Μετατροπη του Εσπερινου ΓΕΛ Κομοτηνης σε Λυκειακες Ταξεις με προσαρτηση στο Εσπερινο Γυμνασιο Κομοτηνης προτεινει η ΔΔΕ Ροδοπης

Πρόταση και για 4 νέες ειδικότητες σε 3 διαφορετικά ΕΠΑΛ

Η προσάρτηση του Εσπερινού ΓΕΛ στο Εσπερινό Γυμνάσιο Κομοτηνής με την προσθήκη Λυκειακών Τάξεων βρίσκεται ανάμεσα στις προτάσεις που κατέθεσε προς το υπουργείο Παιδείας η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πέρα όμως από αυτή την πρόταση, στις βλέψεις της Διεύθυνσης είναι και η ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την ίδρυση μιας σειράς Τομέων και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ. Κομοτηνής.

Συγκεκριμένα στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Κομοτηνής, η Διεύθυνση προτείνει την δημιουργία Τομέα Υγείας Πρόνοιας-Ευεξίας στη Β ΄τάξη, με Ειδικότητες Κομμωτικής Τέχνης και Αισθητικής Τέχνης στη Γ ΄τάξη.

Ο τομέας και οι συγκεκριμένες ειδικότητες λειτουργούσαν παλαιότερα με ιδιαίτερη επιτυχία στο σχολείο αυτό, και η απουσία τους, τονίζεται, παραμένει εμφανής, δεδομένου ότι σχετίζονται με μη κορεσμένες επαγγελματικές κατευθύνσεις, ενώ επίσης σε δεν λειτουργούν τέτοιες ειδικότητες σε κανένα ημερήσιο ΕΠΑΛ του Νομού Ροδόπης.

Για αυτό και κρίνεται απαραίτητη η ίδρυση του τομέα και των ειδικοτήτων καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους μαθητές των Γυμνασίων της περιοχής αλλά και από τους μαθητές/μαθήτριες του σχολείου (εκτίμηση: τουλάχιστον 20 άτομα για την Ειδικότητα Κομμωτικής Τέχνης και 13-15 άτομα για την ειδικότητα Αισθητικής Τέχνης).

Επιπρόσθετα ο τομέας και οι ειδικότητες αυτές είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν, δεδομένου ότι υπάρχει στο σχολείο εργαστήριο Κομμωτικής και Αισθητικής μαζί με όλο τον απαιτούμενο εργαστηριακό εξοπλισμό, αλλά και εκπαιδευτικοί στο νομό οι οποίοι μπορούν να τις στελεχώσουν.

Στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Κομοτηνής, προτείνεται η ειδικότητα Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης στη Γ΄ τάξη, του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας που ήδη λειτουργεί στη Β΄ τάξη

Η ειδικότητα αυτή θα ενισχύσει την καλή λειτουργία του σχολείου με τις ήδη υπάρχουσες ειδικότητες, θα προσφέρει περισσότερες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης όπως εκτιμά η Διεύθυνση από την ανάγκη για τη λειτουργία της, η οποία εκφράζεται από μαθητές του σχολείου και τους γονείς αυτών. Θεωρείται ότι αυτή η ειδικότητα είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι υπάρχει ο απαιτούμενος εξοπλισμός στο σχολείο αλλά και εκπαιδευτικοί οι οποίοι μπορούν να τη στελεχώσουν εφόσον ήδη λειτουργεί στο σχολείο Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας. Επιπλέον, ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών στο σχολείο είναι επαρκής, ώστε η νέα ειδικότητα να μην επιβαρύνει-λειτουργήσει σε βάρος των υπαρχόντων ειδικοτήτων.

Τέλος στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Κομοτηνής, προτείνεται η ειδικότητα Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στη Γ΄ τάξη, του Τομέα Μηχανολογίας που ήδη λειτουργεί στη Β΄ τάξη, η οποία μαζί με την ειδικότητα του Τεχνικού Οχημάτων που λειτουργεί στο σχολείο, διευρύνει τις δυνατότητες επιλογής και επαγγελματικής αποκατάστασης όπως εκφράζεται από τους φοιτούντες μαθητές του τομέα αλλά και από αποφοίτους παλαιότερων ετών οι οποίοι έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση ενός επιπλέον πτυχίου της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Στο σχολείο αυτό υπάρχει επίσης ο απαιτούμενος εργαστηριακός εξοπλισμός για την ειδικότητα αλλά και εκπαιδευτικοί στο νομό οι οποίοι μπορούν να τις στελεχώσουν.

Μετατροπή του Εσπερινού ΓΕΛ σε λυκειακές τάξεις

Τέλος η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας προτείνει τη μετατροπή του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Κομοτηνής σε Λυκειακές Τάξεις με προσάρτηση στο Εσπερινό Γυμνάσιο Κομοτηνής με το οποίο συστεγάζεται, λόγω του μικρού αριθμού μαθητικού δυναμικού ο οποίος δεν επιτρέπει τη λειτουργία ανεξάρτητου Λυκείου.

Όσον αφορά στη λειτουργία των υπολοίπων σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς της, οι οποίες ανήκουν στο Δήμο Κομοτηνής εισηγείται να μην υπάρξουν μεταβολές, ενώ καμία μεταβολή δεν προτείνεται από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης στο Δήμο Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.