Μια παγκοσμιου φημης Συρια μοναχη επεστρεψε στο χωριο της μετα απο 36 χρονια

Η βραβευμένη μοναχή συνεχίζει ασταμάτητα το έργο της

Η οικογένεια του Ντογάν, που ζούσε στο χωριό Ιζμπιράκ του Μαρντίν, εντάχθηκε στη ροή της μετανάστευσης στις ευρωπαϊκές χώρες που ξεκίνησε στην περιοχή το 1985. Τότε η οικογένεια με τα 10 παιδιά της μετανάστευσε στην Γερμανία.

Η Χατουνέ Ντογάν, η 14χρονη τότε κόρη της οικογένειας που άρχισε να ζει στη Γερμανία, μεγάλωσε με τη λαχτάρα για την πατρίδα της.

Η μοναχή, που εκτός των Τουρκικών και Συριακών έμαθε 12 γλώσσες, λόγω των ανθρωπιστικών της δραστηριοτήτων έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 40 χώρες και βοηθά τους φτωχούς, αρρώστους, άστεγους, φοιτητές και ορφανά παιδιά έχει γράψει 22 βιβλία στα Συριακά και Γερμανικά.

Η Ντογάν έχει λάβει βραβεία από πολλά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, για τις ανθρωπιστικές της δραστηριότητες και τα βιβλία που έχει γράψει.

Ο πατέρας της μοναχής πριν πεθάνει είχε πει ότι ήθελε να δει το χωριό τους γεμάτο όπως πριν και αυτή η επιθυμία την οδήγησε στην επιστροφή της στην πατρίδα.

Κατά την επισκευή και την αποκατάσταση των παλιών σπιτιών στο χωριό, έχτισε επίσης ένα νέο σπίτι. Ακόμα έκανε μια πισίνα για παιδιά και εφήβους που θα έρθουν στο χωριό με τις οικογένειές τους από την Ευρώπη.

Άλλες 13 συριακές οικογένειες, που είδαν την Ντογάν να επιστρέφει στο χωριό και να επισκευάζει το σπίτι της, έχτισαν νέα σπίτια στο χωριό.

Η Ντογάν δήλωσε ότι τώρα προετοιμάζεται για να ξεκινήσει διάφορα μαθήματα για κορίτσια της Συρίας, οι οποίες ζουν στα γύρω χωριά ώστε να αναπτύξουν τις επαγγελματικές τους ικανότητες.

«Θα επιστρέψει η παλιά ζωή που είχαμε εδώ»

Δηλώνοντας ότι δεν αφήνει ποτέ ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό της, φροντίζοντας είτε να λειτουργεί στην εκκλησία, είτε να διαβάζει βιβλίο είτε να κάνει δουλειές στα χωράφια και τους κήπους, συμπλήρωσε πως «είμαι η πρώτη που επέστρεψε στο χωριό. Αυτό είναι το παλιό μας σπίτι και γεννήθηκα εδώ. Μόλις έκανα ανακαίνιση και έκανα μια πισίνα. Γιατί έκανα την πισίνα;  Η νεολαία μας πηγαίνουν στην παραλία για διακοπές και για αυτό έκανα αυτή την πισίνα στο χωριό για να επιστρέψουν και να αγαπήσουν τον τόπο. Αγαπάμε την πατρίδα μας, ελπίζω ότι το επόμενο διάστημα αυτοί οι νέοι θα έρθουν, και θα ξεκινήσουν εδώ τη ζωή τους. Η παλιά ζωή θα επιστρέψει ξανά εδώ. Οι νέοι μας θέλουν να επιστρέψουν εδώ. Αυτή είναι η πατρίδα μας. Οι παππούδες μας, ο λαός μας πέθανε εδώ, έχυσαν το αίμα τους εδώ. Αυτά τα έργα, αυτά τα χωράφια έχουν περάσει από τα χέρια τους. Τα έφτιαξαν για εμάς. Θέλουμε να επιστρέψουμε. Αυτή είναι η πατρίδα μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.