Μια υπεροχη φιλια γεννηθηκε… σε στερεες βασεις!

Η συναρπαστική εμπειρία των παιδιών του 8ου Νηπιαγωγείου στο πάρκο εκπαίδευσης σκύλων

Η υπέροχη σχέση, που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα σε έναν σκύλο και σε έναν άνθρωπο είναι παροιμιώδης. Εξ ου και τα χαριτωμένα τετράποδα έχουν χαρακτηριστεί ως οι καλύτεροι και οι πλέον πιστοί φίλοι του ανθρώπου, δίχως να κατατίθεται αξιόπιστος αντίλογος επ’ αυτού. Κάθε φιλία, βέβαια, για να αποκτήσει νόημα και για να καταφέρει να επιβιώσει, προϋποθέτει στερεές βάσεις στην ανάπτυξή της, ειλικρινή και ουσιαστική διάθεση εκατέρωθεν, γνώση και σεβασμό των αναγκών του άλλου. Σε αντίθετη περίπτωση, όπου η φιλία «χτίζεται» παρορμητικά και απερίσκεπτα, το ένα, το άλλο ή και τα δύο μέρη είναι καταδικασμένα να «πληγωθούν» από την αναπόφευκτη «κατάρρευσή» της. Δυστυχώς, στο επίπεδο της σχέσης ανθρώπου-σκύλου το φαινόμενο της εφήμερης φιλίας είναι σύνηθες και επίκαιρο στην εποχή μας, ενώ ευθύνεται κατά πολλούς για το έντονο πρόβλημα με τα αδέσποτα που παρουσιάζεται κατά βάση στα αστικά κέντρα.
 
Για να εξασφαλίσουν, ακριβώς, αυτές τις στέρεες βάσεις στη σχέση των παιδιών- αυριανών ενεργών πολιτών της κοινωνίας μας- με τα χαριτωμένα τετράποδα, νηπιαγωγοί του 8ου νηπιαγωγείου της πόλης μας πήραν μια πρωτότυπη πρωτοβουλία, να πραγματοποιήσουν την πρώτη εκπαιδευτική εκδρομή τους στο Πάρκο Εκπαίδευσης Σκύλων «Doggy Park Sports Center». Οι υπεύθυνοι του πάρκου υποδέχτηκαν τα περίπου 40 παιδιά του νηπιαγωγείου με μία σειρά από συναρπαστικές δράσεις, στις οποίες έλαβαν ενεργά μέρος. Πέρα από ψυχαγωγία και διασκέδαση, οι δράσεις πρόσφεραν στους μικρούς μαθητές την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη συνύπαρξη με τα χαριτωμένα ζώα και να ενημερωθούν υπεύθυνα για τη συμπεριφορά και για τις ανάγκες τους. 

Χρυσάνθη Χατζοπούλου «Ήμασταν λίγο επιφυλακτικοί στην αρχή, όμως όλες μας οι ανησυχίες έχουν καμφθεί»

Η διευθύντρια του νηπιαγωγείου, κ. Χρυσάνθη Χατζοπούλου, δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για τον ενθουσιασμό που προκάλεσε στα νεαρά παιδιά η εμπειρία της επίσκεψης στο πάρκο εκπαίδευσης σκύλων. «Ήμασταν λίγο επιφυλακτικοί στην αρχή, γιατί κάποια παιδιά προφανώς φοβόνταν, ενώ κάποια ήταν ενθουσιασμένα», ομολόγησε η κ. Χατζοπούλου, αναφερόμενη στην πρωτοβουλία για την πρωτότυπη αυτή εκπαιδευτική εκδρομή.

«Όμως όλες μας οι ανησυχίες έχουν καμφθεί», έσπευσε να επισημάνει, «αφού τα παιδιά πέρασαν πάρα πολύ ωραία, τάισαν τα σκυλάκια, είδαν τι σπουδαία πράγματα μπορούν να κάνουν και νομίζω ότι φεύγουν με ένα μήνυμα από όλη αυτήν την εμπειρία, ότι τα ζώα τα αγαπάμε, τα προστατεύουμε και πιθανώς τα παίρνουμε και στο σπίτι μας». 

