Μετ’ εμποδιων οι δωρεαν προληπτικες εξετασεις μαστογραφιας στη Θρακη

Σε αντίθεση με άλλες περιοχές, όλες οι γυναίκες που τις δικαιούνται πρέπει να κλείσουν ραντεβού μόνο στα κατά τόπους Νοσοκομεία

Μετ’ εμποδίων προχωρά το πρόγραμμα παροχής δωρεάν προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων μαστογραφίας κατά του καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες της Ροδόπης αλλά και όλης της Θράκης.

Και αυτό γιατί, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας, δεν τους δίνεται η δυνατότητα να επισκεφτούν ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, αλλά μόνο το Νοσοκομείο της περιοχής τους, κάτι που δημιουργεί προσκόμματα στην ομαλή προσέλευση τους για τις εξετάσεις.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» κ. Ροδούλα Κοκκινάκη, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής, στα μηνύματα που ήρθαν στις δικαιούχους, τόσο στη Ροδόπη, όσο και στην Ξάνθη και τον Έβρο, αναφέρεται μόνο το Νοσοκομείο της περιοχής τους ως σημείο για να κλείσουν ραντεβού για τη μαστογραφία, μιας και όπως φαίνεται, δεν έχει γίνει σύμβαση με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Αυτό που τους έκανε εντύπωση είναι πως στο μήνυμα δεν περιλαμβάνεται καν το Κέντρο Υγείας Κομοτηνής, που θα μπορούσε να απορροφήσει κάποιες από τις εξετάσεις, για αυτό και βρίσκονται σε επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας για το θέμα.

Βέβαια το χρονικό διάστημα για να κλείσουν ραντεβού οι γυναίκες που θα εξεταστούν είναι αρκετά μεγάλο, φτάνοντας τον 1,5 χρόνο, όμως δεν γνωρίζουν σε τι μήκος είναι η λίστα αναμονής. Για αυτό και αναζητούν τους λόγους που δεν ισχύει στη Θράκη αυτό που ισχύει σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ελπίζουν δε να μην προκύψει κάποιο ανάλογο ζήτημα με το πρόγραμμα του προσυμπτωματικού γυναικολογικού ελέγχου, το οποίο έχει μεν ψηφιστεί από τη Βουλή και ανακοινωθεί, όμως δεν έχουν γίνει ακόμα συμβάσεις με τους γιατρούς, κάτι που μπερδεύει το κοινό.

Δράσεις ενημέρωσης σε όλη τη Ροδόπη

Η κ. Κοκκινάκη αναφέρθηκε και στις τέσσερις δράσεις που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» για τον προσυμπτωματικό γυναικολογικό έλεγχο από τις 1 έως της 15 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα των δήμων Μαρωνείας-Σαπών , Ιάσμου και Αρριανών σε χωριά των παραπάνω δήμων.

Όπως ανέφερε, ήθελαν να κάνουν ενημέρωση σε απομακρυσμένες περιοχές πως θα ενημερωθεί μια γυναίκα για να κάνει τις εξετάσεις, και γιατί, ώστε να ενημερωθούν άνθρωποι που μπορεί να μην έχουν καν πρόσβαση στην υγεία.

Οι δράσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Δευτέρας στις Σάπες, και συνεχίζονται αύριο Τετάρτη στα Αμάραντα, με τις δύο άλλες ομιλίες να πραγματοποιούνται στο Μέγα Πιστό στις 13 Σεπτεμβρίου και στα Αρριανά στις 14 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα με τις δράσεις, θα μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια μέσω των λογαριασμών ύδρευσης σε όλους τους δημότες, για την σημασία της πρόληψης.

Ήδη έχει αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Συλλόγου βίντεο στο οποίο συμμετέχει ο κος Θεόδωρος Αγοραστός καθηγητής Μαιευτικής – γυναικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας και η κα Ζένια Σαριδάκη –Ζώρα, Παθολόγος –Ογκολόγος, Πρόεδρος Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) ενημερώνουν για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου.

Προτίμησαν να κάνουν τις ενημερώσεις εκτός Κομοτηνής, τόνισε η κ. Κοκκινάκη, αφενός γιατί έχουν κάνει αρκετές κατά καιρούς στην πόλη, αλλά και γιατί η πρόσβαση σε γιατρούς είναι ευκολότερη σε αυτή.

Σκοπός τους είναι να συνεχίσουν την ενημέρωση στα χωριά του ορεινού όγκου και ιδιαίτερα στα σχολεία, ενημερώνοντας για το εμβόλιο του HPV, αλλά και τους ενήλικους την πρόληψη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.