Μετα το Μητρωο Δωρητων Οργανων ερχεται και το Μητρωο Αρνητων

Με μια e-αίτηση η δήλωση για δωρεά οργάνων ή μη

Στην αναλυτική αποτύπωση με κάθε τεχνική λεπτομέρεια και ασφαλείς διαδικασίες της εκδήλωσης της θετικής ή αρνητικής δήλωσης κάθε εν ζωή, ενήλικου πολίτη, ως προς την προσφορά οργάνων και ιστών του για μεταμόσχευση, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, με μέλημα – όπως υποστηρίζει -την αύξηση του αριθμού των αξιοποιούμενων δοτών που εντάσσονται στο Εθνικό Μητρών Δωρητών
 
Σύμφωνα με την απόφαση Πολάκη για την δωρεά οργάνων κάθε ενήλικος πολίτης δύναται να εκφράσει τη βούλησή του για τη δωρεά ενός ή περισσοτέρων οργάνων και ιστών προς μεταμόσχευση, συμπληρώνοντας τη «Δήλωση Δωρεάς Οργάνων και Ιστών», με την οποία εγγράφεται στο «Εθνικό Μητρώο Δωρητών», που είναι ένα και ενιαίο και τηρείται στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ).
 
Όπως κάνει γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας στην απόφαση του, το «Μητρώο Δωρητών» που είχε δημιουργηθεί  το 1999 παύει να υφίσταται και πλέον δημιουργούνται δύο μητρώα. Αυτά του Εθνικού Μητρώου Δωρητών και του Μητρώου Αρνητών. Το Μητρώο Αρνητών θα περιλαμβάνει όλους όσους αρνούνται εν ζωή να δώσουν την συγκατάθεση τους, για δωρεά οργάνων και μετά θάνατον.
 
Στον αντίποδα η αφαίρεση των οργάνων και ιστών, που ο δωρητής που έχει εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών και έχει δηλώσει, με ελεύθερη βούληση, ότι επιθυμεί να προσφέρει, λαμβάνει χώρα μόνο με την προϋπόθεση διάγνωσης εγκεφαλικού θανάτου και χωρίς να απαιτείται η συναίνεση της οικογένειας του.
 
Τα όργανα και οι ιστοί για τα οποία ο δωρητής έχει εκφράσει τη βούλησή του να μην προσφέρει, αποκλείονται από τη διαδικασία δωρεάς. 
 
Κάθε ενήλικος πολίτης δύναται να εκφράσει την αντίθεσή του στη δωρεά οργάνων και ιστών συμπληρώνοντας τη «Δήλωση Άρνησης Δωρεάς Οργάνων και Ιστών».
 
Με τη δήλωσή του αυτή εγγράφεται στο «Μητρώο Αρνητών», το οποίο είναι ένα και ενιαίο και διατηρείται στον ΕΟΜ. Στην περίπτωση αυτή, εφόσον ο πολίτης διαγνωστεί με εγκεφαλικό θάνατο, δεν λαμβάνει χώρα δωρεά οργάνων και ιστών προς μεταμόσχευση.  

Η διαγραφή 

Οι πολίτες που έχουν ενταχθεί είτε στο «Εθνικό Μητρώο Δωρητών» είτε στο «Μητρώο Αρνητών», δύνανται να διαγραφούν από το αντίστοιχο μητρώο ανά πάσα στιγμή, υποβάλλοντας τη «Δήλωση Διαγραφής από το Μητρώο Δωρητών ή Αρνητών Δωρεάς Οργάνων και Ιστών».
 
Όπως αναφέρει στην απόφαση του ο κ. Πολάκης, σε περίπτωση που ενήλικος πολίτης επέλθει σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου και διαπιστωθεί από τον ΕΟΜ ότι δεν είναι ενταγμένος είτε στο «Εθνικό Μητρώο Δωρητών» είτε στο «Μητρώο Αρνητών» η απόφαση για την αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων και ιστών προς μεταμόσχευση, πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας. 

Τρόποι υποβολής δήλωσης 

Οι δηλώσεις υποβάλλονται στον ΕΟΜ σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή με κάθε τρόπο που να διασφαλίζεται το γνήσιο της υπογραφής του πολίτη.
 
Στους τρόπους αυτούς περιλαμβάνονται:
 
– Αυτοπροσώπως στην έδρα του ΕΟΜ
– Με συστημένη επιστολή του πολίτη προς τον Ε.Ο.Μ, που περιέχει τη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο τη υπογραφής από αρμόδια δημόσια ή δημοτική αρχή.
– Ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής της ιστοσελίδας του ΕΟΜ και χρήσης των διαπιστευτηρίων του TAXISNET (όνομα χρήστη, κωδικός πρόσβασης) για την ταυτοποίηση των στοιχείων του πολίτη.
– Με κάθε άλλο τρόπο που ανακοινώνεται από τον ΕΟΜ 

Η Κάρτα Δότη 

Με την εγγραφή ενός πολίτη στο «Εθνικό Μητρώο Δωρητών», εκδίδεται από τον ΕΟΜ «Κάρτα δότη», την οποία παραλαμβάνει ο πολίτης είτε ταχυδρομικώς, με συστημένη επιστολή, είτε αυτοπροσώπως από την έδρα του ΕΟΜ. Η μορφή και το περιεχόμενο της κάρτας καθορίζονται με απόφαση του ΔΣ του ΕΟΜ.
 
Σε περίπτωση απώλειας, η Κάρτα Δότη αντικαθίσταται κατόπιν επικοινωνίας του πολίτη με τον Ε.Ο.Μ., και υποβολή αιτήματος αντικατάστασης. Η έλλειψη Κάρτας Δότη, δεν συνεπάγεται διαγραφή από το «Εθνικό Μητρώο Δωρητών».
 
Τόσο το «Εθνικό Μητρώο Δωρητών» όσο και το «Μητρώο Αρνητών», τηρούνται αποκλειστικά υπό την ευθύνη του ΕΟΜ, σε φυσική και ηλεκτρονική μορφή με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η τήρηση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των δύο Μητρώων γίνεται σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η αξιοποίηση των δύο Μητρώων πραγματοποιείται στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων του οργανισμού και ειδικότερα στο συντονισμό της μεταμοσχευτικής διαδικασίας οργάνων και ιστών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.