοτική Αγορά, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί στη Μητρόπολη Χανίων, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.