Θεμιστοκλής Ορκόπουλος «Οι πολίτες να κοινωνικοποιούν ανάλογα τα σκυλάκια τους, ώστε να μην τρομάζουν τα παιδιά»

«Σκοπός της σημερινής εκδήλωσης ήταν να φέρουμε τα παιδιά πιο κοντά στον σκύλο», σημείωσε από την πλευρά του ο εκπαιδευτής και υπεύθυνος του Doggy Park Sports Center, κ. Θεμιστοκλής Ορκόπουλος. «Για να μάθουν να πλησιάζουν ένα σκυλάκι», προσέθεσε, «να το χαϊδέψουν και να αισθανθούν καλύτερα όσα παιδιά δεν έχουν σκυλάκι και να νοιώσουν γενικότερα ότι δεν πρέπει να φοβούνται τα σκυλιά». «Σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσουν και οι υπόλοιποι πολίτες, που έχουν σκυλί», συνέστησε ο κ. Ορκόπουλος, «να κοινωνικοποιούν ανάλογα τα σκυλάκια τους, ώστε να μην τρομάζουν τα παιδιά». 

«Πολλοί ασχολούνται με τα σκυλιά, αλλά αρκετοί, λόγω έλλειψης γνώσεων, αφιερώνουν λάθος τον χρόνο τους»

Το έργο της κοινωνικοποίησης των τετράποδων φίλων μας είναι ένας από τους βασικούς σκοπούς της ίδρυσης και λειτουργίας του Doggy Park Sports Center στην Κομοτηνή. Ο χώρος του προσφέρεται για διασκέδαση και παιχνίδι των ιδιοκτητών με τους σκύλους τους, αλλά αποσκοπεί κυρίως στην κοινωνικοποίηση των ζώων, πράγμα που είναι σημαντικότερο και έχει κοινωνικές προεκτάσεις. «Κοινωνικοποίηση δεν είναι να παίζει ο σκύλος με άλλα ζώα», διευκρίνισε ο κ. Ορκόπουλος, «αλλά να προσαρμοστεί στη δική μας ζωή και να μη μας δημιουργεί προβλήματα».

Ταυτόχρονα, το έργο του κ. Ορκόπουλου και των συνεργατών του επεκτείνεται και στην εκπαίδευση των ιδιοκτητών των σκύλων, που είναι αλληλένδετη με εκείνη των χαριτωμένων τετράποδων. «Πολλοί ασχολούνται με τα σκυλιά», παρατήρησε, «αλλά θεωρώ ότι αρκετοί, λόγω έλλειψης γνώσεων, αφιερώνουν λάθος τον χρόνο τους». «Ο πρώτος, τον οποίο εκπαιδεύουμε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «είναι ο ιδιοκτήτης, όχι ο σκύλος». «Ο σκύλος ό,τι του δείξεις και ό,τι τον καθοδηγήσεις, θα το κάνει», συνέχισε, «αλλά αυτός που πρέπει να μάθει είναι ο ιδιοκτήτης. Να μάθει πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στον σκύλο του, ποιες είναι οι ανάγκες του σκύλου, πώς πρέπει να καθοδηγεί τους άλλους που πάνε να πλησιάσουν το σκυλάκι. Κάθε σκυλάκι έχει τον δικό του χαρακτήρα, όπως κι ένας άνθρωπος». 

«Προτού πάρουμε σκυλί πρέπει να κοιτάξουμε τις ανάγκες του, γιατί ο σκύλος είναι σα να έχεις ένα μικρό παιδάκι»

Τέλος, με αφορμή το ζήτημα, που έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με τη διαχείριση των αδέσποτων της πόλης μας, ο κ. Ορκόπουλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, διέκρινε ότι ο πρώτος παράγοντας της επιθετικότητας των σκυλιών έχει να κάνει με τη συμπεριφορά των πολιτών απέναντί τους και ζήτησε να επιδείξουν μέριμνα όλοι, προκειμένου να αποφεύγονται προβληματικά φαινόμενα. «Προτού πάρουμε σκυλί πρέπει να κοιτάξουμε τις ανάγκες του», τόνισε, «γιατί ο σκύλος είναι μια μεγάλη υποχρέωση, έχει ευθύνες, είναι σα να έχεις ένα μικρό παιδάκι». «Το πρώτο και το σημαντικό πριν πάρουμε σκύλο είναι αυτό», συμπλήρωσε, «ώστε να μη μπούμε μετά στη διαδικασία να το αφήσουμε στον δρόμο». Εκτιμώντας ότι η Κομοτηνή έχει ανθρώπους που αγαπάνε τα σκυλάκια και τα φροντίζουν, επικαλούμενος προς τούτο την αξιέπαινη δράση της Φιλοζωικής της πόλης μας, ο κ. Ορκόπουλος παρατήρησε πως «αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να μην είναι μόδα, γιατί υπάρχει λίγο αυτό το φαινόμενο στην Κομοτηνή». «Θα πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι για την επιλογή να πάρουμε έναν σκύλο», κατέληξε, ορίζοντας ως άμεση προτεραιότητα, μετά από αυτήν την επιλογή, τη στείρωση του ζώου, ώστε να μη διογκώνεται το πρόβλημα με τα αδέσποτα.

Περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.