Μια «ΜΑΣΚΑ» που τονιζει την εκφραστικοτητα

Και προωθεί την αποδοχή της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης

Η τρίτη φάση του προγράμματος του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» υλοποιείται στην Κομοτηνή με την συμμετοχή 22 νέων από Ελλάδα, Γερμανία και Πολωνία

Η μάσκα, ως «αξεσουάρ» μπορεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, υποχρεωτικά να έχει μπει στις ζωές όλων μας και δη με χροιά «αρνητική», τουλάχιστον ως προς το κομμάτι που κρύβει τα χαρακτηριστικά μας και κατ’ επέκταση στέκεται εμπόδιο στην εκφραστικότητά μας.

Για τα μέλη όμως του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ», και όχι μόνο, ήδη από το 2015 ο όρος «ΜΑΣΚΑ» είχε αποκτήσει νόημα ειδικό και βαρύτητα σημαντική «μεταφέροντας» το κυρίαρχο μήνυμα της αποδοχής της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης.

Ο λόγος για το πρόγραμμα «η ΜΑΣΚΑ» το πρώτο μέρος του οποίου “Overcome Barriers” έλαβε χώρα στην Κομοτηνή το 2015, για να ακολουθήσει το 2017/2018 το δεύτερο μέρος με τίτλο «η ΜΑΣΚΑ | Without Barriers and Borders» που κατέληξε στη τριμερή παράσταση “Exclusion. Equality. Identity.” στην Κομοτηνή, στο Κραϊσάου της Πολωνίας και στην Κολωνία της Γερμανίας και το τρίτο με τίτλο «η ΜΑΣΚΑ | Creatio Continua. Complicity in Identity» που «τρέχει» αυτές τις ημέρες στην Κομοτηνή.

Ο λόγος για ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα που ενώνει νέους και νέες 17 έως 25 ετών, με ή χωρίς αναπηρία, από την Ελλάδα, την Πολωνία και την Γερμανία που προωθείται από το πρόγραμμα EUROPEANS FOR PEACE: Celebrate diversity! του ιδρύματος EVZ, το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα νεολαίας και το Γερμανoπολωνικό Ίδρυμα νεολαίας, εταίρος και υπεύθυνος φορέας του οποίου είναι ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης «Περπατώ».

Από τις 25 Αύγουστου 14 νέοι και νέες από την Πολωνία και την Γερμανία, καθώς και 8 Έλληνες, συμμετέχουν στην τρίτη φάση του προγράμματος που υλοποιείται στην Κομοτηνή και περιλαμβάνει μια σειρά εργαστηρίων και δραστηριοτήτων που έχουν ως στόχο να συστήσουν νέους τρόπους επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων, μέσω της τέχνης.

Η επιλογή του χορού ως «παγκόσμια γλώσσα»

Στην συγκεκριμένη φάση όπως εξήγησε η Sarah Schuhmacher ως καλλιτεχνική υπεύθυνη του προγράμματος και εκπρόσωπος της Σχολής “ANNA FREUD SCHULE” της Κολωνίας, μιλώντας στον «ΠτΘ» επιλέχτηκε η τέχνη του χορού για δύο λόγους, ο βασικότερος εκ των οποίων είναι το γεγονός ότι αποτελεί «παγκόσμια γλώσσα» και δευτερευόντως γιατί είναι μία αλληλεπιδραστική τέχνη που απαιτεί την «σύνδεση» με τον ή τους παρτενερς σου σε αμεσότερους χρόνους από ό,τι άλλοι τρόποι επικοινωνίας.

Από την προηγούμενη Πέμπτη έως και τη 1η του Σεπτέμβρη οι συμμετέχοντες συναντώνται κάθε μέρα, στον χώρο της Σχολής «Χοροτάξιο» που τους φιλοξενεί και «εργάζονται» πάνω σε μία χορογραφία, στην οποία δεν υπάρχουν προκαθορισμένα βήματα και τεχνικές, αλλά πρωταγωνιστούν οι σκέψεις και τα συναισθήματα.

Άλλωστε όπως τόνισε η Sarah Schuhmacher η εποχή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι πλούσια σε συναισθήματα αλλά και σκέψεις που προκύπτουν από την νέα καθημερινότητα που η πανδημία εισήγαγε στις ζωές μας.

