Μετα τους βαθμους η «σκυταλη» στα μηχανογραφικα

Μαίρη Κοσμίδου: «Οι βαθμολογίες στη Ροδόπη καλύπτουν όλο το εύρος»- «Όλα τα παιδιά που συμμετείχαν, ανεξάρτητα από τη βαθμολογία τους, να κάνουν τα μηχανογραφικά τους»

Λίγο μετά τις 11 το πρωί της Παρασκευής, αναρτήθηκαν στις σχολικές μονάδες της Ροδόπης, οι βαθμολογίες των φετινών υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων. Πολλοί εκ των υποψηφίων, αλλά και οι γονείς τους οι οποίοι σε πολλές των περιπτώσεων φαίνονταν περισσότερο αγχωμένοι, παρά τον καύσωνα, βρίσκονταν από νωρίτερα στον χώρο ούτως ώστε να μάθουν όσο το δυνατόν νωρίτερα τα αποτελέσματα.
 
Η ανάρτηση των αποτελεσμάτων, έφερε σε άλλους χαμόγελα ανακούφισης, για την επιτυχή ολοκλήρωση μιας κοπιαστικής χρονιάς  και σε άλλους αισθήματα απογοήτευσης καθότι οι τελικές τους βαθμολογίες δεν ανταποκρίνονταν στα όσα ανέμεναν.
 
Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αποτέλεσε για το σύνολο των υποψηφίων το τέλος μιας απαιτητικής εκπαιδευτικής χρονιάς αλλά και την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου, της μετά σχολείου πλέον ζωής τους.
 
Σημαντικό ρόλο στην απόδοση των φετινών υποψηφίων, φαίνεται πως έπαιξε και ο χρόνος έναρξης των Πανελλαδικών, που ακολούθησε φέτος της ενδοσχολικές εξετάσεις, ενώ σε ότι αφορά τους υποψηφίους  που εξετάστηκαν στα Μαθηματικά προσανατολισμού, φαίνεται πως τα φετινά θέματα δυσκόλεψαν και τους καλύτερα προετοιμασμένους μαθητές, μιας και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσοστό της τάξεως του 90% που έγραψε κάτω από την βάση του 10.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο, στις εξετάσεις συνολικά συμμετείχαν 104.929 υποψήφιοι, εκ των οποίων 85.908 από τα Γενικά Λύκεια, έναντι 82.895 το 2016, και 19.021 υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ, έναντι 17.803 το 2016.
 
Οι 104.929 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 70.726 θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.  Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, καθώς και τις σχολές του εμπορικού ναυτικού.
  

Μαίρη Κοσμίδου
 
«Η περιοχή μας τα πήγε σχετικά καλά φέτος»

 
Όσο αφορά την εικόνα των βαθμολογιών στη Ροδόπη, ευνοϊκότερες για όσους έδιναν εξετάσεις για δεύτερη χρονιά ήταν οι φετινές πανελλήνιες εξετάσεις στον νομό μας, σύμφωνα με την Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαίρη Κοσμίδου, μετά από μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων.
 
Γενικότερα οι βαθμολογίες στη Ροδόπη καλύπτουν όλο το εύρος, από χαμηλά μέχρι πολύ ψηλά, σημείωσε η κ. Κοσμίδου, επισημαίνοντας πως η κατανομή των βαθμολογιών είναι κατά κύριο λόγο γύρω στο 10-15, με τις βαθμολογίες να μειώνονται, όπως είναι φυσικό σταδιακά μετά το 15, ενώ υπάρχουν και αρκετές βαθμολογίες κάτω του 10 μέχρι το 5.
 
Κάνοντας μια γενικότερη εκτίμηση των αποτελεσμάτων η κ .Κοσμίδου θεωρεί πως η περιοχή μας τα πήγε σχετικά καλά φέτος, παρόλο που τα πράγματα θα γίνουν πιο ξεκάθαρα τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας παρόλα αυτά πως έχουμε αρκετούς άριστους σε όλα τα μαθήματα.
 

Προσοχή στα μηχανογραφικά

 
Η κ. Κοσμίδου έδωσε τα συγχαρητήριά της σε όλους όσους πήραν μέρος σε αυτή τη διαδικασία, που «προσθέτει άγχος, για το παιδί, που δέχεται και εξωτερικές πιέσεις», τονίζοντας πως θα πρέπει όλα τα παιδιά που συμμετείχαν, ανεξάρτητα από τη βαθμολογία τους, να κάνουν τα μηχανογραφικά τους.
 
Όπως ανέφερε, έχουν υπάρξει χρονιές που σχολές έμειναν χωρίς εισακτέους, μιας και όσοι είχαν χαμηλή βαθμολογία θεώρησαν ότι δεν έμπαιναν στη σχολή και δεν έκαναν μηχανογραφικό.
 
Επισήμανε δε πως θα πρέπει να κάνουν το μηχανογραφικό, όχι βέβαια εκτός πραγματικότητας, αλλά με βάση τις επιθυμίες τους, βάζοντας αυτό που πραγματικά επιθυμούν και μπορούν να στηρίξουν οι οικογένειές τους, ακόμα και αν οι βαθμολογίες τους είναι κάπως χαμηλότερες από την περυσινή βάση, γιατί κάθε χρόνο βλέπουμε αρκετές αυξομειώσεις.
 
«Όσα παιδιά πήραν μέρος στις εξετάσεις, προτείνω να μπουν και στην τελική διαδικασία της υποβολής μηχανογραφικού» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας προς όσους δεν εμπιστεύονται να κάνουν μόνοι τους το μηχανογραφικό, πως τα Λύκειά τους είναι ανοιχτά σε συγκεκριμένες μέρες, ώστε να πάνε και να βοηθηθούν στην όλη διαδικασία, μέχρι και τις 14 Ιουλίου, όταν κλείνουν τα μηχανογραφικά.
 
Εφέστησε δε την προσοχή στα παιδιά, υπενθυμίζοντας πως δεν έχει δοθεί ποτέ παράταση, να κάνουν το μηχανογραφικό και να το οριστικοποιήσουν πριν φύγουν για διακοπές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.