Μια σταυροπετρα θα στηθει στην αυλη της Αρμενικης Εκκλησιας Κομοτηνης

Συμβολίζοντας την φιλία και τους δεσμούς μεταξύ Αρμενίας και Ελλάδας

Πυρετώδεις είναι οι εργασίες που γίνονται στην αυλή του Αρμενικού Ναού του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή στην Κομοτηνή,που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την τοποθέτηση μιας Σταυρόπετρας στο χώρο, η οποία θα συμβολίζει της Ελληνοαρμενική φιλία.

Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου και ώρας 18:30 στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.

Θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδας κ. Κεγάμ Χατσεριάν. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα Ντικράν Μκρτσιάν. Η δωρεά έγινε από Μαρντιρός και Ταμάρ Μποζιακαλιάν.

Οι Σταυρόπετρες αποτελούν εκδήλωσητης αρμενικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και προστατεύονται ως μοναδικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Η παλαιότερη που σώζεται, χρονολογείται το 879 μ.Χ.αλλά υπάρχουν αναφορές και για άλλες προηγούμενων ετών.

Η τέχνη της σταυρόπετρας από τον 9ο αιώνα, μετά την αποχώρηση των Αράβων από την Αρμενία, φτάνει στην ακμή της στον 12ο έως τον 14ο αιώνα, για να παρακμάσει στη συνέχεια λόγω της επέλασης των Μογγόλων, και να ζωντανεύει ξανά τον 16ο και τον 17ο αιώνα.

Οι σταυρόπετρες χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά ως ταφικά μνημεία, αλλά συμβολίζου και πολεμικές νίκες, τη σωτηρία της ψυχής, την προφύλαξη από το κακό ή τη γιατρειά από ασθένειες.

Πάντα φέρουν έναν σταυρό και από κάτω μία ροζέτα ή έναν ηλιακό δίσκο. Γύρω γύρω η επιφάνεια της πέτρας στολίζεται με ανάγλυφα μοτίβα που αναπαριστούν λουλούδια και φυτά, και σταυρόπετρες μπορούν να βρεθούν παντού στην Αρμενία, σε μοναστήρια, σε αρχοντικά, σε μουσεία, σε δρόμους, σε πλατείες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.