Μηχανηματα καθαρισμου αερα θα τοποθετησει σε ολες τις αιθουσες το ΔΠΘ

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει η τοποθέτηση 283 συσκευών στους χώρους του Πανεπιστημίου

Συνολικά 283 συσκευές καθαρισμού αέρα θα εγκαταστήσει το επόμενο διάστημα το ΔΠΘ σε αίθουσες διδασκαλίας και στις τέσσερις έδρες του Πανεπιστημίου, με στόχο την προστασία φοιτητών και διδασκόντων τόσο από τον κορωνοϊό, όσο και από άλλους ιούς και μικρόβια.

Το Πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει στο διαγωνισμό για την προμήθεια δύο τύπων συσκευών καθαρισμού αέρα με ενσωματωμένα φίλτρα ενεργού άνθρακα και true HEPA, με εξουδετέρωση ιών και μικροβίων από το περιβάλλον λειτουργίας του χωρίς να απελευθερώνεται ΟΖΟΝ.

Από τις 283 συσκευές, οι 141 είναι ελάχιστης παροχής 450 κυβικών μέτρων ανά ώρα, ενώ οι υπόλοιπες είναι 700 κυβικών μέτρων ανά ώρα, και θα τοποθετηθούν σε αίθουσες διδασκαλίας και αμφιθέατρα ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου.

Ήδη έχει υπάρξει μειοδότης, σημείωσε ο Αντιπρύτανης κ. Φώτης Μάρης, και ανάλογα με το χώρο θα τοποθετούνται τα μικρά ή τα πιο μεγάλα, ενώ αν υπάρξει ανάγκη μπορεί να τοποθετηθούν και δύο μηχανήματα για τους μεγαλύτερους χώρους.

Αυτά θα είναι μόνιμα τοποθετημένα, και θα συνεχίσουν να λειτουργούν ανεξάρτητα του κορωνοϊού.

Για την προμήθεια των μηχανημάτων αυτών συζήτησαν με τους ειδικούς και την τεχνική υπηρεσία, και θα καλύψουν το σύνολο των αμφιθεάτρων και των αιθουσών διδασκαλίας, ενώ θα τοποθετηθούν τόσο στις αίθουσες συνεδριάσεων, όσο και όπου έχει συνωστισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ. Μάρη από εδώ και πέρα το πανεπιστήμιο, σε κάθε νέα του κτιριακή εγκατάσταση, θα προβλέπει την τοποθέτηση των συγκεκριμένων συσκευών ως προαπαιτούμενο, ώστε να εξασφαλίσει την υγεία των φοιτητών του.

Το θετικό είναι πως οι συσκευές με τα συγκεκριμένα φίλτρα, έχουν πολύ χαμηλό κόστος λειτουργίας, πέρα φυσικά από την επιπλέον κατανάλωση ρεύματος, η οποία είναι αναπόφευκτη.

Ο κ. Μάρης επισήμανε δε πως αποτελεί και μια καλή πρόταση για τους μαθησιακούς χώρους και στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.