Μια διαφορετικη μαθησιακη προσεγγιση στο αρχαιο δραμα

Την οπτική του αρχαίου δράματος ως πολιτιστικού και θεατρικού φαινομένου αποκτούν 20 φοιτητές φιλολογίας

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου το θερινό σχολείο-σειρά θερινών μαθημάτων «Το αρχαίο δράμα ως παραστατική τέχνη» στην Κομοτηνή, το οποίο διοργανώνει το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (Univerität Hamburg- Institut für Griechische und Lateinische Philologie) σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας).
 
Περίπου 20 Έλληνες προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές της φιλολογίας παρακολουθούν τα μαθήματα, τα οποία διδάσκουν καθηγητές τόσο από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου όσο από το ΔΠΘ, αποκτώντας και εμβαθύνοντας τις γνώσεις τους στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, πραγματοποιώντας λεπτομερή ανάλυση επιλεγμένων δραματικών αποσπασμάτων και πρακτική εξάσκηση στην έρευνα του δραματικού είδους ως σκηνικής τέχνης.
 
Στόχος άλλωστε του σχολείου, όπως έχουν τονίσει δύο από τους διοργανωτές του, ο κ. Γιώργος Τσομής Αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ και η κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, είναι παράλληλα με την περαιτέρω επιστημονική κατάρτιση και την ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων και τη διεύρυνση των επαγγελματικών προοπτικών για τους φοιτητές, οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια διεπιστημονική οπτική στην προσέγγιση του αρχαίου δράματος ως πολιτιστικού και θεατρικού φαινομένου. 

Από τον γραπτό στον προφορικό λόγο 

Η επίσημη έναρξη του θερινού σχολείου έγινε το βράδυ της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Chris and Eve, με τη συμμετοχή τόσο των διδασκόντων όσο και των μαθητών, παρόλο που τα μαθήματα είχαν ήδη ξεκινήσει από το πρωί της Δευτέρας, υπό την επίβλεψη του κ. Μίκαελ Ζάιμπελ, ο οποίος έχει υπάρξει μέρος της ιδέας για την πραγματοποίηση του Θερινού σχολείου από τη σύλληψή της το 2011 όταν παρουσίασαν στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου την παραστατική προσέγγιση του αρχαίου δράματος.
 
Έτσι ανέλαβε το πρακτικό κομμάτι, να μεταφερθεί δηλαδή ο γραπτός σε προφορικό λόγο, για να ακούγεται και να βλέπεται από το κοινό.
 
«Ακούγονται τα νέα Ελληνικά, μέσα από μια σωματική αντίληψη, που σημαίνει ότι τα νοήματα μεταφέρονται μέσα από τη γλώσσα, μέσα από την εκφορά του λόγου και τον τρόπο που κινείται ο άλλος» εξήγησε ο κ. Ζάιμπελ.
 
Όσο για τους μαθητές, τόνισε πως είναι πάρα πολύ «ξύπνιοι» και επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έχοντας αντιληφθεί ότι τους δίνεται η ευκαιρία να λειτουργήσουν και να μάθουν πράγματα μέσω αυτού του θερινού σχολείου που σίγουρα δεν θα γνωρίσουν στην κανονική τους φοίτηση.
 
«Δεν υπάρχει ενημέρωση για το πώς μπορώ να χειρίζομαι τη φωνή μου, πώς στέκομαι μπροστά σε κόσμο, και αυτοί οι φιλόλογοι, όταν μπουν στα σχολεία, θα έχουν πολύ μεγάλο όφελος από αυτή την προσπάθεια» εκτίμησε ο κ. Ζάιμπελ. 

Βαθαίνοντας τις σχέσεις τω δύο πανεπιστημίων 

Την μεγάλη του χαρά που βρίσκεται στην Κομοτηνή για να συμμετάσχει σε αυτό το σχολείο μαζί με το ΔΠΘ εξέφρασε ο Διευθυντής του προγράμματος θερινών μαθημάτων κ. Christian Brockmann.
 
Η ιδέα για το συγκεκριμένο σχολείο «γεννήθηκε» από τον κ. Τσομή και τον κ. Ζάιμπελ, με τους οποίους συζήτησαν για πρώτη φορά σε ένα διεθνές συνέδριο στο Αμβούργο το οποίο είχε ως σκοπό την προώθηση της συνεργασίας, μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας.
 

