Μια μικρη βιβλιοθηκη, με τεραστιo αποτυπωμα στην Ξυλαγανη

Ενθουσίασε παιδιά, γονείς, αλλά και τους συμμετέχοντες το πρώτο φεστιβάλ παιδικού βιβλίου από την Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη Ξυλαγανής

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο φεστιβάλ παιδικού βιβλίου από την Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη Ξυλαγανής, το οποίο ενθουσίασε τόσο τα παιδιά που συμμετείχαν, όσο και τους πέντε δημιουργούς που συμμετείχαν σε αυτό, λόγω της οργάνωσης και της θερμής υποδοχής από τα μέλη της βιβλιοθήκης αλλά κυρίως από τα παιδιά.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε με τον Δημήτρη  Μπασλάμ την Τετάρτη 1 Ιουνίου, ο οποίος πέρασε ευχάριστες ώρες με τα παιδιά, Παρέα με την Μάικο και τον γαργαληστή στην «βιβλιοθήκη έκπληξη», όπως τη χαρακτήρισε, και τους φιλόξενους ανθρώπους της.

Τη σκυτάλη πήρε η Εύη Γεροκώστα την Πέμπτη 2 Ιουνίου, μέσα από τα βιβλία της Ασφοντυλίτης και Χράτς, που ταξίδεψε τα παιδιά στην Αμοργό και τη νησιώτικη Ελλάδα, με την ίδια να τονίζει πως «Πήγα, είδα ανθρώπινα θαύματα και γύρισα» από τη Βιβλιοθήκη της Ξυλαγανής.

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου η Αργυρώ Πιπίνη και η Ίριδα Σαμαρτζή με τα βιβλία τους, με τη πρώτη να σημειώνει διαδικτυακά, μετά την επίσκεψή τους, πως «πήραν μέρος στο θαύμα» που είναι η βιβλιοθήκη, «με παιδιά αθώα που δεν έχουν μπουκωθεί με παραστάσεις, επισκέψεις σε μουσεία, βιβλιοπαρουσιάσεις, άπειρα βιβλία κάθε είδους (ωραία τα ερεθίσματα και τα κίνητρα, αλλά όχι όλα μαζί και συνέχεια), παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Ξυλαγανής μίλησαν, έπαιξαν, δημιούργησαν με τη βοήθεια των παιδαγωγών τους (ευχαριστούμε, Νικολέτα Σιμοπούλου, Ελένη Ιωάννου, Ματίνα Μαυρίδου) και αφετηρία τα βιβλία μας».

Το φεστιβάλ έκλεισε το Σάββατο 4 Ιουνίου, μα εκδήλωση ανοικτή για το κοινό στους χώρους της βιβλιοθήκης με τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, ο οποίος γλαφυρός όπως πάντα, έγραψε τα εξής:

«Απ’ έξω φαίνεται σαν ένα παλιό κουτί παπουτσιών. Αν κρυφοκοιτάξεις όμως από τη μικρή τρυπίτσα στο πλάι, δύο αντικριστοί καθρέφτες πολλαπλασιάζουν οπτικά τις χειροτεχνίες και τα χρώματα των παιδιών και δημιουργούν έναν ατέλειωτο μαγικό κόσμο που απλώνεται στο άπειρο.

Αυτό το κουτί το βρήκα σε ένα ράφι της Παιδικής & Εφηβικής Βιβλιοθήκης Ξυλαγανής. Και αυτό το κουτί μου έδειξε περίτρανα τι είναι βιβλιοθήκη: απ’ έξω απλώς ένα κτίριο όπως όλα τα άλλα. Μα αν κρυφοκοιτάξεις μέσα… η όρεξη και η δουλειά των παιδιών και οι άνθρωποι όπως η Δώρα και η Λαμπρινή που ξέρουν να εμπνέουν και να πολλαπλασιάζουν σαν καθρέφτες, κάνουν να χωρά σε αυτό το μικρό κτίριο ενός μικρού χωριού της Ροδόπης, ένας ατέλειωτος κόσμος για τα παιδιά του και για όλα τα παιδιά.

Αυτό σημαίνει βιβλιοθήκη. Κι η Ξυλαγανή έχει μια σπουδαία -συλλεκτική θα την έλεγα- βιβλιοθήκη, μια και ανήκει στο δίκτυο των παιδικών βιβλιοθηκών που οφείλουμε στην πρωτοβουλία της Annette Gruner Schlumberger.

Κι η Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη Ξυλαγανής έχει και σπουδαίους ανθρώπους γύρω της όπως η Λαμπρινή Παπαδοπούλου που βλέπει παντού μόνο δυνατότητες για το χωριό της και τους ανθρώπους του …και η Δώρα Αραμπατζή που είτε κοιτάζει τη μεγαλύτερη διεθνή παιδική βιβλιοθήκη του κόσμου στο Μόναχο, είτε μια μικρούλα βιβλιοθήκη στην Ξυλαγανή, ξέρει πώς να δίνει την ίδια αξία και την ίδια προσοχή.

Μαζί με αγαπημένους συναδέλφους που θαυμάζω: την Εύη Γεροκώστα, τον Δημήτρη Μπασλάμ, την Αργυρώ Πιπίνη και την Ίριδα Σαμαρτζή, κληθήκαμε να παίξουμε, να διαβάσουμε και να αφηγηθούμε παρέα με παιδιά από την Ξυλαγανή, τη Μαρώνεια και την Κομοτηνή…

Μεγάλη χαρά και τιμή για την οποία οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Κι ένα ακόμη στη φίλη και χρόνια συνεργάτιδα Ιωάννα Δεμιράκη από το Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο της Κομοτηνής… Ένα ακόμη στον κ. Ηλία Εμιρζά εκπρόσωπο του Δημάρχου και Πρόεδρο της ΚΕΜΑΣ που μας τίμησε με την παρουσία του. Κι ένα ακόμη για τη βόλτα μετά την εκδήλωση… όσο κι αν νόμιζα ότι έχω γυρίσει τη Θράκη, υπάρχει τόση Ελλάδα ακόμη για να γνωρίσω!»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.