Μετρο Θεσσαλονικης: Ξεκινησε η πρωτη επανατοποθετηση αρχαιων

Ένα μαρμάρινο δάπεδο 150 τ.μ., ένας στυλοβάτης και κίονες που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στη νότια πρόσβαση του σταθμού του μετρό στην Αγία Σοφίας και αποσπάστηκαν πριν τέσσερα χρόνια αποτελούν το πρώτο μνημειακό σύνολο που επιστρέφει στο φυσικό του περιβάλλον.

Από την περασμένη Παρασκευή οι μαρμάρινες πλάκες, οι οποίες αποτελούν τμήμα κυκλικής πλατείας, αφού συντηρήθηκαν στο Καλοχώρι μεταφέρθηκαν σε παλέτες στον προαύλιο χώρο του σταθμού στην Αγία Σοφίας. Συνεργεία με τη βοήθεια γερανού μεταφέρουν τμηματικά τον αρχαιολογικό θησαυρό ακριβώς πάνω από το σημείο που βρέθηκε και τον τοποθετούν στην οροφή της καταπακτής. Οι μαρμάρινες πλάκες των οποίων η χρήση χρονολογείται από τον 3ο έως τον 7ο αι. μ.Χ είχαν αποτυπωθεί πριν αποσπαστούν, συντηρήθηκαν σύμφωνα με τις τεχνικές και την σύνθεση των αρχαίων κονιαμάτων και συναρμολογούνται πάνω σε άμμο. Αργότερα θα ενωθούν από τους συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Το μαρμάρινο δάπεδο θα είναι ορατό και από τους πεζούς.

Σταθμός Βενιζέλου: Eντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η απόσπαση του Decumanus

Οι εργασίες συναρμολόγησης αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το προσεχές Σάββατο όταν και θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr κυβερνητικό κλιμάκιο αναμένεται να επισκεφτεί το εργοτάξιο και να επιθεωρήσει την πρώτη επανατοποθέτηση αρχαιολογικού θησαυρού στο έργο του μετρό, αποτελώντας, ουσιαστικά οδηγό και για τις άλλες αποσπάσεις και επανατοποθετήσεις αρχαίων που βρέθηκαν στο έργο. Σε ό,τι αφορά το σταθμό Βενιζέλου σύμφωνα με πληροφορίες προχωρά η απόσπαση των αρχαιοτήτων. Μέχρι στιγμής έχουν αφαιρεθεί τοιχία ενώ εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η απόσπαση του Decumanus. Την επιχείρηση της απόσπασης έχει αναλάβει υπεργολαβικά η SLM, εξειδικευμένη εταιρία σε αποσπάσεις αρχαιοτήτων και μνημείων από την κοινοπραξία Άκτωρ-Κορρές.

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Στο μεταξύ ακόμη μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θέμα των αρχαίων στο σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου, θα κάνει αυτή την εβδομάδα η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών κάνει λόγο για «έγκλημα» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αγνοεί όλες τις «αντιδράσεις από επιστήμονες και επιστημονικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, ψηφίσματα δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και πρόσφατη δημοσκόπηση που δείχνει μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης να ζητούν την επανεξέταση και την ανατροπή της απόφασης του τεμαχισμού και της απόσπασης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα γίνει την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου στις 18:30 στην Αριστοτέλους, στο άγαλμα Βενιζέλου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.