Η ίδια ζει και εργάζεται στην Γερμανία όπου όπως εξήγησε ο χορός διδάσκεται ως μέσο θεραπείας σε άτομα με αναπηρία, ακριβώς βασισμένοι στην παραδοχή ότι βοηθά να γνωρίσει και να έρθει κανείς σε επαφή με το σώμα του. Ερωτηθείσα σε σχέση με το πώς διαχειρίστηκαν την πανδημία στο κομμάτι αυτό της εκπαίδευσης η ίδια ανέφερε πως δεν χάθηκε ούτε μία ημέρα μαθήματος χάρη στην τεχνολογία που δεν άφησε περιθώριο σε κανέναν να νοιώσει απομονωμένος.

Το εργαστήρι που υλοποιείται αυτές τις ημέρες στην Κομοτηνή αφορά κυρίως, αλλά όχι μόνο, στον χορό με τους συμμετέχοντες να δράττουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και άλλες ομορφιές του τόπου. Όπως εξήγησε η ίδια, τις προηγούμενες ημέρες περιηγήθηκαν στις παραλίες του νομού, δοκίμασαν κανό σε συνεργασία με το «Κουπί» και γεύτηκαν τις νοστιμιές της Θρακιώτικης κουζίνας.

Γιορτή της διαφορετικότητας

Σε ό,τι αφορά το «εκπαιδευτικό» μέρος του προγράμματος παρακολούθησαν workshop που αφορά στα ψηφιακά μέσα αλλά και σε διάφορες δραστηριότητες απώτερος στόχος των οποίων είναι η γνωριμία μεταξύ τους. Άλλωστε βασικός στόχος του προγράμματος όπως υπογράμμισε ο Σπύρος Νταντανίδης εκ μέρους του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» είναι «ανεξαρτήτως γλώσσας ή άλλων προσωπικών και μη χαρακτηριστικών, άνθρωποι νέοι, ανάπηροι και μη, από διαφορετικές κουλτούρες και με διαφορετικές καταβολές να συναντηθούν και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον φιλίας και ενεργού δράσης γιορτάζοντας κυριολεκτικά και μεταφορικά τη διαφορετικότητα». Ο χορός, όπως εξήγησε ο ίδιος, είναι το καλύτερο εργαλείο ώστε να γνωρίσεις κάποιον, να συνδεθείς μαζί του και να καταρρίψεις τα στερεότυπα.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όσους έχουν συμβάλλει στο να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα στην Κομοτηνή, αρχής γενομένης από το «Χοροτάξιο» που τους φιλοξενεί, τα Αστικά Κομοτηνής αλλά και το «Κουπί Watersports» που οργάνωσε την εκδρομή με τα κανό.

Επόμενοι σταθμοί μετά την Κομοτηνή είναι το Κραϊσάου της Πολωνίας όπου αναμένεται να βρεθούν τον προσεχή Οκτώβρη και ακολούθως η Κολωνία στην Γερμανία, καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν τον Δεκέμβρη όπου θα παρουσιαστεί σε ένα φεστιβάλ χορού το έργο των συμμετεχόντων επί σκηνής αλλά και σε βίντεο.

Η νεότερη συμμετέχουσα του πρότζεκτ

Η Σουζάνα είναι μόλις 17 ετών και αποτελεί τη νεότερη συμμετέχουσα στο πρότζεκτ. Η πρώτη της συμμετοχή στην «ΜΑΣΚΑ», δια μέσου του Ιδρύματος Fundacja Aktywnej Rehabilitacji “FAR” της έδωσε και τη δυνατότητα να επισκεφθεί για πρώτη φορά τόσο την Ελλάδα όσο και την πόλη της Κομοτηνής, δηλώνοντας ενθουσιασμένη.

Ως προς το πρότζεκτ αυτό καθ’ αυτό η ίδια στάθηκε στο διασκεδαστικό μέρος του, αλλά και στη δυνατότητα που της δόθηκε να γνωρίσει «καταπληκτικούς» όπως τους χαρακτήρισε ανθρώπους.

Άλλωστε το αγαπημένο της μέρος από το σύνολο του προγράμματος είναι τα “ice breaker games””( παιχνίδια για να σπάσεις τον πάγο) με τα οποία ξεκινά το εκπαιδευτικό κομμάτι καθημερινά με στόχο την γνωριμία των συμμετεχόντων μεταξύ τους και της δημιουργίας συναισθημάτων ασφάλειας και αποδοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.