Ο ίδιος θεωρεί την προσπάθεια αυτή ιδιαίτερα σημαντική, για αυτό και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το γερμανικό υπουργείο Παιδείας κατάφερε να βρει χρηματοδότηση για να κάνουν αυτή την ιδέα πραγματικότητα.
 
«Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι έχουμε ιδιαίτερα λαμπρούς νέους μαθητές, με τους οποίους είναι μεγάλή χαρά να δουλεύουμε, βαθαίνοντας ταυτόχρονα τις σχέσεις των δύο πανεπιστημίων μας για το μέλλον» σημείωσε ο ίδιος. 

Πολλές υποσχέσεις από τους μαθητές 

Από την πλευρά του ο κ. Daniel Deckers, καθηγητής στο τμήμα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το θερινό σχολείο έγινε πραγματικότητα και μπορούν να πειραματιστούν με αυτό το συνδυασμό φιλολογικής εργασίας επάνω στο κείμενο και της θεατρικής παρουσίασης.
 
Από την πρώτη επαφή με τους μαθητές, ο κ. Deckers θεωρεί πως οι δύο αυτές εβδομάδες θα πάνε πολύ καλά, γιατί ακόμα από την πρώτη μέρα έγινε πολύ καλή δουλειά επάνω στο κείμενο, δείχνοντας πως οι μαθητές έχουν δυνατότητες.
 
«Εντυπωσιάστηκα από το πόσο καλά το χειρίστηκαν, αν σκεφτείτε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε Αγγλικά και Γερμανικά για να επικοινωνούμε» σημείωσε, ενώ πολλές υποσχέσεις άφησε και το πρώτο κομμάτι του θεατρικού εργαστηρίου. 

Καλύτερη συναίσθηση του σώματος 

Τέλος η κ. Maike Neumann, φοιτήτρια Κλασικής Φιλολογίας στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου, που συμμετέχει στο σχολείο με την ιδιότητα του ηθοποιού και σκηνοθέτη, δήλωσε πως οι μαθητές ήταν ιδιαίτερα ανοιχτοί, ακόμα από την πρώτη μέρα, σε μια καινούρια εμπειρία για αυτούς επικοινωνώντας και στο ζήτημα του κειμένου και της παραστατικότητας.
 

Οι περισσότεροι μάλιστα δεν είχαν κάποια θεατρική εμπειρία, για αυτό και η ίδια θεωρεί πως και μόνο η επαφή τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν καλύτερη συναίσθηση του ίδιου του σώματος τους.
 
Άλλωστε πολλοί εξ αυτών θα γίνουν εκπαιδευτικοί, για αυτό και αποτελεί μια καλή εμπειρία, ενώ και στο πεδίο της ηθοποιίας θα γνωρίσουν τομείς της επικοινωνίας αλλά και θα έχουν κάποιες καινούριες φυσικές και ψυχολογικές προσεγγίσεις στον εαυτό τους. 

Εντείνοντας την εξωστρέφεια του ΔΠΘ 

Από την πλευρά του ΔΠΘ ο Αναπληρωτής Πρύτανη κ. Νίκος Αγγελούσης υπενθύμισε πως ένας από τους κυριότερους στόχους του Πανεπιστημίου είναι να εντείνει την εξωστρέφειά του, και δράσεις σαν και αυτή του Θερινού σχολείου λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Στόχος δε του πανεπιστημίου είναι να τις μεγιστοποιήσει, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της δομής δια βίου μάθησης που ιδρύθηκε πρόσφατα, οργανώνοντας πολλά θερινά σχολεία που θα δώσουν ζωή στην πόλη της Κομοτηνής το καλοκαίρι, ώστε να υπάρχει ζωή και εκείνη την εποχή.
 
«Νομίζω ότι κάνουμε μια πολύ καλή αρχή, το αρχαίο δράμα, που αποτελεί ένα πεδίο στο οποίο το πανεπιστήμιο μπορεί αν έχει μια σημαντική ώσμωση με την κοινωνία, και είναι μια καλή αρχή που θα έχει και συνέχεια», τόνισε κλείνοντας ο κ. Αγγελούσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.